Strona 15 z 18 PierwszyPierwszy ... 51314151617 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 141 do 150 z 176

Wątek: Fotografia akwarystyczna, czyli pokaż swoje akwarium, rybki, itp.

| OlyJedi Awatar Careme
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    82
    Moja galeria
    Masz rację z tym ściankami bocznymi - dopiero po zrobieniu zdjęć zorientowałem się, że nie przeczyściłem ich.

Niestety też mam ślimaki, niezwykle irytujące jak dla mnie: zatoczki. Na czas zdjęcia strąciłem je z szyby. Przytulików nigdy nie miałem.
    Zobacz zdjęcie robocze godzinę po wsadzeniu korzenia i przed czyszczeniem całości: https://forum.olympusclub.pl/konkurs...hp?photo=11503

Kiedyś próbowałem zatoczki wytępić helenkami. Do tych 30 l aż 5 wrzuciłem i jakoś specjalnych rezultatów nie widziałem. Może zatoczki są za małe dla nich?W końcu przerzuciłem helenki do muszlowców, bo tam z kolei plaga świderków.
    Niektóre zatoczki rozgniatam o szybę - podobno krewetki taką padlinę lubią jeść.
    Z nieproszonych gości to oczliki mam
    XZ-2; O-MD E-M10, mZ: 9-18mm, 25mm, 45mm, 75-300mm | Moje fotki - zapraszam do oglądania, komentowania, krytyki.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar Sawa
    Mieszka w
    Pruszcz Gdanski
    Siła reputacji
    120
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez thorgal Zobacz posta
    w końcu moje drugie hobby, wspaniale, poniżej moje akwa domowe i dwa stwory
    Thorgal, Bardzo fajne foty! Widać można zrobić w domu dobre akwariowe zdjęcia!

Cytat Zamieszczone przez Holek Zobacz posta
    moja kostka po restarcie na mięciutkiej wodzie ze studni, CR 15szt od 2 tygodni pływają i chyba dobrze się mają; już są po wylince ale jeszcze małe i się chowają (nie potrafię ich wszystkich zliczyć ale sporo się kręci po zbiorniku); 2 boki okleiłem czarną folią bo ładnie uwydatnia kolory roślin i zwierzaków ale zrobiło się bardzo kontrastowo i ciemno pomimo 2 lamp po 11W; spróbuję następne foty doświetlić z góry fleszem przez jakiś prosty dyfuzor DIY;
    pzdr
    Hołek
    Hołek, Brawo - dobry kierunek! obiekty nabierają soczystej barwy, i wyrazistości. Powodzenia w kolejnych próbach z doświetlaniem.

pozdrawiam,

| OlyJedi Awatar Holek
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    71
    Moja galeria
    To jest moja 2-miesięczna kostka 30l - tak jak stoi, bez specjalnych zabiegów, czyszczenia i z całym osprzętem; aranżacja bez pomysłu, rośliny wsadzone, żeby oczyszczały wodę; jak mchy na przodzie porosną to łodygi wywalę i zostawię mcharium;

glonami na filtrze i rurach zajmują się krewetki, więc nie ścieram; czyszczę tylko szyby raz na tydzień przy podmianie (schodzi ok 7-8l do poziomu wlotu kubełka - ta rura po lewej );
    ogrzewania brak; termometr wywaliłem, bo temp. wahała się ekstremalnie w granicach 22-26st; filtry są 2 - kubełek i narożny wewnętrzny - i jak widać po pyłku w wodzie - muszę schować wylot kubełka za filtr narożny i zmienić kierunek wypływu bo słabo się woda oczyszcza z zawiesiny (fakt że narożny nie czyszczony 2 miesiące);

chciałbym mieć takie wypieszczone akwa jak Thorgal ale jestem świeży w tym temacie (powrót po prawie 20 latach przerwy) i sporo błędów popełniam - a w takim małym litrażu każda zmiana czegokolwiek ma radykalny pływ na warunki i zmiany (z reguły te złe) zachodzą prawie momentalnie;

Nazwa:  IMG_1976.jpg
Wyświetleń: 975
Rozmiar:  425,4 KB

pzdr
    Hołek
    "pijąc piwo dbasz o siebie i wyrabiasz zdrowy nawyk picia piwa u dzieci"

| OlyJedi Awatar Careme
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    82
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Holek Zobacz posta
    filtry są 2 - kubełek i narożny wewnętrzny - i jak widać po pyłku w wodzie - muszę schować wylot kubełka za filtr narożny i zmienić kierunek wypływu bo słabo się woda oczyszcza z zawiesiny (fakt że narożny nie czyszczony 2 miesiące);
    Po co Ci aż 2 filtry to takiej kostki?

