Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 48

Wątek: We Wrzeszczu o poranku i wieczorem

| OlyJedi
    Siła reputacji
    198
    Moja galeria
    Zyziza,

Tak myslisz - listopad był przedmiotem moich wysiłków? Ocena z ducha poetycka.

Bardzo mi się podoba Twoje określenie "Poranki, zmierzchy, ten brak swiatla". To duży komplement dla fotografującego z ręki przy słabym, specyficznym, mieszanym listopadowym świetle, zawsze niedostatecznym, nieprzyjaznym dla ekspozycji (konieczność zastosowania długich czasów), dla skromnej dynamiki czujnika obrazu w cyfrówce.

Pzdr, TJ

| OlyJedi Awatar Piotr Grześ
    Mieszka w
    Piła
    Siła reputacji
    50
    Moja galeria
    Tadeusz, pierwsza seria bardzo mi sie podobała , znakomite wydobycie świateł i okoliczności w których sie znalazłeś. Drugą odbieram tak jak sam ją opisałeś. Ale nie umniejsza to uroku miejsc, w których chciałbym się kiedyś znaleźć. Niemniej jednak, pierwsza seria bardziej mi się podoba. Ciepła sympatyczna i jakoś tak kolorystycznie miła.
    E-3, E-300, ZD 14-54,ZD 40-150, ZD 35, ZD 50, ZD 70-300, ZD 50-200, ZD 9-18, ZD 35-100, EC-14 FL-36, FL-50R

| OlyJedi
    Siła reputacji
    198
    Moja galeria
    Piotr,

Dziękuję za komentarz. Pierwsza seria jest cieplejsza, czystsze, żywsze kolory, druga - ostrzejsze kontrasty, więcej ciemności, nacisk siłą rzeczy na niebo, jak na fotkach z budynkiem z drzewami na bliższym planie. Druga była dla mnie znacznie trudniejsza do zrealizowania - warunki brzegowe ekstremalne - ostre światła w obiektyw, skrajne kontrasty, konieczność wyboru coś za coś - co ma być prześwietlone, a co niedoświetlone. Pole manewru ekspozycją, ujęciem, ogniskową - bardzo wąskie.

Pzdr,TJ

| OlyJedi Awatar dziekan
    Mieszka w
    Tychy
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    11 była by super gdyby nie ten kadr :/
    www.tekkenolandia.pl
    E-510 / FL-50 / ZD 8 / ZD 35 / ZD 14-54 / Industar 50/2.8

| OlyJedi Awatar Sebaa
    Mieszka w
    Wolne Miasto Gdańsk
    Siła reputacji
    31
    Moja galeria
    Witam,
    pozwolę sobie dorzucić w tym wątku jedną fotkę, no w sumie to dwie, mam nadzieję, że autor mnie nie znienawidzi
    Jako, ze była mowa o dekoracjach świątecznych, to w końcu wyjąłem na chwilę aparat... było już ciemno kompletnie i w efekcie niewiele zawalczyłem ale... (wszystko z ręki i wydaje mi się, że IS to jednak jest to)

1.

i trochę szerzej

2.

Pozdrawiam
    Sebaa
    "Kto umiera bogatszy ten wygrywa"
    "Życie jest pasmem straconych okazji"
    "Dzień w którym kupię karabin nadchodzi."

Oleryk
    Gość
    Może najpierw o zdjęciach Tadeusza.

8-ka i 9-ka to bardzo "listopadowe" fotografie, nagie sylwetki drzew rysują się ostro na tle wieczornego nieba a z kadrów czuje się chłód wieczoru.
    10-ka niespodziwanie ciepła w odbiorze, złote, prawie pomarańczowe światło latarni i neonu na pierwszym planie ocieplają i uspokajają kadr a lekko poruszone sylwetki przechodniów dodają mu lekkiej dynamiki.
    11-ka to duże miasto, tetniące ruchem mimo zapadającego już zmroku. Jak dla mnie nie jest za szeroko, spokojnie czekający na przystanku ludzie są jakby odgrodzeni rzeką szybkiego ruchu od ściany ze sklepami, pełnej kolorowego światła i krzykliwych reklam.
    I wreszcie 12-ka, McDonald, ikona współczesnego kapitalizmu i popkultury, jeden z najbardziej rozpoznawalnych znaków na całym świecie. Tu, wciśnięty w stary budynek, sprawia wrażenie, jakby dawał mu drugie życie, odmładzał przybudówkami, spiralną klatką schodową i szklanymi taflami okien na parterze. Latarnia na pierwszym planie, poobklejana ogłoszeniami drobnymi, wielokrotnie zrywanymi i doklejanymi, dodaje fotografii autentyczności.
    W sumie ciekawe, bardzo subiektywne spojrzenie na swoje miasto.

