Strona 2 z 9 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 85

Wątek: G5 czy E-PL5

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez lisu84 Zobacz posta
    Pamiętam, pamiętam...
    Coś mi się wydaje, że to doświetlanie AF przesądzi..

prosze o wyjasnienie w skrócie
    Miałeś taką w 620, więc wiesz... Nowe mają trochę drobniejszy szum i podobnie zachowiją sie w cieniach od 1600.
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

| OlyJedi Awatar viruuss
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    231
    Moja galeria
    nie wiem jak OMD, panas GX7 z zapietym metzem i tumaxem doswietla diodą z korpusu, z metzem dodatkowo działa sterowanie bezprzewodowe
    Prawdziwy mężczyzna nie je miodu, tylko żuje pszczoły

Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Miałeś taką w 620, więc wiesz...
    Nie zauważyłem aby była fioletowawa
    G5 | S19/2,8 | S30/2,8 | S60/2,8 | MZD 25/1,8 | MZD 45/1,8 dwa kity | nissin i40

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar szafir51
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    224
    Moja galeria
    w dziale giełda forumowicz sprzedaje E-M10 z 14-42EZ. Może warto się zainteresować.

| OlyJedi
    Mieszka w
    śląsk
    Siła reputacji
    135
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez apz Zobacz posta
    Miałeś taką w 620, więc wiesz... Nowe mają trochę drobniejszy szum i podobnie zachowiją sie w cieniach od 1600.
    Tyle że E-PL5 też nie jest pozbawiony tego fioletu.

Tutaj co prawda przykład z testu E-M10, ale E-PL5 będzie się podobnie zachowywał:

https://forum.olympusclub.pl/threads...=1#post1095375

Przy czym to dość mocno pociągnięte jest. Mnie się do tej pory nie dało to jakoś we znaki, ani w E-PL5, ani w E-M10...
    Zapraszam do albumu i galerii

Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Tutaj co prawda przykład z testu E-M10, ale E-PL5 będzie się podobnie zachowywał:
    Fakt, jakiś fiolecik jest ale myślę, że w LR suwaczkami można go zniwelować.
    Chyba wezmę lampę jutro i podjadę do Fotojokera bo mają na półce jednego G5 (przynajmniej mieli przed sylwestrem). Zobaczymy jak się będzie zachowywał. Przyznam szczerze, że czasem jestem zmuszony zrobić parę fotek w ciemniejszym pomieszczeniu lub przy kolorowym świetle i E-pl1 sobie nie radził z AF za to e-620 doświetlając czerwoną diodą w paski na tumaxie dawał radę.

w dziale giełda forumowicz sprzedaje E-M10 z 14-42EZ. Może warto się zainteresować.
    Tak jak wspomniałem, gdyby nie ten nowy Nissin i40 i laptop kupiłbym nowego e-m10. 2400 PLN w mojej sytuacji to nadal nie ta półka cenowa. Wolę kupić tańszy i dokupić jakieś szkło za 2-3 miesiące.

Napiszcie proszę jeszcze jak to jest z tą diodą AF w E-pl1? Czy zaświeci nissin czy nie?
    Ostatnio edytowane przez lisu84 ; 5.01.15 o 00:04
    G5 | S19/2,8 | S30/2,8 | S60/2,8 | MZD 25/1,8 | MZD 45/1,8 dwa kity | nissin i40

| OlyJedi Awatar Darekw1967
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    54
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez lisu84 Zobacz posta
    Miałem ochotę na E-m10 z M.zuiko 45 mm ale ostatnie wydatki - laptop zdechł, lampa zdechła- skłoniły mnie do zakupu aparatu tańszego. Zgodnie ze stopką Sepi moje zdjęcia i tak będą wyglądały tak samo z OMD i z Panasonica

Za G5 przemawia wizjer i gibany we wszystkie strony ekran, miałem to w e-620 ale nie nagrywał filmów i dlatego trzymałem e-pl1. Dzięki Waszym podpowiedziom zakupię raczej Panasa.

