Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 22

Wątek: Film ISO 3200, a pokrętło tylko do ISO 1600

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Suchar, Kodaka T-maxa 3200 możesz traktować jak 6400, tylko potem trzeba odpowiednio wywołać. Jak? TU znajdziesz odpowiedź. Myślę, że pozostałe filmy BW można podobnie potraktować.

W zamierzchłych czasach, kiedy naszym pięknym nadwiślańskim krajem rządzili bolszewicy, w sklepach można było wystać w kolejce film Fotopan HL 400 (27 DIN, ktoś jeszcze pamięta co to DIN?). Spokojnie można go było traktować jak 1600, tylko odpowiednio wywołać.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

| OlyJedi Awatar Smerf Maruda
    Mieszka w
    Stolyca
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez -M
    Na załączonych zdjęciach z filckra ziarno jest jeszcze malutkie. Ja takie miałem przy neopanie wołanym w dosyć mocno stężonej fomie. Ziarno jest fajne.
    Ziarno było/jest małe, bo to średni format. Na małym obrazku ziarno już na "triksie" widać, bardzo niefajnie wyglądające, moim zdaniem.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez lgrabun
    to średni format...
    acha

| OlyJedi Awatar przemur
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez suchar
    Cytat Zamieszczone przez lgrabun
    1600 to i tak jest zawyżona czułość, podejrzewam. Poszukaj w sieci i upewnij się, że czułość filmu naprawdę tyle wynosi. Podejrzewam, że jest ona równa raczej 1000, albo i mniej.
    Będę używał filmu o ISO 3200, nie 1600. Czy ISO 3200 też może być zawyżone? Myślałem o jakimś Ilfordzie HP5 plus albo Delta 3200.
    O zawyzaniu ISO juz sie wypowiedzieli koledzy. Jesli cos moge dodac, to z moich doswiadczen ze zdjeciami BW noca, HP5 wypada fatalnie. Przy forsowaniu do ISO 1600, duzo gorzej niz Tri-X (wolam glownie w Ultrafinie Plus).

Moja osobista "Top 5" do zdjec w nocy (mam tu na mysli zdjecia przy ISO 1600-3200, 50/1.2@1.2, 1/30s):

1) Fuji Neopan 1600 - The King - nie dosc ze ma idealne ziarno, to jeszcze najlepszy kontrast (tzn. filmy wysokoczule maja tendencje do zbyt duzego kontrastu)
    2) Ilford Delta 400 - IMHO lepsza od Delty 3200 (moze dlatego ze tansza) - tez ma fajne ziarno, z wad to sie staje bardzo kontrastowa..
    3 i 4) Neopan 400 lub TriX 400 - wyniki prawie tak samo dobre jak Neopan 1600, ale przy forsowaniu trzeba je strasznie dlugo wolac (albo podwyzszac temperature)
    5) Delta 3200 - jak Delta 400. ale grubsze ziarno, choc odrobinke mniej kontrastowa

Nie wspomniane:
    TMAX 400 - IMHO za duzy kontrast przy forsowaniu
    TMAX 3200 - cos mi w nim nie lezy.., jak mam wybrac miedzy Delta 3200 a produktem Kodaka, to wole Kodaka ale moze za malo go probowalem

Jak ktos ma ochote zobaczyc (skromne) efekty Top 5, to zapraszam:
    http://www.pbase.com/przemur/friday_night_out
    http://www.pbase.com/przemur/gkaz

I pare innych galerii.
    Pozdrawiam,
    Przemek

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dzemski
    Mieszka w
    Lublin
    Siła reputacji
    123
    Moja galeria
    Ilford Delta 3200 ma nominalnie ISO 1000 i pracuje w zakresie efektywnych czułości od ISO400 do ISO6400

Jesli chodzi o ziarnistość, to z negatywów o porównywalnej czułości Delta3200 ma je najmniejsze.

| OlyJedi Awatar suchar
    Mieszka w
    Wa-wa
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Co użytkownik to inna opinia To zrozumiałe, ot każdy lubi coś innego.

Jakiego filmu użyłeś przy okazji robienia tego http://www.pbase.com/przemur/image/73727669 zdjęcia?
    Strona WŁASNA | Blog Portret Ulicy
    "Fotografujemy rzeczy, by usunąć je z umysłu" - Franz Kafka

| OlyJedi Awatar przemur
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Co użytkownik to inna opinia To zrozumiałe, ot każdy lubi coś innego.
    Dokładnie! Czasami najfajniejsze jest w tym wszystkim poszukiwanie Można się dużo nauczyć, zarówno o technice jak i o sobie.

Jakiego filmu użyłeś przy okazji robienia tego http://www.pbase.com/przemur/image/73727669 zdjęcia?
    Canon FTb + Canon 50/1.2 FL @ 1.2 + Delta 400 @ 1600 w TT Ultrafin Plus.
    Pozdrawiam,
    Przemek

| OlyJedi Awatar suchar
    Mieszka w
    Wa-wa
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Wydawało się, że problem jest rozwiązany, ale sprytnie nie sprawdziłem jednej kluczowej dla sprawy rzeczy i dopiero teraz sie to okazało... Otóż kiedy pokrętło zmiany ISO ustawię na ISO 1600, to nie mogę już dać żadnej korekty na minus. Żadnej, nawet 1/3 EV. Co w takim razie robić? Chciałem uzyskać pracę światłomierza dla ISO 3200 przez ustawienie mu ISO 1600 (bo więcej się nie da) i danie korekty -1EV. Niestety, tak się nie da W OM-2 też nie Czy to oznacza, że pozostaje tylko manual i ręczne skracanie czasu o jedną działkę? Priorytet przysłony odpada?

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Czy to oznacza, że pozostaje tylko manual i ręczne skracanie czasu o jedną działkę?
    OM-1 ma tylko manual i dlatego jest taki fajny.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

| OlyJedi Awatar suchar
    Mieszka w
    Wa-wa
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Rafał Czarny
    Czy to oznacza, że pozostaje tylko manual i ręczne skracanie czasu o jedną działkę?
    OM-1 ma tylko manual i dlatego jest taki fajny.
    Wiedziałem, po prostu wiedziałem, że to napiszesz Ale tak na serio, to jeśli pozostaje manual, to trudno, ale niechętnie zrezygnowałbym z priorytetu przysłony. Przydaje się, na cyfrze prawie zawsze w nim pracuje, w analogu właściwie też. Na pewno nie da się jakoś obejść tego ustawienia? Czy po prostu to jest blokada, bo światłomierz dla wyższych czułości źle mierzy?