Strona 13 z 18 PierwszyPierwszy ... 31112131415 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 121 do 130 z 176

Wątek: Fotografia akwarystyczna, czyli pokaż swoje akwarium, rybki, itp.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar Sawa
    Mieszka w
    Pruszcz Gdanski
    Siła reputacji
    120
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez viruuss Zobacz posta
    z niecierpliwoscia czekam na jakies Twoje foty w tym watku !
    Nie robię zdjęć akwarystycznych - jak napisałem, czekam na takie WASZE zdjęcia, które przekonają mnie, abym zainwestował w posiadanie akwarium.
    Na razie takich nie znalazłem w tym wątku - może ktoś w końcu połączy dwie pasje - akwarystykę i fotografię - i zaprezentuje tematy 'akwariowe' w sposób, który mnie przekona?
    Cytat Zamieszczone przez Careme Zobacz posta
    Nie sprawdzałem czy Sawa konsekwentnie podobny post umieścił w wątkach: Chcieliście psy to je macie, Kocie fotki, pokaż swojego ptaka, Grzyba swego pokaż, czy też Zdjęcia lotnicze (wszystkie w dziale Ocena zdjęć).
    Ciekawe, czy na Litwie też też biją murzynów...
    Careme, zachęcam Cię, abyś też poświęcił czas, obejrzał zdjęcia i wypowiedział SWOJĄ opinię w tamtych wątkach. Moją poznałeś odnośnie zdjęć w TYM wątku.
    A o moich, moich własnych komentarzach można dyskutować do woli - ale czy to miejsce na to? może jednak lepiej merytorycznie o zdjęciach?
    Careme, uważasz, że zdjęcia w tym wątku są dobre? Zdjęcia, nie obiekty, nie sposób hodowli - zdjęcia.

| OlyJedi Awatar viruuss
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    231
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Sawa Zobacz posta
    Nie robię zdjęć akwarystycznych - jak napisałem, czekam na takie WASZE zdjęcia, które przekonają mnie, abym zainwestował w posiadanie akwarium.
    Na razie takich nie znalazłem w tym wątku - może ktoś w końcu połączy dwie pasje - akwarystykę i fotografię - i zaprezentuje tematy 'akwariowe' w sposób, który mnie przekona?

Ciekawe, czy na Litwie też też biją murzynów...
    Careme, zachęcam Cię, abyś też poświęcił czas, obejrzał zdjęcia i wypowiedział SWOJĄ opinię w tamtych wątkach. Moją poznałeś odnośnie zdjęć w TYM wątku.
    A o moich, moich własnych komentarzach można dyskutować do woli - ale czy to miejsce na to? może jednak lepiej merytorycznie o zdjęciach?
    Careme, uważasz, że zdjęcia w tym wątku są dobre? Zdjęcia, nie obiekty, nie sposób hodowli - zdjęcia.
    mieszkasz w Pruszczu Gdańskim, SKM masz 40 min do Gdyni, a tam Muzeum Oceanograficzne i Akwarium Morskie
    zainwestuj w dwa bilety (SKM + muzeum) napatrzysz sie , moze się nie zawiedziesz, tylko nie wiem czy poziom prezentowanej flory i fauny jest dla Ciebie akceptowalny, duzy plus bedziesz widział na zywo, tam mozesz strzelić foty testowe ( mile widziane w tym wątku)
    tylko pamietaj nie podejmuj decyzji o posiadaniu akwarium pod wpływem emocji
    po namysle i obserwacjach jak bedziesz miał juz zbiornik , pewnie bedziesz mógł zrobic zdjecia, ja osobiscie mogę poczekać
    a tak nie cisnij po tych którzy tutaj umiescili swoje zdjecia
    Prawdziwy mężczyzna nie je miodu, tylko żuje pszczoły

| OlyJedi Awatar MikolajN
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    Sawa zrób lepsze i pokaż że można - póki co się pogrążasz...
    "Znam taką opowieść o chłopcu co najmądrzejszy chciał być ale miał problem bo nie był..." - Sawa jak malowany Oj, fotografowany.

