Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Wątek: HDR w naturze

| OlyJedi
    Mieszka w
    Śląsk
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria

HDR w naturze

jak robicie fotki HDR na wolnym powietrzu? Takie z kontrastowymi chmurkami? Bo rozumiem ze najczesciej chmury poganiane sa wiatrem i nie trwaja dzielnie w jednym miejscu czekajac az fotograf wykona 3 identyczne fotki...

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dzemski
    Mieszka w
    Lublin
    Siła reputacji
    123
    Moja galeria
    zazwyczaj nie gnaja aż tak szybko, żeby nie można było zrobić 3-5 zdjęć w serii z odpowiednim krokiem EV. Na większości zdjęć HDR, chmurki i tak są rozmazane (przynajmniej lekko)

| OlyJedi Awatar Smerf Maruda
    Mieszka w
    Stolyca
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Bracketing + zdjęcia seryjne? W E-1 działa.

Swoją drogą bardziej przydatne są filtry połówkowe. Zdjęcia z HDR-a - zresztą ciężko nazwać to hadeerem, najczęściej to wyrównywanie kontrastu - wyglądają średnio, delikatnie mówiąc, jeśli nie zrobi się ich dobrze.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Śląsk
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    ok, dzieki, sama idea HDR nie jest mi calkowicie obca bo juz sie bawilem ale zawsze byly to wnetrza budowli. Czas wyjsc na zewnatrz

| OlyJedi
    Mieszka w
    Mińsk Mazowiecki
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Na powietrzu chmury sa najmniejszym problemem, ich rozmycie dodaje troche ruchu do zdjecia. Bardziej widoczny jest ruch drzew w malej odleglosci od aparatu.
    4/3: E510, E410; m4/3: E-PM1

| OlyJedi
    Mieszka w
    Śląsk
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    jasne, chmury byly tylko przykladem. Kazdy ruch jest zakłoceniem. Tyle ze nie zawsze drzewo musi sie znalezc w kadrze strzelanym poza pomieszczeniami zamknietymi a niebo z chmurkami raczej tak...

| OlyJedi Awatar HrabiaMiod
    Mieszka w
    Kraków, Poland
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Hmm.. można też zrobić RAWa, i później wywołać sobie 3 jpgi z różną ekspozycją.

Awatar mathu
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez PrzemQ_09
    Nie można, bo to jedno i to samo zdjęcie.
    Jeśli cała dynamika mieści się w jednym rawie, to używasz krzywych i innych korekcji, a nie HDRI.
    Fuji S5 Pro

| OlyJedi Awatar kasprzyk
    Mieszka w
    Wielkopolska
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez mathu
    Cytat Zamieszczone przez PrzemQ_09
    Nie można, bo to jedno i to samo zdjęcie.
    Jeśli cała dynamika mieści się w jednym rawie, to używasz krzywych i innych korekcji, a nie HDRI.
    no to ja już nic nie rozumiem, cały czas była mowa, że hdr- to wywołanie tego samego kadru z różną wartością ekspozycji i właśnie jeden RAW najbardziej się do tego nadawał..

pzdr
    Olympus C-7070, E3, ZD 14-42 i 70-300

Awatar mathu
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez kasprzyk
    no to ja już nic nie rozumiem, cały czas była mowa, że hdr- to wywołanie tego samego kadru z różną wartością ekspozycji i właśnie jeden RAW najbardziej się do tego nadawał..
    Nigdy nie było o tym mowy. To nie ma nic wspólnego z HDRI.

HDRI to kompozycja wielu zdjęć z nakładającymi się zakresami dynamiki, żeby obejść ograniczenia matrycy/filmu.

Robienie HDRI za pomocą jednego zdjęcia wywoływanego do trzech różnych plików to jakiś absurd. To nie jest żadne HDRI tylko źródłowy RAW ze zmniejszonym kontrastem i korekcją krzywymi.
    Fuji S5 Pro

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów