Tele nie bałdzo. Winietuje koszmarnie w zasadzie tylko portrety na otwartym obiektywie można robić ;-)Zamieszczone przez Jester23
Tele nie bałdzo. Winietuje koszmarnie w zasadzie tylko portrety na otwartym obiektywie można robić ;-)Zamieszczone przez Jester23
No i bałdzo dobrze - lubię winietyZamieszczone przez lgrabun
J
Witam. Odgrzewam stary wątek ponieważ mam pare pytań.
Wybrałem wstępnie firmę Mamiya ponieważ na naszym rynku aparatów średnioformatowych jest najwięcej aparatów tej marki, więc jest jako taki wybór.
Na oku mam rz67 II. Tylko jest z nim jeden problem, a mianowicie
Będe miał zamiar dokupic lampę Metz 76 MZ-5. Nie mogę nigdzie w internecie znaleźć informacji czy takową lampę da się podłączyć do tego body? Wiem ze do 645afd da się.
Drugim aparatem jest właśnie rzeczony juz 645afd, czy do tego aparatu są kasety 6x7?
Na dokonanie wyboru mam jeszcze trochę czasu ponieważ dopiero uczę się wołać zdjecia z małego obrazka.
Za wszystkie odpowiedzi z góry dziękuję.
pozdrawiam Paweł
645 kaset 6x7 chyba Ci nie obsłuży raczej...
Z całym szacunkiem dla tego forum, polecam raczej forum korex - tam siedzą popaprańcy, co jeszcze na żelatynie robią. I na sprzęcie też się trochę znają.
Ostatnio edytowane przez Smerf Maruda ; 5.02.09 o 23:33
To "raczej" zamieniłbym na "z całą pewnością". Mamiya 645afd to lustrzanka formatu 6x4,5 i dostępne adaptery są jedynie na mniejsze lub równe formaty. Metz 70MZ-5 wraz z dedykowaną stopką SCA-3952 zapewnia pełną komunikację z korpusem i pobiera dane o czułości filmu, zastosowanej przysłonie, kompensacji ekspozycji i kompensacji błysku, zoomuje automatycznie palnik do zastosowanego obiektywu, a także wspomaga AF i obsługuje TTL.
Mamiya RZ67 II nie ma takich "wodotrysków" i jej gorąca stopka posiada jedynie jeden dodatkowy styk służący do komunikacji z lampą. W przypadku 70MZ-5 potrzebna jest stopka SCA-395 i wówczas mamy informację w celowniku aparatu o gotowości do błysku. Spokojnie można używać standardowej stopki SCA-301, gdyż i tak za poprawność naświetlenia klatki odpowiada automatyka lampy, przy ustawionych wstępnie parametrach ekspozycji.
Pozdrawiam.
Ostatnio edytowane przez dorjan ; 5.02.09 o 23:03
Jak juz temat jest wykopany to dodam cos od siebie po kilku zrobionych filmach.
Lubie fotografie miast, ludzi itd, sredni format z wlasciwym skanerem zamiata cyfre maloobrazkowa pod tym wzgledem nadal. Skanuje nikonem 8000ED, z 6x6 mam obrazek ok 80mpix pelen detalu![]()
Niestety pod reka mam obecnie tylko jeden skan, musze zamac kadr z pewnych powodow, ale pokaze wycinek. Zobrazuje moze troche ile mozna wyciagnac z fotki.
Obrazki prosto ze skanera, bez zadnej korekcji barw, suwakow itp.
Mam przed soba duzo nauki dobrego skanowania
http://img26.imageshack.us/img26/2349/fullag8.jpg
http://img5.imageshack.us/img5/8729/image20jz3.jpg
ja najbardziej cenie sobie mamijkę RB 67, stary dobry savoir-faire.
forumowicze chyba też to doceniają bo trzy najczęściej odwiedzane fotki w galerii to właśnie "mami" 67 (maszyna parowa, Marynia, Tajemnica III Rzeszy)
mam do niej sekora 90 oraz 50 mm i nic nadto nie potrzebuję
super zabawka!
Kossuth Lajos azt üzente: Utepitesz regimente. Ha még egyszer ezt üzeni, Kupkerekesz hajtasz neni!