Strona 3 z 7 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 62

Wątek: Test E510 na dpreview

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dzemski
    Mieszka w
    Lublin
    Siła reputacji
    123
    Moja galeria
    wiesz Switch, jak wiadomo, czytanie z RAW też nie jest do końca porównywalne, przez różną konstrukcję samych plików i różne algorytmy pozwalające taki RAW oglądać i obrabiać. Wystarczy popatrzeć na RAWy tego samego zdjęcia z różnych programów, różnią się diametralnie i to nie tak samo jeśli weźmiesz pod uwagę porównanie ich z różnych aparatów.

Ogólnie aparat jest do robienia zdjęć, a jeśli różnice między puszkami są niewielkie, to nie ma co porównywać tylko iść i fotografować.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez dzemski
    wiesz Switch, jak wiadomo, czytanie z RAW też nie jest do końca porównywalne, przez różną konstrukcję samych plików i różne algorytmy pozwalające taki RAW oglądać i obrabiać. Wystarczy popatrzeć na RAWy tego samego zdjęcia z różnych programów, różnią się diametralnie i to nie tak samo jeśli weźmiesz pod uwagę porównanie ich z różnych aparatów.

Ogólnie aparat jest do robienia zdjęć, a jeśli różnice między puszkami są niewielkie, to nie ma co porównywać tylko iść i fotografować.
    No na pewno masz tutaj racje. Jeden program będzie lepszy do Olympusa, inny do Canona. Przeglądając różne sample stwierdziłem, że różnica jakości obrazu między nowymi puszkami w segmencie amatorskim są na tyle małe, że posiadając jedną z nich nie warto zmieniać na inną. Różnica jest po prostu za mała aby to miało jakiś sens. Co więcej, patrząc na dotychczasowy postęp, myślę ze w tym segmencie nie będzie nic ciekawego w puszkach następnej "generacji". Dopiero, może E-530 da jakąś zauważalną różnice. W każdym razie 300D na 350D bym nie zmienił. Nad 400D bym się zastanawiał. Ale na to trzeba mieć też odpowiednie dochody . Zresztą, nie sprzęt się liczy...fotki, fotki i jeszcze raz fotki! Wszystkim życzę takie podejścia jakie ma Rafał Czarny
    pozdrawiam

Mieszka w
    Ennis/Gdańsk
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez dzemski
    ...Ludzie płaczą na kiepski DR, a okazuje się że K10D ma taki sam ...
    Kiedyś, jak wyartykułowałem publicznie podobne zdanie, to mnie MichuPentax objechał, że nieprawdą jest jakoby. Philowi się coś omksnęło na testach DR z K10D. Źródło niezależne, czyli RE, ponoć potwerdza, że DR dla K10D i D80 są porównywalne.
    Pozdrawiam,
    Piotr.

| OlyJedi Awatar tomek s
    Mieszka w
    wawa
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Było żółto, czerwono, a później Fuji wykończyła czerwona zaraza
    Jest też czarny aparacik z firmy od telewizorów

foto Stankiewicz Tomasz

Mieszka w
    Ennis/Gdańsk
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez tomek s
    http://www.dpreview.com/reviews/nikond80/page19.asp D80 przy iso100 8.0 EV
    http://www.dpreview.com/reviews/pentaxk10d/page15.asp K10 przy iso100 7.3 EV
    Ale przeczytałeś, co napisałem wyżej?
    DPreview to nie Watykan, a Phil to nie papież - nie jest nieomylny
    Pozdrawiam,
    Piotr.

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    P:

ale wystarczy spojrzeć na wiele zdjęć z E410/E-510 - jeśli ludzie nie dają grubej korekty na [-] to wszystko co białe po prostu znika. coś w tym jest, że matryca-soft nie dźwiga jasnych tonów jak starsze modele. nawet w przykładowych fotkach u Phila da się ten efekt zauważyć.

podsumowanie testu podkreśla tą właśnie cechę.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez KaarooL
    ale wystarczy spojrzeć na wiele zdjęć z E410/E-510 - jeśli ludzie nie dają grubej korekty na [-] to wszystko co białe po prostu znika. coś w tym jest, że matryca-soft nie dźwiga jasnych tonów jak starsze modele. nawet w przykładowych fotkach u Phila da się ten efekt zauważyć.
    Tylko że te zdjęcia to jpegi na standardowych ustawieniach, a wiadomo jakie są jpegi z E-410 - "kompaktowe". Wystarczy zjechać z kontrastu, który jest za wysoki, i sytuacja w cieniach znacznie się poprawia.

| OlyJedi Awatar Don Pedro
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    epicure-a co wtedy po zjechaniu z kontrastem w jasnych punktach zdjęcia? Ja bardziej niż w kontraście eksperymentuję w gammie, no ale to są jpegi i aparat nie ten, bo E-400, który z tego co widzę ma większą rozpiętość tonalną.Pozdrawiam

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar andytown
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    34
    Moja galeria
    co do mocno kontrastowej krzywej olka to było wiadomo od dawna -- przykład l1 i e-330, gdzie Panas na tej samej matrycy dzięki innej krzywej ma wyraźnie szerszą dynamikę...

jakkolwiek, dla amatora ten aparat (e-510) ma naprawdę wiele zalet...a matryca daje nad wyraz dużo szczegółów
    Próbowałem już wielu kochanek i zawsze wracam do OLI

www.fotochwila.pl - zdjęcia ślubne, portrety

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Don Pedro
    epicure-a co wtedy po zjechaniu z kontrastem w jasnych punktach zdjęcia?
    W światłach niestety nie zauważyłem różnicy. Może jest jakaś poprawa, ale być może za dużo informacji brakowało, żeby tą poprawę zauważyć. W każdym razie jest poprawa w cieniach, przez co można jeszcze bardziej niedoświetlić. Chociaż AE i tak niedoświetla... Ostatnio przyjrzałem się bliżej pomiarowi matrycowemu i stwierdziłem, że wymaga on mniej korekt ekspozycji niż centralnie ważony, z którego wcześniej korzystałem. I właściwie w większości przypadków w ogóle można uniknąć kompensacji ekspozycji, korzystając z pomiaru na światła lub cienie.