Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: Problem z wyzwoleniem zewnętrznych lamp blyskowych

  1. #1
    Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Koriolan
    Dołączył
    Aug 2007
    Mieszka w
    Gdańsk
    Posty
    3.535
    Siła reputacji
    205
    Moja galeria

    Problem z wyzwoleniem zewnętrznych lamp blyskowych

    Mam następujący problem.
    Mam dwie studyjne lampy błyskowe. Kupiłem je kiedyś do realizacji określonego zadania i od tego czasu używam ich bardzo sporadycznie.
    Dziś je zmontowalem i usilowalem zrobić zdjęcia wyzwalają je "na fotocelę" przy użyciu lampy błyskowej wbudowanej w Panasa G2. Lampy strzelaly, ale wszystkie zdjęcia były ciemne. Otwarcie migawki nie pokrywalo się z błyskiem.
    Podobnie w E-M1 i dołączona lampą , ten sam problem.
    Podłączyłem wężyk do jednej z lamp i wszystko było ok.
    Tzn ta lampa dawała prawidłowy błysk.
    Druga była spóźniona.
    Założyłem na Panasa starą FL36 i.. wszystko było ok. Zadziałało jak trzeba.

    Co robiłem źle?
    Moje zdjęcia: http://forum.olympusclub.pl/showthre...938#post206938
    zabawki: E-M1 + 12-100/f4 + 12/2 + 45/1.8 + 9-18 + 100-300

  2. #2
    | OlyJedi
    Dołączył
    Nov 2004
    Mieszka w
    Zabłudów
    Posty
    590
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Musisz prawdopodobnie ustawić fotocelę w lampach studyjnych na pomijanie pierwszego błysku pomiarowego...
    Co to za lampy? Nie wszystkie mają taką możliwość.

  3. #3
    Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar easy_rider
    Dołączył
    Jan 2012
    Mieszka w
    Rybnik
    Posty
    1.107
    Siła reputacji
    76
    Moja galeria
    Ja bym radził odwrotnie - lampy studyjne wyzwalać pierwszym błyskiem, a w aparacie ustawić tryb manualny lampy...

    A w ogóle to wyzwalanie fotocelą to loteria a nie praca - dawno porzuciłem ten pomysł na rzecz wyzwalaczy radiowych...

  4. #4
    Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Koriolan
    Dołączył
    Aug 2007
    Mieszka w
    Gdańsk
    Posty
    3.535
    Siła reputacji
    205
    Moja galeria
    Lampy są jakieś. Przełącznik fotoceli ma pozycję ON i OFF. Czyli ustawienie manualne lampy aparatu na określoną moc powinno pomóc? Przetestuje.
    Dodam, że tym zaimprowizowanym studiem bawiły się córka z koleżanką. Efekty widziałem jak na razie na fejsie, ale uważam że wyszło fajnie jak na tak skromne środki.

    ---------- Post dodany o 12:11 ---------- Poprzedni post był o 12:10 ----------

    Używam tak rzadko, że o inwestowaniu w wyzwalacze radiowe nie myślałem
    Moje zdjęcia: http://forum.olympusclub.pl/showthre...938#post206938
    zabawki: E-M1 + 12-100/f4 + 12/2 + 45/1.8 + 9-18 + 100-300

  5. #5
    Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar droplet
    Dołączył
    Nov 2007
    Mieszka w
    Kraków
    Posty
    2.303
    Siła reputacji
    104
    Moja galeria
    Jedyny plus wyzwalania lampą z aparatu to uzyskiwanie czasów < 1/250s. Oczywiście lampa na aparacie w trybie M i FP.

  6. #6
    Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Koriolan
    Dołączył
    Aug 2007
    Mieszka w
    Gdańsk
    Posty
    3.535
    Siła reputacji
    205
    Moja galeria
    Dwie lampy studyjne usilowalem odpalić przy pomocy
    a) lampki push-up wbudowanej w Panasa G2
    b) lampki dołączonej do E-M1.
    c) Lampy FL-36 jeszcze bez R na sankach G2.
    Ta ostatnia skierowana w sufit odpalala lampy studyjne zgodnie z planem.
    Faktycznie chyba chodzi o przebłysk bo FL na wprost też działała źle.
    Dziękuję wszystkim za pomoc.
    Moje zdjęcia: http://forum.olympusclub.pl/showthre...938#post206938
    zabawki: E-M1 + 12-100/f4 + 12/2 + 45/1.8 + 9-18 + 100-300

  7. #7
    | OlyJedi
    Dołączył
    Nov 2004
    Mieszka w
    Zabłudów
    Posty
    590
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Skoro lampy mają tylko jeden tryb fotoceli to znaczy, że nie potrafią pomijać przedbłysku.
    Jedyna opcja to wyzwalanie lampą pracującą z nastawami ręcznymi, bez błysku pomiarowego.
    Czy da się tak błyskać lampą wbudowaną? Nie wiem.

  8. #8
      | OlyJedi Awatar grizz
    Dołączył
    Jun 2005
    Mieszka w
    Kraków
    Posty
    12.653
    Siła reputacji
    148
    Moja galeria
    Da się. Trzeba ustawić lampę np na 1/64 mocy i powinno być ok.

Podobne wątki

  1. Odpowiedzi: 6
    Ostatni post / autor: 11.12.14, 20:08
  2. Wyzwalanie lamp w TTL
    By thedoc in forum Oświetlenie micro 4/3
    Odpowiedzi: 23
    Ostatni post / autor: 22.02.13, 10:41
  3. olek e-420 a zamiennik lamp
    By ggago in forum Oświetlenie 4/3
    Odpowiedzi: 8
    Ostatni post / autor: 26.06.09, 07:06
  4. Tabela kompatybilności lamp FL
    By RadioErewan in forum Akcesoria systemu 4/3
    Odpowiedzi: 33
    Ostatni post / autor: 30.11.07, 21:44
  5. Wyzwalanie lamp studyjnych
    By C+ in forum Studio
    Odpowiedzi: 10
    Ostatni post / autor: 25.01.07, 00:09

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •  
 
Właściciel: FOMAG Sp. z o.o., Gdansk, 80-137 ul. Starodworska 1, KRS 0000341593, www.fomag.pl

Serwis wykorzystuje pliki cookies w celach reklamowych, statystycznych i do personalizacji stron. Możesz wyłączyć używanie plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej jednak może to utrudnić korzystanie z serwisu! Więcej informacji w Polityce prywatności.