This build is not a cure-all for everything, but the core UI components should now scale correctly regardless of DPI.
http://anandtech.com/show/9206/windo...-now-available
This build is not a cure-all for everything, but the core UI components should now scale correctly regardless of DPI.
http://anandtech.com/show/9206/windo...-now-available
Tak, słuchaj mój też to ma.
Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko cały dzień Plejstejszyn.
@gietrzy CG2484k to obłędna maszyna. Gamut ma 99% adobe RGB sam się kalibruje wtedy kiedy mu powiesz lub wtedy kiedy se wyliczy. Plamkę ma tak małą że z nosem przyciśniętym do matrycy ciężko zauważyć piksel. Równo świeci, szybko się rozgrzewa. Dla mnie szał !
Jedyne co w nim jest nie tak i przeszkadza to cena.
Kalibracja tego Eizo to gigantyczna wygoda : odpalasz Color Navigator ustawiasz co ma zrobić klikasz i czekasz.
Do Della i HP chyba będziesz musiał se dokupić jakiś kalibrator. Więc przykładowo i1 Display Pro to dodatkowy wydatek koło tysiąca.
w Eizo masz wszystko za jednym zamachem na 5 letniej gwarancji. Wolałbym chyba takie rozwiązanie niż 5k . Masz mniejszą rozdzielczość ale masz okiełznana barwę.
Wprawdzie to nie 5k ale 4k natomiast Intel NUC5i5RYB też go ogarnia przez Display Port a ma w środku kartę HD Graphics 6000
NUC to moje odkrycie ubiegłego rokuDziwie się że dopiero tak późno na to trafiłem bo długo przymierzałem się do maca mini.
Natomiast też do pracy w rawach i LR trzeba trochę doinwestować ta maszynkę
Ostatnio edytowane przez dobas ; 1.01.16 o 13:03
NUC6i7KYK
2 x 1 TB SM961
Akasa fanless case (do tego modelu nuca póki co tylko w zapowiedziach)
Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko cały dzień Plejstejszyn.
Będziemy obrabiać zdjęcia na 32" w 5K i dojdziemy do wniosku, że papier na który te wszystkie zdjęcia później idą jest marnym nośnikiem.
Ale ogólnie fajnie, że idą w tym kierunku. Mniejsze i bardziej poręczne monitory będą czerpały z tych rozwiązań.
Tak, tutaj masz właściwie racje. Ale jest ona napędzana tym, że Windows potrafi "skaleczyć" wyświetlany obraz. Dopasowując się do rozdzielczości nie utrzymuje tej samej wielkości interfejsu by był on zawsze czytelny. Dopasowanie interfejsu wychodzi mu słabo. Bardziej pracuje w pikselach, a nie na jednostkach niezależnych od rozdzielczości, np. calach. Pozostaje za pomocą personalizacja ekranu samemu ustawić ręcznie DPI. To daje szansę na czytelny interfejs pomimo wzrostu rozdzielczości.
A wracając do wzrastającej rozdzielczości. Może to się wydawać dziwne, ale podnoszenie rozdzielczości nie jest aż takie złe, zwłaszcza dla oczu. Co się dzieje z obrazem? Zwiększa się czytelność tekstu. Fonty nabierają wreszcie kształtu czcionki w druku. Linie prowadzone na ekranie są liniami, a nie schodkami. Programy muszą używać mniej antyaliasingu, a w pewnych warunkach nawet zupełnie mogą z niego zrezygnować. Antyaliasing ukrywa owe "schodki" pod postacią dodatkowych pikseli stanowiących pośredni kolor między np. kolorem linii a tłem. Przez to linie wydają się smukłe. Jednak traci przez to wyrazistość, bo trzeba dodać piksele z kolorem pośrednim, a to nieco rozmywa kontur. Choć trzeba przyznać, że w przypadku fontów daje to pozytywny efekt. Wystarczy zrobić test w Windows i wyłączyć ClearType (w Win7 w ustawieniach zaawansowanych ekranu jest opcja 'Dopasuj tekst ClearType). Na ekranie LCD będzie od razu widać, że tekst nabiera kształtu i jest czytelny.
Podsumowując. Zwiększenie rozdzielczości poprawia czytelność. Oczywiście trzeba wówczas wykonać kalibracje takiego wyświetlania by interfejs nie stracił na czytelności.
W czasach debiutu Nexusa 10 bardzo wyraźnie ktoś pokazał, że najbardziej zwiększanie czytelności czcionek dotyczy Azjatów, ale dotyczy to także i nas. Co ciekawe mam na jednym kompie z monitorem UHD i Acrobata 8 i Readera najnowszego (strasznie dziwny numer). Stary Acrobat robi sieczkę z literek w menu, nowy Reader, nie dość, że otwiera pliki w locie (dysk typu hhd padaka) to prezentuje tak ostre literki, że... gdyby nie to, że dugi monitor jest 5K to bym myślał, że są ostre.
Oczywiście Windows 10 ma ten suwak do 450% a pierwsze aplikacje już są: Ps, Lr, pakiet DRAW X8 Corela. Czekam na Irfan, Libre, RawTherapee, SumatraPDF i VLC
Tak, słuchaj mój też to ma.
# https://grizz.pl #
Nie wiem, ale dla mnie ta gonitwa za coraz to nowymi osiągami jest beznadziejna. Pomijając to, że drenuje budżety często rodzinne a nie tylko singli.
Jakoś wzrokowo nie umiem sobie wyobrazić różnicy między 4K a 5K.... Ale może ja już mam starczy wzrok i się czepiam...
Postępu nie zatrzymasz, szkoda tylko, że ten postęp przekłada się prawie tylko na zarobki producentów...
A wielu z nas kredytując się zanabywa ukochany i nowoczesny gadżet, który za rok, dwa będzie starocią i do tego ciągle jeszcze niespłaconą.![]()
Dzień bez uśmiechu - dzień stracony!
Wszystkim smętnym, nie mającym poczucia humoru, tudzież agresywnie reagującym na nasze wspaniałe i pogodne wpisy, zwane dalej oftopami - MÓWIĘ STANOWCZE NIE ! KRAKMAN - Uczestnik i Użytkownik czego się da..., nawet TWA![]()