Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 57

Wątek: Jak wyciągnąć możliwie jak najszybszą migawkę?

| OlyJedi Awatar suchar
    Mieszka w
    Wa-wa
    Siła reputacji
    27
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Kwadrans
    Suchar, ja widzę że ty też masz 14-54 Odczekałeś 2 lata tez dla zasady? A w ogóle ciekawi mnie co Cię pociąga ostatnio w analogu, dlaczego się tym zainteresowałeś, konkretne powody.
    Dla zasady?! To jakiś żart chyba... Fociłem 14-45 rok, jeśli dobrze liczę i przez długi czas naprawdę nie było na co narzekać. Bardzo dobry kit, do nauki zdecydowanie wystarczy. Nie ma co myśleć ciągle o sprzęcie i narzekać, tylko robić zdjęcia tym co się ma i się uczyć. 14-45 można wyprawiać cuda, przejrzyj sobie wątek Rafała Czarnego.

O analogu już pisałem kilka razy w Centrum Analogowym, poczytaj sobie. W skrócie: analog sprawia wrażenie bliskości, namacalności i autentyczności fotografii. Nie odgraniczają mnie od kliszy tony elektroniki, zrobione zdjęcie nie jest plikiem, tylko prawdziwą fotografią na kliszy. To mnie pociąga.
    Strona WŁASNA | Blog Portret Ulicy
    "Fotografujemy rzeczy, by usunąć je z umysłu" - Franz Kafka

| OlyJedi
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Kwadrans
    Staram się nie przedobrzać z ustawieniami jednak w pewnym momencie drastycznie zacząłem zmieniać ustawienia. Wiedzę w porównaniu do niektórych z Was mam nijaką ale już na tyle dobrą aby wykonać wyraźne zdjęcie.

Jak możesz złościć się na faceta który nie radzi sobie od ponad roku. Już nawet przez ten czas z ustawieniami na chybił-trafił zrobiłbym dobrą fotkę bo wszystkiego już próbowałem.
    Cytuję akurat ten fragment, ale ogólnie w twoich wypowiedziach brakuje ładu i składu. Są zbyt chaotyczne. Jednoznacznie czuję ze jednak brakuje ci wiedzy i umiejętności. Masz może pojęcie o fotografii, ale nie potrafisz jej zrobić. Żeby efekty twojej pracy były pozytywne to naprawde musisz dużo sobie przyswoić wiedzy. Dużo czytać, czytać i czytać. Ogladać efekty prac kolegów i zaś czytać i pytać co i jak robili, na jakich ustawieniach. Jak cie cos zainteresuje to spróbój zrobić podobną fotkę, zawsze możesz zapytać autora jak ją pstryknął i idz w teren i zrób podobną. Ćwicz, a umiejętności przyjdą z czasem same. Zacznij od prostych rzeczy. Ugruntuj swoją wiedzę, a łatwo to sprawdzić: wyobraź sobie kilka sytuacji i jak sie zachowach jako fotograf, jak dobierzesz ekpozycję zdjęć. Przy tych rzeczach raczej nie powinieneś myśleć, to niejako robi sie automatem, a całą uwagę skupiasz na fotografowanym obiekcie oraz sposobie jak chcesz go uchwycić.

Dużo by pisać. Ale musisz podejsc do zagadnienia systematycznie bo inaczej zniechęcisz sie i nawet ZD14-54 nic ci nie pomoże.
    ...był Olek jest A6000

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dzemski
    Mieszka w
    Lublin
    Siła reputacji
    124
    Moja galeria
    Kwadrans:
    jedyna sensowna odpowiedź dla Ciebie to: Kup sobie wreszcie podręcznik "fotografia łopatologicznie - dla zabieganych" i go dokładnie przeczytaj.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Kwadrans, jeśli nie wychodzą Ci zdjęcia kitem i myślisz, że to się zmieni po kupnie drogiego obiektywu, to jesteś w wielkim błędzie.

Ale jeśli Cię stać i nie masz pilniejszych wydatków, to oczywiście kup 14-54. To naprawdę fajny obiektyw.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar paakayttaja
    Mieszka w
    Rybnik / Jyväskylä
    Siła reputacji
    30
    Moja galeria
    Heh, przesiądę się z trolejbusa na Ferrari - będę jak Hołowczyc? Kurde, jak czytam niektóre posty, to zastanawiam się, czy nie lepiej było się zadłużyć, kupić se Smarka i robić chałowate foty...

Zbieram na 14-54 i jakieś makro (albo rybie oko), stare 14-45 wcale nie jest takie złe. Ale złej baletnicy...
    Tuulan ja Tuulin tuulinen tuuli tuulee talvella täällä ja tuolla.

| OlyJedi Awatar ziemia01
    Mieszka w
    Dąbrowa Górnicza
    Siła reputacji
    75
    Moja galeria
    Spokojnie. Może wklej tu jakieś zdjęcia, które zrobiłeś to może spróbujemy zobaczyć co jest grane. Tylko napisz jakie czasy i przysłona.

Awatar Kwadrans
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Co Wy z tymi podręcznikami? Mam n-ty raz je czytać? Ja fotografuje amatorsko od 10 lat
    Już znudziło mi się czytać ile lini mam sobie wyobrazić w kadrze i jak usytuować głowę

Tą obowiązkową już zaliczyłem dawno temu no ale sami wiecie że ona nie wyklucza poradników na dodatek tych sensownych pisanych przez profesjonalistów. Uwielbiam to czytać ale do podstaw mnie nie wysyłajcie koledzy.
    Rąbek spódnicy jakoś nie wadził mi w kompakcie. Proszę Was jednak abyście nie wysyłali mnie na nowo do kompaktu Trochę wadzi mi ta ostrość ale poradzę sobie z nią. Czuję się trochę zbywany a przeciez to forum dotyczy porad fotografii.
    Jeśli ktoś mi nie chce pomagać to niech nie pomaga tylko prosze dajcie sie skupić na poradach które mimo to tu są, bo to dla mnie ważne.

Ziemia01 wkleje, będą to fotki testowe. Wtedy powiecie mi czy z ostrością jak na ten obiektyw jest dobrze czy sytuacja wymaga dalszego szkolenia. Po prostu chciałbym wreszcie sie skupić na robieniu fot, macie dużą wiedzę i jeśli zwłaszcza od Was uslysze zapewnienia że jest ok to wówczas komfort pstrykania będzie większy.

kisi, dziekuję za rady. Wiekszość z tego o czym piszesz mam za sobą jak każdy z Was jednak pewnie jak ty, do dziś sprawdzam jak ludzie robią zdjęcia.
    pozdrowienia KWADRANS

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dzemski
    Mieszka w
    Lublin
    Siła reputacji
    124
    Moja galeria
    Ja sobie przypominam podobny temat, chodziło w nim, że z obiektywem kitowym aparat ustawia zbyt długie czasy (wg. pytającego), choć jego małpka ustawiała krótsze. Nie wziął pod uwagę tego że kit ma światło 3.5 w górę

jestem Ciekaw zdjęć. Wiesz, oko ludzkie widzi inaczej niz matryca i nawet jeśli wydaje Ci się, że jest jeszcze jasno, dla aparatu wcale jasno nie będzie.

Awatar Kwadrans
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    dzemski, wiesz o co mi chodzi? marze o tym aby gdzieś pożyczyć lepszy obiektyw i tylko sprobować pobawić się parę godzin. Jakiś namacalny powód tego czy wszystko jest dobrze ponieważ nie wiem czy coś robię źle czy czasem to nie wina szkła. Wystarczyłoby mi to, pożyczenie

ale mam roboty, po formacie dysku jestem, nie wiem od czego zacząć
    pozdrowienia KWADRANS

| OlyJedi Awatar dog_master
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Skąd jestes? Może zorganizujcie w okolicy foto-spotkanko jak to w Trójmieście było czy Warszawie jakoś teraz jest [z E-3... czemu tak daleko... ]? Na pewno ktoś z 14-54 się znajdzie
    Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
    My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.