nie wiem jak OMD, panas GX7 z zapietym metzem i tumaxem doswietla diodą z korpusu, z metzem dodatkowo działa sterowanie bezprzewodowe
Prawdziwy mężczyzna nie je miodu, tylko żuje pszczoły
Nie zauważyłem aby była fioletowawaMiałeś taką w 620, więc wiesz...![]()
G5 | S19/2,8 | S30/2,8 | S60/2,8 | MZD 25/1,8 | MZD 45/1,8 dwa kity | nissin i40
w dziale giełda forumowicz sprzedaje E-M10 z 14-42EZ. Może warto się zainteresować.
Tyle że E-PL5 też nie jest pozbawiony tego fioletu.
Tutaj co prawda przykład z testu E-M10, ale E-PL5 będzie się podobnie zachowywał:
https://forum.olympusclub.pl/threads...=1#post1095375
Przy czym to dość mocno pociągnięte jest. Mnie się do tej pory nie dało to jakoś we znaki, ani w E-PL5, ani w E-M10...
Fakt, jakiś fiolecik jest ale myślę, że w LR suwaczkami można go zniwelować.Tutaj co prawda przykład z testu E-M10, ale E-PL5 będzie się podobnie zachowywał:
Chyba wezmę lampę jutro i podjadę do Fotojokera bo mają na półce jednego G5 (przynajmniej mieli przed sylwestrem). Zobaczymy jak się będzie zachowywał. Przyznam szczerze, że czasem jestem zmuszony zrobić parę fotek w ciemniejszym pomieszczeniu lub przy kolorowym świetle i E-pl1 sobie nie radził z AF za to e-620 doświetlając czerwoną diodą w paski na tumaxie dawał radę.
Tak jak wspomniałem, gdyby nie ten nowy Nissin i40 i laptop kupiłbym nowego e-m10. 2400 PLN w mojej sytuacji to nadal nie ta półka cenowa. Wolę kupić tańszy i dokupić jakieś szkło za 2-3 miesiące.w dziale giełda forumowicz sprzedaje E-M10 z 14-42EZ. Może warto się zainteresować.
Napiszcie proszę jeszcze jak to jest z tą diodą AF w E-pl1? Czy zaświeci nissin czy nie?
Ostatnio edytowane przez lisu84 ; 5.01.15 o 00:04
G5 | S19/2,8 | S30/2,8 | S60/2,8 | MZD 25/1,8 | MZD 45/1,8 dwa kity | nissin i40
Jako posiadacz i GH2 i EPM2 powiem tak: słuchaj apz, któremu zapewne chodziło o takie kwiatki
https://forum.olympusclub.pl/threads...l=1#post811137
Do zdjęć na wysokich czułościach brałbym EM5; apz, Bodzip, Janko czy Fatman pisali dlaczego.
Za G5 przemawia tylko 1080p50; ztcp to G5 chyba ma ten tryb.
Tak, słuchaj mój też to ma.
Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko cały dzień Plejstejszyn.
Jeden mi został bo e-620 sprzedane.Masz dwa aparaty ktorymi mozesz jeszcze focic...
Tak jak pisał Viruuss G5 nie obsługuje doświetlania AF z lampy zewnętrznej. Po podpięciu lampy nadal działa dioda na korpusie.
Miałem okazję pobawić się aparatem i podjąłem decyzję.
Wybrałem G5, a przekonało mnie do niego:
- wizjer za który do oly musiałbym zapłacić prawie tyle co za drugi aparat
- gibany ekran we wszystkie strony
- grip, który ładnie się trzyma i aparat leży wygodniej w dłoni niż E-pl5
Fioletowawy zafarb nie przeszkadza mi tak bardzo gdyż wychodzi on podczas mocnego wyciągania cieni. Wiadomo, że w normalnych warunkach nie robi się fotki pod "wyciąganie cieni" tylko jest to "skutek uboczny" źle naświetlonego zdjęcia. Zawsze się staram robić tak aby jak najmniej ingerować programem.
Pisaliście aby odłożyć na OMD. Tak jak pisałem miałem na niego ochotę, ale nie chcę inwestować w aparat gdyż przy moich umiejętnościach zbyt wiele on nie zmieni. Nie zrobi za mnie lepszego zdjęcia niż G5 czy nawet stary e-pl1. Zapytacie teraz - "to po zmieniałeś aparat?" Używałem dwóch, lustrzanki ze względu na grip, wizjer, doświetlanie AF, odchylany ekran. Pena używałem ze względu na mobilność związaną z mniejszymi rozmiarami oraz możliwość nagrywania filmów. Teraz to wszystko mam w jednej puszce. Dziękuję serdecznie za pomoc w wyborze
P.S. Pierwsze wrażenia z używania G5 - stary Pen wymięka przy nim, jestem zadowolony.
Wybrałeś ok.
Miałem M10. Później G6 - który moim zdaniem jest dużo lepszym aparatem. G5 ma bardzo wiele wspólnego z G6 - a nawet odrobinę lepszą matrycę.
G5/G6 są wygodniejsze od PL5 i M10.
Faktycznie M10 i pewno PL5 w wysokich ISO ma mniejszy szum. Ale weź pod uwagę zawyżanie przez Olympusa podawanego ISO o mniej więcej 1EV - co niweluje tę przewagę.
Prócz tego w panasonicu masz dużo lepiej działający tryb video niż w dowolnym olku. Działa w czasie filmowania AF (może ustawić go poprzez dotknięcie ekranu), działa zmiana parametrów (przysłona/czas) działa korekcja. Same filmy wyglądają też dużo lepiej ponieważ w panasonicach masz wydajniejszy codec.