Hej,
jakie znacie programy umożliwiające konwertowanie zdjeć przez określony profil ICC.
Wiem, że Photoshop CS to umożliwia, ale jego cena jest porażająca.
Hej,
jakie znacie programy umożliwiające konwertowanie zdjeć przez określony profil ICC.
Wiem, że Photoshop CS to umożliwia, ale jego cena jest porażająca.
A co to takiego i do czego służy?Zamieszczone przez -M
Zaglądnijże! - http://www.mariuszsarzynski.pl/
Nowy gimp ma mozliwosc takiej konwersji (obraz->tryb->convert to color profile). Rozumiem ze przygotowujesz material do druku na okreslonym sprzecie.
4/3: E510, E410; m4/3: E-PM1
To co widzisz na ekranie to RGB lub sRGB ,to co na druku to CMYK jesli po wydruku kolory Ci sie pokrywaja z tym co widziales na ekranie,to Twoje profile sa odpowiednie.Jesli nie to musisz sobie ustawic.Zeby ciagle nie ustawiac,wgrywasz profil i jest cacy.Kazda drukarka ma inne.Zamieszczone przez mariush
OK, może głupie pytanie, ale... Mam z labu profil ICC, chcę go ustawić, ale tak, żeby widzieć na ekranie. Gdzie ustawiam? Jak próbuję ten profil wcisnąć w profil kolorów monitora, to pisze mi, że to drukarkowy, a nie monitorowy...
Na monitorze mam sRGB ustawiony, jednak po wywoływaniu w labie mam bardziej zażółcony oddzień, niż widzę na ekranie...
Sebastian_T
Ja ostatnio tak mialem przy cz/b zdjeciach gdzie z zaozenia nie powinno byc przebarwienia, a jednak lab sie o to postaral. Zmien labZamieszczone przez Sebastian_T
![]()
4/3: E510, E410; m4/3: E-PM1
Moze Na tej stronie znajdziesz wyjasnienie.Zrobil bym sobie profil monitora pod katem tego zoltego i uzywal bym tylko w trakcie obrobki fotekZamieszczone przez Sebastian_T
Jesli chcesz by monitor wyświetlał wg zadanego profilu ICC to droga jest następująca (dla windows XP):
prawy klik na pulpicie
wybierz właściwości
zakladka ustawienia
przycisk zaawansowane
zakladka zarządzanie kolorami
dodaj
wybirze plik profilu
wciśnij dodaj
wciśnij zastosuj
wyłącz okienka
Innym sposobem jest zapis bezpośrednio w profil ICC. W Photoimpact mam taką możliwość w okienku zapisu, jest listwa i mam do wyboru wszystkie profile zainstalowane w sprzęcie.
Jest też możliwość by zapisać plik do formatu PDF z profilem ICC.
Ale to polecany przez wielu LabNetZamieszczone przez krzysiekz
Później podregulowałem sobie monitor trochę, zobaczymy przy następnym wywoływaniu...
A co do tego, co pisał dzemski - no właśnie tak próbowałem, we właściwościach pulpitu, ale mi wyrzuca, że to są profile drukarkowe (do popbrania ze strony LabNetu) i nie chce dodać do monitora (na oko logicznie, że nie chce).
A tak trochę nielogiczne mi się w tej sytuacji wydaje, że nawet jeśli bym gdzieś je dodał do profili programu graficznego, to monitor, mając ustawiony inny (sRGB w moim przypadku) i tak chyba raczej będzie pokazywał według swojego (monitorowego) profilu...
No nic, powalczę, dzięki![]()
Sebastian_T
Gimpa w wersji Win?Zamieszczone przez krzysiekz
No właśnie, lab-net jest super. Dwie pierwsze partie były ok a teraz znowu dostałem czerwone odbitki, jakby moja konwersja do ich profilu została cofnięta z powrotem do sRGB... napisałem maila, czekam na odpowiedź.Zamieszczone przez Sebastian_T