Znów XZ-2 w akcji (Em10 pojechała do serwisu). Tym razem roślinność - dwa mchy - prezentuję.
Java moss czyli popularny mech jawajski. Rośnie całkiem nieźle - muszę coś większego do zarośnięcia dać.
Phoenix moss czyli skrzydlik studziennik. Występuje także w Polsce, ale jest pod ochroną. W akwariach często spotykany. U mnie w fazie przyjmowania się. Jeszcze ładnej kępy nie tworzy.
![]()
XZ-2; O-MD E-M10, mZ: 9-18mm, 25mm, 45mm, 75-300mm | Moje fotki - zapraszam do oglądania, komentowania, krytyki.
"Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA
Żwir czarny DENNERLE nano dla krewetek. Wielkość ziarenek ok. 1 mm.
XZ-2; O-MD E-M10, mZ: 9-18mm, 25mm, 45mm, 75-300mm | Moje fotki - zapraszam do oglądania, komentowania, krytyki.
Hm, tak ci rośnie na żwirku? To ja mam za gruby chyba.... 1mm powiadasz? Toż to piasek.
Na skorupie kokosa go dałem, tylko się rozrósł. Kilka dni temu robiłem przycinkę i jak widać dobrze to dało.
Co do żwirku - istotnie jest bardzo drobny co ma swoje minusy, zwłaszcza przy odmulaniu. Taką wielkość wybrałem, ponieważ krewetki mogą go w łapkach przebierać jak znajdą detrytus. Jest neutralny chemicznie, a oprócz mchów i wątrobowców w tym krewetkarium nie mam żadnych roślin. Nie wiem czy to ma jakieś większe znaczenie, ale ten żwirek zaokrąglone krawędzie.
Miałem też grubszy żwirek, ale syfek gromadził się między szczelinami i jakoś jak dla mnie mało estetycznie to wyglądało. Co niektórzy hodują krewetki w ogóle bez podłoża, co zdaniem innych może wpływać na intensywność ubarwienia.
Otoski
Względnie trudne w adaptacji w nowym środowisku często z kilku sztuk po zakupie w przeciągu tygodnia nie uchowa się żaden. Obecnie mam 6 osobników (około 1,5 miesiąca) na swoich 180l i radzą sobie dobrze (odpukać). Trudno określić wiek i płeć bo to rybki z odłowu praktycznie nie do rozmnożenia w warunkach akwarium towarzyskiego. Żywią się glonami nie interesują się innym pokarmem.
Bodies: EM-1/HLD-7/MMF-3 + E-3/HLD-4/FL-50r
Szkła: ZD7-14, Leica25D/1.4, ZD 14-54 I, ZD 50/EX-25, Sigma 150, Z f1.4/50, Z f5/85-250
http://forum.olympusclub.pl/threads/79188-obraz-obrazem-za-każdym-razem
Hmmm ja do tych fot z akwarium oczywiście jakbym miał akwarium z rybkami to bym zaraz sobie skombinował miniaturową łódź podwodną![]()
Popraw stopkę, wg regulaminu powinna mieć max trzy wiersze. CIEKAWE JAK ZMIESZCZĘ TRZY WIERSZE ALE POSZUKAM. "A GDY JUŻ Z NAS OPADNIE": A gdy już z nas opadnie, łuska słów, i staniemy nadzy, w prawdzie, Co powie nam Bóg?; "BEZ DATY": Dojrzałość przychodzi, Zawsze nazbyt późno, Kiedy już powoli, Odchodzimy w tło; "ZWIERZĘTA": Ofiary naszej pychy, Pokarmy naszych głodów. HEHE UDAŁO SIĘ