Member of ABCDEFG Polska. 15% miesiecznie bez ryzyka! Zapraszam.
Matówka z klinem wymaga dobrego wizjera. Niestety z tym bywa różnie. Jak ktoś myśli, że ma dobry wizjer w lustrzance to polecam zajrzeć w ten od OM4. tam jest wizjer. Niestety, ale w większości współczesnych dSLR wizjery są znacznie mniejsze niż te w analogach, co utrudnia manualne ostrzenie, nawet z odpowiednią matówką. Pod kątem jej wymiany świetny jest Pentax w większości lustrzane potrzeba jest pęseta i 1-3 minuty czasu. Łatwo i przyjemnie. Choć za pierwszym razem strach jest![]()
Acha i co złego to nie ja...
----
moje zdjęcia
Jak nie ma problemow ze wzrokiem, to idzie ostrzyc bez pikingow, rastrow, klinow i innych bajerow, manuali glownie uzywalem na Panasie G1, kwestia wprawy.
Pamietam jeden duzy wizjer z analogaBessa.
pozdroofka
Member of ABCDEFG Polska. 15% miesiecznie bez ryzyka! Zapraszam.
Można na forum Pentaxa kilka osób zakupiło sobie matówki tej firmy. W Pentaxie podobno sie sprawdzają.
Focus Peaking w mooim GX7 wygrywa ze wszystkimi rozwiązaniami na ręczne ostrzenie z jakimi miałem okazję się spotkać i nie wyobrażam sobie innego rozwiązania na ręczne ostrzenie w przypadku bezluster. Funkcja jest genialna, ustawiłem ją sobie także do obiektywów z af gdy chcę mieć pewność że ostrość jest tam gdzie powinna być.
Zapraszam do mojego wątku
P&P - Pentax i Panas (GX7)
Witam .... należę do takich osób które pracują z wymienioną matówką. W swoim Pentax-ie K3 wymieniłem tradycyjną na matówkę z podzielnym polem. pracuję głównie na szkłach manualnych (mam ich ponad 40) dlatego zdecydowałem sie na wymianę matówki. Koszt matówki wraz z niezbędnymi do wymiany narzędziami to ok 80 $. Jakość matówki- bardzo dobra (są to laserem przycinane matówki produkowane przez Nikona i Canona - ja preferuję Canona i taka zamówiłem). Funkcjonalność ?... nie wyobrażam sobie teraz przy z manualami bez tej matówki. Jezeli chodzi o manuale i aparaty systemu M4/3 ... ostrzenie nimi to bajka w porównaniu z lustrzankami... na swoich e-pl5 i EM5 używam bez problemu jupitery 135, Meyery szkła Zeissa i wiele innych... Nie ma się co bać szkieł manualnych. Jeżeli ktoś sie boi na początek polecam tanie a znakomite szkła Jupiter 37A 135 mm lub 11A 135mm . Ostre, o bardzo ładnym bokehu
E-PL5 +Jupiter 11A
---------- Post dodany o 15:26 ---------- Poprzedni post był o 15:18 ----------