Sebaa dołączył sie do wątku z dwoma kadrami z tego samego miejsca, co na fotografii nr 11 u Tadeusza.
    Niestety, te fotografie wydają mi się byc bardzo przypadkowe i nieco chaotyczne.
    Nr 1 mógłby być całkiem niezły, gdyby fotografujący przesunął się lekko w prawo i wydobył Mikołaja zza słupa trakcji tramwajowej.
    2-ka już mi się mniej podoba. Kadr jest albo za szeroki albo za wąski, poucinane po obu bokach, szyld i tablica z nazwą ulicy tylko podkreślają tylko chaos i brak pomysłu na kompozycję kadru.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    198
    Moja galeria
    Sebaa,

Dobrze, ze Twoje fotki trafiły do tego wątku. Uzupełniają serię moich obrazków o spojrzenie innego fotografa. Muszę przyznać, ze fociłem ten upstrzony reklamami świetlnymi fronton centrum handlowego i.. nie dałem rady, poległem, poddałem się. W obliczu zmasowanego naporu chaosu nie byłem w stanie powziąść żadnej sensownej koncepcji jego okiełznania i ... poczułem się mały. Ty podjąłeś taką próbę i w części udało Ci się.

Oleryk,

Dziekuję za bogaty komentarz - reportaż z wizyty w moim wątku. Uznanie - doskonała polszczyzna, bogata w synonimy i metafory, dziennikarska sprawność, wrażliwość plastyka.

Przytoczę fragment, w którym doskonale opisałeś efekt metamorfozy:
    McDonald, ikona współczesnego kapitalizmu i popkultury, jeden z najbardziej rozpoznawalnych znaków na całym świecie. Tu, wciśnięty w stary budynek, sprawia wrażenie, jakby dawał mu drugie życie, odmładzał przybudówkami, spiralną klatką schodową i szklanymi taflami okien na parterze.
    Ten budynek pokazuje, jak ta ikona kapitalizmu odnalazła się w obiekcie, który prawdę mówiąc zasługiwał na wyburzenie. Architekt dał sobie doskonale radę z przeróbką i dodając oszkloną elewację "moderne" uczynił z czysto pruskiej kamienicy z czerwonej cegły interesującą hybrydę.

Pzdr, TJ

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Powyzsza wymiana zdan miedzy Olerykiem a p. Tadeuszem spowodowala, ze popatrzylam raz jeszcze na te fotke McDonald`sem, bo wiecej mozna bylo teraz zobaczyc

Warto sie czasem przylapac na tej roznicy miedzy patrzeniem i widzeniem

| OlyJedi
    Siła reputacji
    198
    Moja galeria
    Zamieszczam uzpełnienie serii o 6 dalszych wieczornych fotek z Wrzeszcza.

Zwracam uwagę na twarz na fotce 14. Jest to twarz reklamy - gładka, sympatyczna, estetyczna, pociągająca, w całej swej przymilności sprawiająca celowe zachowania - im więcej wydaję, tym więcej radości.

Zwracam uwage na bilboard na fotce nr 15.
    Modelka nie prezentuje golizny, jak by to chcieli widzieć niektórzy w komentatorskim zapale, a wręcz przeciwnie i wcale, tylko i jednoznacznie - elementy bielizny, bez żadnego ale. Zwracam uwagę także na cięcia duże obejmujące dół zdjęcia, w tym część nóżek oraz na fałdy materii uciekające od mocnego punktu promieniście i punktowe źródełka na nich sprawiajace, że jest świetliście. Wszystko jest przedstawione estetycznie, gładziutko, miodnie, erotycznie.

Na fotce 17 widać księżyc i planetę Wenus.

Na fotce 18 po lewej, to synagoga. Proszę zwrócić uwagę na białe linie na podjeździe. Ich wytarcie świadczy o tym, jak silny jest w nas kierowcach nawyk ścinania zakrętów (instynktowne skracanie drogi) i dopowiedzieć sobie, jak to się musi nieuchronnie przekładać na ilość wypadków na drogach normalnego ruchu (nie na podjazdach takich jak ten na zdjęciu).

Pzdr, TJ

13

14

15

16

17

18

| OlyJedi Awatar Sebaa
    Mieszka w
    Wolne Miasto Gdańsk
    Siła reputacji
    31
    Moja galeria
    Nr 13
    Echhh, McDonald, za każdym razem jak patrze na te foty to przypomina mi się stary salon gier, który tam kiedyś był...

Nr 14
    Podoba mi się to ujęcie, szkoda, że jakiś "kolo" wbił się w kadr na pierwszym planie.

Nr 16
    Bar, w którym trójkątna pizza po 20 latach smakuje tak samo, nie ma już tylko bulgoczącej szklanej kuli z napojem koloru pomarańczowego...

Podoba mi się ta seria ze wskazaniem na powyższe fotki.

Pozdrawiam
    Sebaa
    "Kto umiera bogatszy ten wygrywa"
    "Życie jest pasmem straconych okazji"
    "Dzień w którym kupię karabin nadchodzi."