P.S.
    Przy okazji wskaż proszę merytorykę w swoim poście oznaczonym numerem 118 bo coś mi się wydaje że nadużywasz tego słowa nie znając jego znaczenia... Ale może mnie zaskoczysz.

| OlyJedi Awatar Careme
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    83
    Moja galeria
    Sawa, zwróć uwagę, że wątek nosi tytuł "Fotografia akwarystyczna, czyli pokaż swoje akwarium, rybki, itp.", więc obiekty jak najbardziej są adekwatne. Żeby Cię zachęcić/przekonać, to bardziej zdjęcia całego akwarium spełniłyby tę funkcję. Są organizowane konkursy foto-akwarystyczne głównie pod kątem aquascapingu. Fotografowanie takiego akwa nie jest specjalnie skomplikowane pod względem technicznym. Na tym filmie możesz zobaczyć to o czym piszę (200 fotek):

Jednakże wnioskuję z Twojej wypowiedzi, że raczej nie jesteś fanem zachowań, kształtów, kolorów danego obiektu. Ich "folderowe" zdjęcie nie jest łatwe w porównaniu do psów, kotów, grzybów, samolotów itd. Jak masz możliwość, to spróbuj u znajomych akwarystów lub nawet w sklepie zoologicznym zrobić zdjęcie merytorycznie dobre. Dlatego dziwię się, że akurat w tym wątku, a nie w innych wskazanych przeze mnie nie podnosisz kwestii dobrych zdjęć, które zachęciłyby Cię do posiadania psa, kota, ptaka (samolotu może mniej ).

Dodam, że ja próbuję zmierzyć się z tematem fot krewetek i muszlowców (taki mam obecnie stan posiadania), ale na razie nie potrafię odpowiednio doświetlić pojedynczych osobników i ukazać na przykład ich rozwój (młoda krewetka ma kilka mm długości i bardzo trudno ją dostrzec ze względu na jej przeźroczystość - brak wybarwienia). Do tego jeszcze mchy.
    XZ-2; O-MD E-M10, mZ: 9-18mm, 25mm, 45mm, 75-300mm | Moje fotki - zapraszam do oglądania, komentowania, krytyki.

Awatar looolek44
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Nie ma co bić piany. Chcemy się nauczyć czegokolwiek musimy dostawać po łbie. Taki jest przynajmniej mój punkt widzenia.
    OMD E M5 i E-520. Szklarnia :ZD 14-54, ZD 40-150, ZD 14-42. Takumar 50/1.4, Tair 3S 300/4,5, Helios 44M (scheda po Ojcu), Wołna-9

Mieszka w
    Pruszcz Gdanski
    Siła reputacji
    120
    Moja galeria
    a tak nie cisnij po tych którzy tutaj umiescili swoje zdjecia
    Powiedz viruss, dlaczego mam tego nie robić? czy to jest forum o FOTOGRAFII czy o rybkach?
    A może to taki prywatny wątek, gdzie towarzystwo wzajemnej adoracji zamiast poprawić swój warsztat dotyczący fotografii -zwłaszcza akwarystycznej - woli sobie słodzić?
    Naprawdę uważasz, ze zdjęcia przedstawione w wątku są dobre? Zdjęcia z własnego akwarium, gdzie możesz zaplanować kadr i światło - są dobre?
    Ja tak nie uważam, i skoro jest to wątek o zdjęciach - to wyraziłem swoją opinię.
    Namawiasz mnie na podróż do Gdyni - niestety to co tu zobaczyłem, nie przekonuje mnie do tej wycieczki.

