Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 29

Wątek: Średni format - dlaczego warto

| OlyJedi Awatar Smerf Maruda
    Mieszka w
    Stolyca
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria

Średni format - dlaczego warto

W skrócie: kiedyś miałem taki aparacik, nazywał się Yashica Mat 124G. To średnioformatowa lustrzanka dwuobiektywowa. Zdjęciowy obiektyw nazywał się Yashinon. Cyknąłem sobie kiedyś taką oto, niespecjalnie ładną, fotę:

A mom, a kid and a dog (was: Test shot) sur Flickr : partage de photos !@@AMEPARAM@@http://farm3.static.flickr.com/2031/2060179246_2f959adeac_m.jpg@@AMEPARAM@@2060179246@ @AMEPARAM@@2f959adeac

Skanował to pan z pewnego malutkiego zakładu fotograficznego, nie wiem na czym, ale - moim zdaniem - robił to bardzo dobrze. Ale ja nie o tym. Otóż, popatrzyłem sobie na to zdjęcie ostatnio i dostrzegłem, że tam w oddali są nie tylko dwie osoby, ale jeszcze mały futrzak:

Yashica Mat crop sur Flickr : partage de photos !@@AMEPARAM@@http://farm3.static.flickr.com/2017/2060179342_fdd70fbf9d_m.jpg@@AMEPARAM@@2060179342@ @AMEPARAM@@fdd70fbf9d

I właśnie dlatego lubię robić zdjęcia na filmie średnioformatowym.

| OlyJedi Awatar suchar
    Mieszka w
    Wa-wa
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    lgabrun, przypomniał mi się film "Powiększenie". Widziałeś?

Miałem okazję fotografować średnioformatowym Pentaconem six TL i muszę powiedzieć, że kwadratowe kadry mi się bardzo spodobały (z resztą od dawna czułem, że mi się spodobają ). Nie leżało mi jednak kadrowanie przez komin bez pryzmatu :/ Masz jeszcze tę Yashice?[/b]
    Strona WŁASNA | Blog Portret Ulicy
    "Fotografujemy rzeczy, by usunąć je z umysłu" - Franz Kafka

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Idźcie se...
    Nie mam czasu ostatnio, żeby małoobrazkowe filmy w ciemni robić a Wy mnie średnim kusicie. A fe! Nieładnie.

| OlyJedi Awatar willow32
    Mieszka w
    Sosnowiec
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez suchar

Miałem okazję fotografować średnioformatowym Pentaconem six TL i muszę powiedzieć, że kwadratowe kadry mi się bardzo spodobały (z resztą od dawna czułem, że mi się spodobają ). Nie leżało mi jednak kadrowanie przez komin bez pryzmatu :/ Masz jeszcze tę Yashice?[/b]
    a mnie właśnie kadrowanie przez komin podobało się bardzo to się nazywa wizjer
    Na początku był problem przez to lustrzane odwrócenie obrazu, ale do wszystkiego się człowiek przyzwyczai
    generalnie średni format to zabawa dla ludzi cierpliwych, ja do nich nie należę choć ostatnio mocno obniżyłem średnią iloć wykonanych ujęć podczas jednej sesji Z ostatniej 10godzinnej sesji przywiozłem około 500 kiedyś robiłem taką ilosć w 3h
    http://www.robertnawara.digartfolio.pl/

E-1 ZD14-54 FL-36 A850 135 f/1.8 85f/1.4 50f/2.8 20-35 f/3.5-4.5

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez willow32
    Z ostatniej 10godzinnej sesji przywiozłem około 500 kiedyś robiłem taką ilosć w 3h
    Współczuję gościowi, który kupi dziadka po Tobie.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

| OlyJedi Awatar suchar
    Mieszka w
    Wa-wa
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez suchar

a mnie właśnie kadrowanie przez komin podobało się bardzo to się nazywa wizjer
    Na początku był problem przez to lustrzane odwrócenie obrazu, ale do wszystkiego się człowiek przyzwyczai
    generalnie średni format to zabawa dla ludzi cierpliwych, ja do nich nie należę choć ostatnio mocno obniżyłem średnią iloć wykonanych ujęć podczas jednej sesji Z ostatniej 10godzinnej sesji przywiozłem około 500 kiedyś robiłem taką ilosć w 3h
    Ja fociłem średnim formatem jakieś 2-3h na mrozie, kiedy prawie zamarzałem, co nie sprzyjało zaprzyjaźnianiu się ze sprzętem Poza tym na swoje nieszczęście miałem ze sobą jeszcze OM-20 i E330, którymi też cykałem, a w nich w wizjerze nie ma lustrzanego odbicia... Sam komin był fajny, ale przez ten mróz, dodatkowe aparaty z "normalnymi" wizjerami dostawałem z lekka szału przy kadrowaniu
    Strona WŁASNA | Blog Portret Ulicy
    "Fotografujemy rzeczy, by usunąć je z umysłu" - Franz Kafka

| OlyJedi Awatar Smerf Maruda
    Mieszka w
    Stolyca
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    @Willow, nie no, wiadomo, można tak, można tak (psiksem chyba :-)

A komin to jest to!

@suchar: Yashici już nie mam, od dawna, poszła za bezcen na allegro...

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Aż z ciekawości spojrzałem do swojej ostatniej.
    83 zdjęcia wliczając duble bezpieczeństwa, w czasie 19.30-22.00 w tym około godzinna przerwa na jedzonko i zmianę świateł.
    Z tego wszystkiego mam jakieś 10 zdjęć z których jestem zadowolony a cała sesja była aranżowana, żeby zrealizować dwie konkretne fotografie - dwa pomysły na pojedyncze zdjęcia w konkretnym klimacie. Udało się.

| OlyJedi Awatar willow32
    Mieszka w
    Sosnowiec
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Rafał Czarny
    Z ostatniej 10godzinnej sesji przywiozłem około 500 kiedyś robiłem taką ilosć w 3h
    Współczuję gościowi, który kupi dziadka po Tobie.
    Rafał, dziadek nie pójdzie do zyda, zbyt wielkim sentymentem go darzę oststnio sprawdzałem w menu serwisowym niecałe 30tyś klapnięć więc do 150 mu jeszcze sporo brakuje
    a wracajac do średniego formatu, jest jeden aparat na film który kupię jeżeli będę miał luźną kasę, Contax 645 np tutaj:
    http://cgi.ebay.com/CONTAX-645-AF-64...QQcmdZViewItem plus do tego kultowe szkiełka zeissa z literką T*
    aa no i może mały obrazek:
    http://cgi.ebay.com/CONTAX-N1-AF-MF-...QQcmdZViewItem
    na bazie tej puchy Contax wypuscił to cacuszko, syfra z matrycą FF :
    http://www.megapixel.pl/aparaty_cyfr...N_Digital.html
    to tyle w kwestii moich marzeń
    http://www.robertnawara.digartfolio.pl/

E-1 ZD14-54 FL-36 A850 135 f/1.8 85f/1.4 50f/2.8 20-35 f/3.5-4.5

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Mam gdzieś w szpejach ciekawy aparacik do średniego formatu. Jutro poszukam, zrobię fotkę i pokażę. Tymczasem idę zalać pałkę do Fisher Pubu na Grodzkiej. Może ktoś z forumka będzie dziś rajdował po krakowskich barach?
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.