W moich 30 l mam Aquaclear 20 i wystarczy. Wcześniej hamburga miałem własnymi ręcami zrobiony, ale stwierdziłem, że za dużo miejsca mi zajmuje to powróciłem do kaskady. W małych zbiornikach szkoda miejsca na filtry wewnątrz akwa. A jaki masz kubełek? Może to coś wyjaśni.
    XZ-2; O-MD E-M10, mZ: 9-18mm, 25mm, 45mm, 75-300mm | Moje fotki - zapraszam do oglądania, komentowania, krytyki.

| OlyJedi Awatar Holek
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    71
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Careme Zobacz posta
    Po co Ci aż 2 filtry to takiej kostki?

W moich 30 l mam Aquaclear 20 i wystarczy. Wcześniej hamburga miałem własnymi ręcami zrobiony, ale stwierdziłem, że za dużo miejsca mi zajmuje to powróciłem do kaskady. W małych zbiornikach szkoda miejsca na filtry wewnątrz akwa. A jaki masz kubełek? Może to coś wyjaśni.
    już wyjaśniam - bo mnie szlag trafia z glonami...

otóż wewnętrzny filtr traktuję jako oczyszczanie mechaniczne (widomo - gąbka; i generalnie spełnia swoje zadanie) oraz wymuszacz ruchu wody, natomiast na pomysł kubełka wpadłem w zeszłym roku jak miałem plagę glonów i czytałem w necie o technice akwa; to jest zwykłe chińskie G za 100pln (Boyu czy jakoś tak); ze 2 litry pojemności, w środku sporo ceramiki na 1,5 komory i kawałek gąbki do trzymania syfu w jednym miejscu; wlot specjalnie dałem wysoko żeby nie zaciągał większego syfu (miałem przy dnie i szybko sie zapychał) i ma oczyszcząć wodę ze związków przemiany materii; kombinuję i się uczę bo chcę postawić prawie 200l a miałem przerwę jakieś 20lat, gdzie szczytem techniki był turbo wewnętrzny i jarzeniówka flora; (co prawda miałem wtedy 100 litrów ale jak wiadomo im większy baniak tym łatwiej utrzymać warunki); natomiast w takiej kostce przy obsadzie 2 kirysy, 6 neonów i 15 krewetek chwila moment i skażenie chemiczne wody rozwala mi cały system; dodam też że nie nawożę (no minimalnie Carbo w płynie i potas przy podmianie) ale im więcej roślin tym lepsza woda;

pzdr
    Hołek

| OlyJedi Awatar Careme
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    82
    Moja galeria
    Prawda - mniejsze trudniej utrzymać. Ale przy takim litrażu wewnętrzny filtr też biologicznie będzie czyścił wodę.
    Wymuszony ruch nie robi Ci pralki?

| OlyJedi Awatar Careme
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    82
    Moja galeria
    Teraz coś z XZ-2 - co ciekawe z lampą wbudowaną. Wg mnie całkiem nieźle sobie poradził:
    Krewetka Red Cherry

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P4050229.jpg
Wyświetleń:	506
Rozmiar:	414,1 KB
ID:	144743

Sakura - czyli po japońsku wiśnia - kadr panoramiczny

Nazwa:	P4050224.jpg
Wyświetleń:	499
Rozmiar:	316,8 KB
ID:	144744

I znów sakura a przed nią Red Cherry.

Nazwa:	P4050198_1.jpg
Wyświetleń:	512
Rozmiar:	401,2 KB
ID:	144745

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Krakman
    Mieszka w
    Polana Żywiecka
    Siła reputacji
    294
    Moja galeria
    Środkowe super.....
    Dzień bez uśmiechu - dzień stracony!
    Wszystkim smętnym, nie mającym poczucia humoru, tudzież agresywnie reagującym na nasze wspaniałe i pogodne wpisy, zwane dalej oftopami - MÓWIĘ STANOWCZE NIE ! KRAKMAN - Uczestnik i Użytkownik czego się da..., nawet TWA

| OlyJedi Awatar alnico
    Mieszka w
    Śląsk, Mikołów
    Siła reputacji
    202
    Moja galeria
    Coraz lepsze te Twoje krewetki
    OM-D E-M5 I/II + kilka słoików. Łowię nimi oblechy .
    Kiedy wychodzę w góry wracam do domu ; Co masz zrobić jutro zrób pojutrze będziesz mieć dwa dni wolnego.
    Szwarc, mydło i powidło
    || Z Tater ||Bieszczady || Słowacja

| OlyJedi Awatar Holek
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    71
    Moja galeria
    dla mnie pierwsze powinno być w galerii, ale wiadomo - gusta i guściki

pzdr
    Hołek