Aparat już kupiłem, jak na razie jestem bardzo zadowolony, szukałem jakiegoś uniwersalnego aparatu w dobrej cenie. Proszę Was o opinie, czy dobrze wybrałem i radę na co zwrócić uwagę przy robieniu zdjątek ?
Aparat już kupiłem, jak na razie jestem bardzo zadowolony, szukałem jakiegoś uniwersalnego aparatu w dobrej cenie. Proszę Was o opinie, czy dobrze wybrałem i radę na co zwrócić uwagę przy robieniu zdjątek ?
Zamieszczone przez Marcin11
![]()
Chyba trzeba było zapytać przed zakupem...
Na kompozycję, kadrowanie, światło...? ;-)Zamieszczone przez Marcin11
Wazny tez jest dekielek na obiektywie.Trzeba zdjac przed foceniem
Widzę, że zrobił się mały problem, albo powód do żartów z mojego pytani.... choć nie wiem dlaczego, widać nie o wszystko jednak można spytać, bo zostanie się mało poważnie potraktowanym. W każdym razie DZIęKUJĘ za wszystkie odpowiedzi.
Pozdrawiam
Maecin, nie przejmuj się, przeczytaj dokładnie instrukcję i zajmij się fotografowaniem.
Jak coś tu wstawisz, to Ci skomentują.
Twoje pytanie jest na tyle nieprecyzyjne, ze sam miałem ochotę dopisać coś dowcipnego![]()
Oleryk pewnie masz racje, następnym razem będę bardziej precyzyjny.musicie wybaczyć początki bywają trudne a jak zapewne wiecie jestem tu nowy.
Ale ja nie żartowałem!Zamieszczone przez Marcin11
A dekielek zdejmiesz i tak, bo inaczej nie będziesz widział nic na ekraniku aparatu.
Ja tez nie zartowalem.Dwa lata temu pozyczylem corce aparat (coolpix8800)na urlop .Po powrocie zakomunikowala mi,ze aparat popsuty-Nie ma obrazu w wizjerze,meniu sie wyswietla.Winny byl dekielek.Zamieszczone przez lgrabun
Witaj! i .... nie przejmuj się. Chłopaki pewnie zestressowani i tyle![]()
Jakoś tak się przyjęło że kompakty na początku traktuje się pogardliwie, ale po pewnym czasie każdy posiadacz wielkiej lustrzanki i zestawu szkieł kupuje sobie mały kompakt - bo często jest to wygodniejszy sprzęt.
Masz bardzo fajny aparat - hybrydę, możesz przy jego pomocy wiele się nauczyć i osiągnąć.
Na początek proponuję usiąść spokojnie i przestudiować z aparatem w ręku instrukcję obsługi. Raz - poznasz możliwości i dwa - dowiesz się sporo o metodach fotografowania w różnych warunkach (a sporo takich informacji jest w instrukcji).
Jest kilka parametrów które należy ustawić aby zdjęcie "dobrze wyszło" - są to:
wielkość przesłony, czas naświetlania, czułość ISO. Dodatkowo masz zmianę ogniskowej obiektywu (zoom) i wbudowaną lampę błyskową.
Jak pewnie już wiesz, jest kilkanaście programów tematycznych gdzie producent zakłada pewne ustawienia - zależnie od sceny i warunków. Zrób kilka zdjęć i zobacz na podglądzie jak aparat ustawił parametry. Potem dla tej samej sceny zmień tryb na A, S, M i popatrz co się dzieje gdy zmieniasz jakąś wartość.
Oglądając zdjęcia na ekranie komputera widzisz jak aparat "wyprodukował" obrazek w formacie .jpg - zmień w aparacie tryb zapisu na RAW i "wywołaj" to za pomocą dołączonego programu Olympus Master - zobaczysz różnicę.
Kup sobie jedną lub kilka książek, skąd dowiesz się m.in. o zasadach ekspozycji, kadrowania, poznasz tzw. złoty podział i często między wierszami wyczytasz - jak robić zdjęcia naprawdę ciekawe i zmuszające do zastanowienia. Przypomnij sobie które z oglądanych zdjęć mistrzów skupiło Twoją uwagą dłużej ....
Bądź systematyczny i cierpliwy - a w pewnym momencie cała ta zabawa dostarczy Ci niezłej satysfakcji i zadowolenia. Równolegle oglądaj zdjęcia innych i jak zobaczysz coś fajnego, to pomyśl jak Ty mogłbyś zrobić podobnie, jak ustawić aparat, etc.
Jeśli znasz kogoś bardziej doświadczonego od siebie - podpytaj się i obserwuj jak on robi zdjęcia (ale tutaj musisz już znać wszystkie możliwości swojego aparatu).
Jeśli nauczysz się trochę robić zdjęcia, wśród najbardziej ciekawych wg. Ciebie wybierz jedno, dwa i wrzuć na forum do oceny. Krytyki nie bierz do siebie, tylko do swojego warsztatu który staraj się zawsze doskonalić.
....
o rany - chyba napisałem wstęp do pracy "Master of Photography"![]()
![]()