Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Wątek: Prośba o pilną pomoc w okiełznaniu FL50 :)

| OlyJedi Awatar HrabiaMiod
    Mieszka w
    Kraków, Poland
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria

Prośba o pilną pomoc w okiełznaniu FL50 :)

Witam

Jutro mam wykonać portrety klas. Do tego celu mam dziadka swego i pożyczoną FL50 (na swoją Rkę ciągle czekam ). Klasę ustawię w trzech rzędach, na takich schodkach (po 10 osób w każdym rzędzie). Z tyłu jest zielona kurtyna.
    Mam tylko FLkę walącą na wprost. Tak myślę, że możnaby to jakoś zmiękczyć. Trzebaby.
    Jak? Walić od sufitu? Zostaną chyba cienie.. Nie mam żadnego osprzętu do lampy.. Zmontować coś? A może z tą karteczką? Tylko jak to działa i jak ma to wyglądać?

Proszę, opiszcie dokładnie, jak i co zrobić.. Musi się światło rozproszyć, ale jednocześnie ładnie i skutecznie oświetlić 30 buziek. Będzie tam jeszcze światło z boku, z okien i jakieś takie lekkie z żyrandoli..

Proszę o porady. Punkty pomógł czekają : )

| OlyJedi Awatar suchar
    Mieszka w
    Wa-wa
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Ja by walił po suficie, może trochę pod kątem, w stronę ludzi. Jak walniesz na wprost to wtedy dopiero będziesz miał cienie. Odbijanie od sufitu powinno dać radę szczególnie, że to FL-50, czyli mocy naprawdę dużo. Jak duże jest to pomieszczenie, jak wysokie? Być może przydałoby się zmiękczyć czymś światło, choć jak walisz nie na wprost to nie będzie już takich wyraźnych cieni. Zakładając jakiś rozpraszacz na palnik stracisz na mocy.
    Pzdr
    Strona WŁASNA | Blog Portret Ulicy
    "Fotografujemy rzeczy, by usunąć je z umysłu" - Franz Kafka

| OlyJedi Awatar dog_master
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    IMHO odbij od sufitu po prostu [mocy na pewno starczy z FL36 i iso 400-640 robiłam zdjęcia na wysokiej auli]. Albo załóż karteczkę i lampa ukośnie
    Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
    My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Jeśli sufit jest biały i jest w miarę nisko, to najlepszy jest stary, dobry patent fotoreporterów - lampa w sufit i biała karteczka. Ustaw wysokie ISO (nie wiem jakie jest akceptowalne w E1, ja w mojej E500 nie boję się ISO 800), żeby jak najwięcej wyłapać światła zastanego. Jeśli będziesz robił w TTLu to ustaw na lampie korekcję na plus (1EV-1,5EV).

Nie bój się cieni - mimo, że światło będzie z góry, to pięknie się rozproszy, a karteczka delikatnie doświetli od przodu.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez dog_master
    Albo załóż karteczkę i lampa ukośnie
    Dlaczego ukośnie?
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu

Mieszka w
    Kraków, Poland
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Kurczę.. na Was można liczyć Dziękuję za odzew

Rafał.. możesz wyjaśnić o co chodzi z karteczką? W sensie jak to dokładnie ma wyglądać?

A jak odbiję od sufitu - nie będzie takiej sytuacji, że twarze są oswietlone od góry? W sensie góra ok, a dół twarzy, szyja, ciemne?

A może zmajstrować jakiś softbox? Z papieru? kalki?

Zależy mi na takim ładnym rozproszonym swietle na twarzach.. I żeby były dobrze oświetlone.

Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Światło będzie bardzo rozproszone, więc właściwie bezcieniowe. Palnik do góry - białą karteczkę musisz przypiąć na gumce tak, by doświetlała na wprost - jeśli pochylisz palnik, to karteczka zaświeci na podłogę. Jeśli będziesz stał dość daleko, to warto czasem pochylić palnik pamiętając, że kąt padania równy jest kątowi odbicia. Ale wtedy też trzeba wygiąć karteczkę, tak by doświetlała na wprost.

Generalnie - wal w sufit z założoną karteczką. Pamiętaj o korekcji mocy błysku, bo przy odbijaniu TTL głupieje.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu

Mieszka w
    Kraków, Poland
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Dzięki wielkie Rafał.

Zmontowałem już ładną karteczkę. Odbiję od sufitu doświetlając karteczką. Potestowałem w domu i fajnie wychodzi - miłe, miękkie światło.

Pozdrawiam, jutro podzielę się efektami.

Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Powodzenia.

ps. Z cyfrakiem jest o tyle łatwiej, że podglądasz histogram i na bieżąco korygujesz nastawy.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu

| OlyJedi
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    o ciekawy wątek - czegos się poduczyłem - własnie miałem problemy z moją FL-50 przy pracy w TTL-u i swietle odbitym - jutro popróbuję.
    Dzięki.