Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Wątek: Konwertowanie przez profil ICC

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria

Konwertowanie przez profil ICC

Hej,
    jakie znacie programy umożliwiające konwertowanie zdjeć przez określony profil ICC.
    Wiem, że Photoshop CS to umożliwia, ale jego cena jest porażająca.

Mieszka w
    Toruń
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria

Re: Konwertowanie przez profil ICC

Cytat Zamieszczone przez -M
    konwertowanie zdjeć przez określony profil ICC.
    A co to takiego i do czego służy?

| OlyJedi
    Mieszka w
    Mińsk Mazowiecki
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Nowy gimp ma mozliwosc takiej konwersji (obraz->tryb->convert to color profile). Rozumiem ze przygotowujesz material do druku na okreslonym sprzecie.
    4/3: E510, E410; m4/3: E-PM1

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    179
    Moja galeria

Re: Konwertowanie przez profil ICC

Cytat Zamieszczone przez mariush
    A co to takiego i do czego służy?
    To co widzisz na ekranie to RGB lub sRGB ,to co na druku to CMYK jesli po wydruku kolory Ci sie pokrywaja z tym co widziales na ekranie,to Twoje profile sa odpowiednie.Jesli nie to musisz sobie ustawic.Zeby ciagle nie ustawiac,wgrywasz profil i jest cacy.Kazda drukarka ma inne.

| OlyJedi Awatar Sebastian_T
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    OK, może głupie pytanie, ale... Mam z labu profil ICC, chcę go ustawić, ale tak, żeby widzieć na ekranie. Gdzie ustawiam? Jak próbuję ten profil wcisnąć w profil kolorów monitora, to pisze mi, że to drukarkowy, a nie monitorowy...
    Na monitorze mam sRGB ustawiony, jednak po wywoływaniu w labie mam bardziej zażółcony oddzień, niż widzę na ekranie...
    Sebastian_T

| OlyJedi
    Mieszka w
    Mińsk Mazowiecki
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Sebastian_T
    OK, może głupie pytanie, ale... Mam z labu profil ICC, chcę go ustawić, ale tak, żeby widzieć na ekranie. Gdzie ustawiam? Jak próbuję ten profil wcisnąć w profil kolorów monitora, to pisze mi, że to drukarkowy, a nie monitorowy...
    Na monitorze mam sRGB ustawiony, jednak po wywoływaniu w labie mam bardziej zażółcony oddzień, niż widzę na ekranie...
    Ja ostatnio tak mialem przy cz/b zdjeciach gdzie z zaozenia nie powinno byc przebarwienia, a jednak lab sie o to postaral. Zmien lab
    4/3: E510, E410; m4/3: E-PM1

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    179
    Moja galeria
    Moze Na tej stronie znajdziesz wyjasnienie.Zrobil bym sobie profil monitora pod katem tego zoltego i uzywal bym tylko w trakcie obrobki fotek

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dzemski
    Mieszka w
    Lublin
    Siła reputacji
    123
    Moja galeria
    Jesli chcesz by monitor wyświetlał wg zadanego profilu ICC to droga jest następująca (dla windows XP):
    prawy klik na pulpicie
    wybierz właściwości
    zakladka ustawienia
    przycisk zaawansowane
    zakladka zarządzanie kolorami
    dodaj
    wybirze plik profilu
    wciśnij dodaj
    wciśnij zastosuj
    wyłącz okienka

Innym sposobem jest zapis bezpośrednio w profil ICC. W Photoimpact mam taką możliwość w okienku zapisu, jest listwa i mam do wyboru wszystkie profile zainstalowane w sprzęcie.

Jest też możliwość by zapisać plik do formatu PDF z profilem ICC.

| OlyJedi Awatar Sebastian_T
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez krzysiekz
    Ja ostatnio tak mialem przy cz/b zdjeciach gdzie z zaozenia nie powinno byc przebarwienia, a jednak lab sie o to postaral. Zmien lab
    Ale to polecany przez wielu LabNet
    Później podregulowałem sobie monitor trochę, zobaczymy przy następnym wywoływaniu...

A co do tego, co pisał dzemski - no właśnie tak próbowałem, we właściwościach pulpitu, ale mi wyrzuca, że to są profile drukarkowe (do popbrania ze strony LabNetu) i nie chce dodać do monitora (na oko logicznie, że nie chce).
    A tak trochę nielogiczne mi się w tej sytuacji wydaje, że nawet jeśli bym gdzieś je dodał do profili programu graficznego, to monitor, mając ustawiony inny (sRGB w moim przypadku) i tak chyba raczej będzie pokazywał według swojego (monitorowego) profilu...

No nic, powalczę, dzięki
    Sebastian_T

Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez krzysiekz
    Nowy gimp ma mozliwosc takiej konwersji (obraz->tryb->convert to color profile). Rozumiem ze przygotowujesz material do druku na okreslonym sprzecie.
    Gimpa w wersji Win?

Ale to polecany przez wielu LabNet
    No właśnie, lab-net jest super. Dwie pierwsze partie były ok a teraz znowu dostałem czerwone odbitki, jakby moja konwersja do ich profilu została cofnięta z powrotem do sRGB... napisałem maila, czekam na odpowiedź.