Takie pytanko jeszcze mam. Jak to jest z doświetlaniem AF z lampy zewnętrznej w G5? Kolega Viruuss pisał w innym wątku, że nie działa. Czy możecie to potwierdzić? A jeśli nie działa z zewnętrznej to czy przy wpiętej w sanki lampie działa doświetlanie w korpusie?

A jak z doświetlaniem w Oly?
    Witaj !

Masz dwa aparaty ktorymi mozesz jeszcze focic...
    Nie spiesz sie... i dozbieraj sobie kase na panasonic GX7 lub olympus E-M10.

Pozdrawiam
    Nie ma brzydkich aparatow tylko wina czasem brak

| OlyJedi Awatar gietrzy
    Mieszka w
    Kielcach
    Siła reputacji
    106
    Moja galeria
    Jako posiadacz i GH2 i EPM2 powiem tak: słuchaj apz, któremu zapewne chodziło o takie kwiatki
    https://forum.olympusclub.pl/threads...l=1#post811137

Do zdjęć na wysokich czułościach brałbym EM5; apz, Bodzip, Janko czy Fatman pisali dlaczego.
    Za G5 przemawia tylko 1080p50; ztcp to G5 chyba ma ten tryb.
    Tak, słuchaj mój też to ma.
    Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko
    cały dzień Plejstejszyn.

Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Masz dwa aparaty ktorymi mozesz jeszcze focic...
    Jeden mi został bo e-620 sprzedane.

Tak jak pisał Viruuss G5 nie obsługuje doświetlania AF z lampy zewnętrznej. Po podpięciu lampy nadal działa dioda na korpusie.
    Miałem okazję pobawić się aparatem i podjąłem decyzję.
    Wybrałem G5, a przekonało mnie do niego:
    - wizjer za który do oly musiałbym zapłacić prawie tyle co za drugi aparat
    - gibany ekran we wszystkie strony
    - grip, który ładnie się trzyma i aparat leży wygodniej w dłoni niż E-pl5

Fioletowawy zafarb nie przeszkadza mi tak bardzo gdyż wychodzi on podczas mocnego wyciągania cieni. Wiadomo, że w normalnych warunkach nie robi się fotki pod "wyciąganie cieni" tylko jest to "skutek uboczny" źle naświetlonego zdjęcia. Zawsze się staram robić tak aby jak najmniej ingerować programem.

Pisaliście aby odłożyć na OMD. Tak jak pisałem miałem na niego ochotę, ale nie chcę inwestować w aparat gdyż przy moich umiejętnościach zbyt wiele on nie zmieni. Nie zrobi za mnie lepszego zdjęcia niż G5 czy nawet stary e-pl1. Zapytacie teraz - "to po zmieniałeś aparat?" Używałem dwóch, lustrzanki ze względu na grip, wizjer, doświetlanie AF, odchylany ekran. Pena używałem ze względu na mobilność związaną z mniejszymi rozmiarami oraz możliwość nagrywania filmów. Teraz to wszystko mam w jednej puszce. Dziękuję serdecznie za pomoc w wyborze

P.S. Pierwsze wrażenia z używania G5 - stary Pen wymięka przy nim, jestem zadowolony.

Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Wybrałeś ok.
    Miałem M10. Później G6 - który moim zdaniem jest dużo lepszym aparatem. G5 ma bardzo wiele wspólnego z G6 - a nawet odrobinę lepszą matrycę.
    G5/G6 są wygodniejsze od PL5 i M10.
    Faktycznie M10 i pewno PL5 w wysokich ISO ma mniejszy szum. Ale weź pod uwagę zawyżanie przez Olympusa podawanego ISO o mniej więcej 1EV - co niweluje tę przewagę.
    Prócz tego w panasonicu masz dużo lepiej działający tryb video niż w dowolnym olku. Działa w czasie filmowania AF (może ustawić go poprzez dotknięcie ekranu), działa zmiana parametrów (przysłona/czas) działa korekcja. Same filmy wyglądają też dużo lepiej ponieważ w panasonicach masz wydajniejszy codec.

Uprawnienia umieszczania postów