Cytat Zamieszczone przez MikolajN Zobacz posta
    Sawa zrób lepsze i pokaż że można - póki co się pogrążasz...
    "Znam taką opowieść o chłopcu co najmądrzejszy chciał być ale miał problem bo nie był..." - Sawa jak malowany Oj, fotografowany.
    MikołajuN, ja nie muszę niczego udowadniać - nie piszę tutaj o swoich zdjęciach, lecz tych umieszczonych w wątku. Nawet jeśli utonę, to te akwaria wydają się być równie płytkie, jak twoje przytyki na mój temat.
    Chcesz wyrazić opinię o zdjęciach - bardzo proszę, z przyjemnością ją poznam. Od tego jest forum fotograficzne.

Cytat Zamieszczone przez MikolajN Zobacz posta
    P.S.
    Przy okazji wskaż proszę merytorykę w swoim poście oznaczonym numerem 118 bo coś mi się wydaje że nadużywasz tego słowa nie znając jego znaczenia... Ale może mnie zaskoczysz.
    Niestety, nie jestem w stanie wskazać ci 'merytoryki', gdyż rzeczownik taki nie istnieje, więc nie mogę go nadużywać.

Jeśli zaś zdecydujesz się przeczytać ponownie mojego posta, to znajdziesz tam informacje o tym, ze zdjęciom brakuje światła - wraz z propozycją, jak zaplanować światło - np aby ukierunkować światło na obiekt, uzyskać jego trójwymiarowość, 'ułożyć' kadr - wykorzystać fakt, że to akwarium to scena, którą można zaplanować. Potraktujcie to jako makrofotografię studyjną.

Jeśli uważasz, że porady powinny być typu 'tu postaw lampę aby uzyskać taki a taki efekt' - to najlepiej zaraportujcie, aby wątek trafił do działu Zdjęcia początkujących, wtedy jest nadzieja, że taki osobnik jak ja nie będzie oceniał zdjęć, ale doradzał.

pozdrawiam,
    Ostatnio edytowane przez Sawa ; 11.03.15 o 00:17 Powód: literówka

| OlyJedi Awatar viruuss
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    231
    Moja galeria
    Powiedz viruss, dlaczego mam tego nie robić? czy to jest forum o FOTOGRAFII czy o rybkach?
    A może to taki prywatny wątek, gdzie towarzystwo wzajemnej adoracji zamiast poprawić swój warsztat dotyczący fotografii -zwłaszcza akwarystycznej - woli sobie słodzić?
    Naprawdę uważasz, ze zdjęcia przedstawione w wątku są dobre? Zdjęcia z własnego akwarium, gdzie możesz zaplanować kadr i światło - są dobre?
    Ja tak nie uważam, i skoro jest to wątek o zdjęciach - to wyraziłem swoją opinię.
    Namawiasz mnie na podróż do Gdyni - niestety to co tu zobaczyłem, nie przekonuje mnie do tej wycieczki.

MikołajuN, ja nie muszę niczego udowadniać - nie piszę tutaj o swoich zdjęciach, lecz tych umieszczonych w wątku. Nawet jeśli utonę, to te akwaria wydają się być równie płytkie, jak twoje przytyki na mój temat.
    Chcesz wyrazić opinię o zdjęciach - bardzo proszę, z przyjemnością ją poznam. Od tego jest forum fotograficzne.

Niestety, nie jestem w stanie wskazać ci 'merytoryki', gdyż rzeczownik taki nie istnieje, więc nie mogę go nadużywać.

Jeśli zaś zdecydujesz się przeczytać ponownie mojego posta, to znajdziesz tam informacje o tym, ze zdjęciom brakuje światła - wraz z propozycją, jak zaplanować światło - np aby ukierunkować światło na obiekt, uzyskać jego trójwymiarowość, 'ułożyć' kadr - wykorzystać fakt, że to akwarium to scena, którą można zaplanować. Potraktujcie to jako makrofotografię studyjną.

