Przesadzasz. Napisałem to ponieważ sam to przerabiałem. Do ptaków 150mm jest zdecydowanie za krótki. A o to chodziło BootMR. Sam miałem 40-150, który po stwierdzeniu tego faktu musiałem sprzedać -(ze stratą). Znalazłem Panasa 100-300 nowy w dobrej cenie 1960 zł i jestem b. zadowolony. Ostry, z porządną ogniskową do ptaków, ma (gdyby body było bez IS) stabilizację. Używany można kupić za ok. 1600 zł (kilku kolegów z forum kiedyś sprzedawało). Ale oczywiście może mój tok myślenia (wydać raz nawet więcej i być zadowolonym na b. długo) może być błędny!
Nie wiem czy kogoś to będzie obchodziło, ale padło na duże 70-300 po konsultacjach na privie.
przerabialem ten temat
gx7 + ZD 70-300
moim zdaniem niepotrzebnie " wyrzucisz" kase na ten obiektyw
em-10 pewnie bardzo podobnie dziala z tym szklem jak gx7, w testach ktore zrobisz w domu bedzie sie wydawalo, ze jest ok
niestety o wolnym AF przekonasz sie szybko, przy dobrym swietle ustawienie AF trwa dlugo, lubi sobie pojezdzic, gdy swiatla bedzie mniej - zapomnij
dozbieraj na olka lub panasa mzd
pamietaj, ze łatwo jest kupic szklo ZD, trudniej je sprzedac![]()
Prawdziwy mężczyzna nie je miodu, tylko żuje pszczoły
Skoro AF jest tak mało użyteczny to może jakiś m42. np Tair 3s? Sam mam i bardzo sobie chwalę.