Jeśli uważasz, że porady powinny być typu 'tu postaw lampę aby uzyskać taki a taki efekt' - to najlepiej zaraportujcie, aby wątek trafił do działu Zdjęcia początkujących, wtedy jest nadzieja, że taki osobnik jak ja nie będzie oceniał zdjęć, ale doradzał.

pozdrawiam,
    wiesz jeżeli uważam, że coś robię lepiej od innych to mogę zwrócić uwagę, natomiast jeżeli jestem totalnym lajkonikiem to oglądam, drążę temat we wszystkie mozliwe sposoby które sa dla mnie dostępne
    rozumiem, ze założenie zbiornika to czasami spore koszty, dlatego pomysł z wyjazdem do Gdyni, gdzie zbiorniki są profesjonalnie oswietlone i skomponowane
    małym kosztem będziesz mógł spróbować i coś podpatrzeć do swojego zbiornika
    prezentowane tutaj zdjecia to amatorskie dzieła( mam aparat robię zdjecia ), nie wszyscy maja blendy, oswietlenie , odpowiednie filtry itp -moze wiaze się to z kosztami, albo brakiem miejsca? zbiornik 200 l jest w warunkach domowych słabo mobilny
    nie zauważyłem tutaj kołka wzajemnej adoracji ( może mam chore oczy), Twoja postawa przypomina zachowanie kibica na rajdzie samochodowym- " ja bym ten odcinek pojechał szybciej"
    łatwo powiedzieć, trudniej zrobic
    Ostatnio edytowane przez viruuss ; 11.03.15 o 01:32

Mieszka w
    Pruszcz Gdanski
    Siła reputacji
    120
    Moja galeria
    wiesz jeżeli uważam, że coś robię lepiej od innych to mogę zwrócić uwagę, natomiast jeżeli jestem totalnym lajkonikiem to oglądam, drążę temat we wszystkie mozliwe sposoby które sa dla mnie dostępne
    rozumiem, ze założenie zbiornika to czasami spore koszty, dlatego pomysł z wyjazdem do Gdyni, gdzie zbiorniki są profesjonalnie oswietlone i skomponowane
    małym kosztem będziesz mógł spróbować i coś podpatrzeć do swojego zbiornika
    prezentowane tutaj zdjecia to amatorskie dzieła( mam aparat robię zdjecia ), nie wszyscy maja blendy, oswietlenie , odpowiednie filtry itp -moze wiaze się to z kosztami ?
    nie zauważyłem tutaj kołka wzajemnej adoracji ( może mam chore oczy), Twoja postawa przypomina zachowanie kibica na rajdzie samochodowym- " ja bym ten odcinek pojechał szybciej"
    łatwo powiedzieć, trudniej zrobic
    Rzeczywiście, się nie rozumiemy. Nigdzie nie napisałem, że potrafię lepiej - jeśli tak, zacytuj mnie proszę, przeproszę za to. Nigdzie też nie napisałem, że zamierzam takie zdjęcia robić, to twój pomysł dla mnie. Nigdzie też nie oceniłem żadnego z 'focących', tylko efekty.
    Podkreślam, ja oceniam efekty w postaci zdjęć, bo to forum fotograficzne, a ty wymagasz, że oceniać będę mógł jedynie, jeśli zacznę się specjalizować w fotografii akwariowej. Czy tak samo masz z ciastkiem w cukierni ? Nie wyrażasz swojej opinii, dopóki sam nie zrobisz kremu czekoladowego i nie upieczesz tortu ślubnego?

Mając aparaty, trzeba się liczyć z tym, że fotografia to jednak funkcja światła. Koszty? Blenda - kawałek odbijającego materiału - sam, zanim kupiłem składaną korzystałem z wielu dziwnych rzeczy żeby odbić światło, nie trzeba wydać plnów, wystarczy karton, folia z kuchennej szuflady, kawałek technicznej kalki do rozproszenia, etc. Lampy - biurowe, małe, żarówka na kablu, byle każda miała tą samą temp barwową - ale może rzeczywiście to przekracza budżety posiadaczy aparatów. Nie wiem tego, jednak praca ze światłem to - moim zdaniem - niezbędna konieczność aby efekty były lepsze.

Można też dalej robić foty bez krytyki, efekty wszak podobają się "wszystkim którzy robią".
    Ja naprawdę liczę, że efekty waszych zdjęć będą lepsze, mogę jedynie usunąć subskrypcję wątku i was nie 'dręczyć' niewygodnymi w waszym mniemaniu, acz moimi własnymi i do bólu szczerymi opiniami o efektach waszych prac.

pozdrawiam,
    Ostatnio edytowane przez Sawa ; 11.03.15 o 01:38 Powód: literówka

| OlyJedi Awatar viruuss
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    231
    Moja galeria
    Rzeczywiście, się nie rozumiemy. Nigdzie nie napisałem, że potrafię lepiej - jeśli tak, zacytuj mnie proszę, przeproszę za to. Nigdzie też nie napisałem, że zamierzam takie zdjęcia robić, to twój pomysł dla mnie. Nigdzie też nie oceniłem żadnego z 'focących', tylko efekty.
    Podkreślam, ja oceniam efekty w postaci zdjęć, bo to forum fotograficzne, a ty wymagasz, że oceniać będę mógł jedynie, jeśli zacznę się specjalizować w fotografii akwariowej. Czy tak samo masz z ciastkiem w cukierni ? Nie wyrażasz swojej opinii, dopóki sam nie zrobisz kremu czekoladowego i nie upieczesz tortu ślubnego?

Mając aparaty, trzeba się liczyć z tym, że fotografia to jednak funkcja światła. Koszty? Blenda - kawałek odbijającego materiału - sam, zanim kupiłem składaną korzystałem z wielu dziwnych rzeczy żeby odbić światło, nie trzeba wydać plnów, wystarczy karton, folia z kuchennej szuflady, kawałek technicznej kalki do rozproszenia, etc. Lampy - biurowe, małe, żarówka na kablu, byle każda miała tą samą temp barwową - ale może rzeczywiście to przekracza budżety posiadaczy aparatów. Nie wiem tego, jednak praca ze światłem to - moim zdaniem - niezbędna konieczność aby efekty były lepsze.

Można też dalej robić foty bez krytyki, efekty wszak podobają się "wszystkim którzy robią".
    Ja naprawdę liczę, że efekty waszych zdjęć będą lepsze, mogę jedynie usunąć subskrypcję wątku i was nie 'dręczyć' niewygodnymi w waszym mniemaniu, acz moimi własnymi i do bólu szczerymi opiniami o efektach waszych prac.

pozdrawiam,
    nie oczekuje, ze bedziesz specjalista, lixnij chociaz troszke temat , sam zobaczysz łatwo czy trudno zrobić "dobre" zdjecie
    sam kilka razy podchodziłem do robienia zdjec swojego zbiornika, ani jedno zdjecie które zrobiłem nie nadawało się moim zdaniem do publikacji
    dlatego wiem, ze nie jest to takie łatwe
    dodam, ze mam stosunkowo spokojne i fotogeniczne ryby
    http://blog.krawcywizerunku.pl/2010/...mini-poradnik/
    Ostatnio edytowane przez viruuss ; 11.03.15 o 01:52

| OlyJedi Awatar Careme
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    83
    Moja galeria
    Próby z lampą. Tym razem 4mm ślimaczek (zatoczek) + coś za nim (chyba widłonóg):
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P3130153.jpg
Wyświetleń:	225
Rozmiar:	293,5 KB
ID:	142792
    XZ-2; O-MD E-M10, mZ: 9-18mm, 25mm, 45mm, 75-300mm | Moje fotki - zapraszam do oglądania, komentowania, krytyki.