Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 45

Wątek: Zuiko 135/3.5

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    znalazłem OLYMPUS OM E.ZUIKO AUTO-T 135mm f3.5 Lens : http://cgi.ebay.com/OLYMPUS-OM-E-ZUI...QQcmdZViewItem na ebay.com ale przyznam że mam lekkie obawy przed zakupami zza wielkiej wody

może warto by namierzyć jakiś dobry sklep foto w usa i ewentualnie zrobic zakup w większej ilości w kilka osób ? :]

| OlyJedi Awatar suchar
    Mieszka w
    Wa-wa
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Na allegro się od czasu do czasu pojawia ten Zuiko 135/3.5. Sam raz kupiłem, za 199zł w świetnym stanie, a tydzień później był inny na allegro za 130zł :/ Prawdą jest jednak, że nie jest on często spotykany na allegro (od jakiegoś czasu regularnie patrzę, co jest na allegro do OM).
    Strona WŁASNA | Blog Portret Ulicy
    "Fotografujemy rzeczy, by usunąć je z umysłu" - Franz Kafka

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    ja allegro pod kątem OM przeglądam kilka razy w ciągu dnia więc raczej nie ma szans aby coś umknęło mojej uwadze ... zobaczę w niedzielę na giełdzie w stodole czy jest coś ciekawego – tylko że tam wiecznie są ceny z kosmosu

| OlyJedi Awatar suchar
    Mieszka w
    Wa-wa
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez mar1no
    ja allegro pod kątem OM przeglądam kilka razy w ciągu dnia więc raczej nie ma szans aby coś umknęło mojej uwadze ... zobaczę w niedzielę na giełdzie w stodole czy jest coś ciekawego – tylko że tam wiecznie są ceny z kosmosu
    A nieprawda Sam zakupiłem tam mojego OM-a w dobrej cenie, tak samo zrobiła moja dziewczyna, a poza tym, to jest tam kilka obiektywów OM w całkiem niezłej cenie (tak ze trzy, ciągle te same). Raczej nie cena jest problemem, tylko dostępność. Byłem tam ostatnio z miesiąc temu pewnie i prawie nic nie było z OM Systemu, a na dodatek to, co znalazłem, znalazłem też jeszcze kilka tygodni wcześniej. Nic nie schodzi, więc i nic nowego nie ma. Niestety, Giełda Fotograficzna w Stodole chyba jest wypierana przez np. Allegro i ruch w interesie nieduży.

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Jak się patrzy na giełdę teraz i porówna do tego co było kiedyś ( kilka lat temu znalazłem się tam przypadkiem ) to widać ogromną różnicę. Cyfra wyparła analogi tak bardzo, że interes powoli przestaje się opłacać. Do tego dochodzi allegro ....

ja mam nadzieję że kiedyś powróci moda na analogi i będzie dobra dostępność sprzętu i materiałów do focenia

| OlyJedi Awatar kapir
    Mieszka w
    Staszów
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Korzystając z tego, że mam w domu trochę szkiełek OM, w tym dwie 135-ki, z których jedną muszę wybrać do sprzedaży zrobiłem miniteścik teleobiektywów. Na placu boju stanęli:
    1. OM zuiko 135/3,5
    2. VIVITAR 135/2,8
    3. SOLIGOR 180/2,8
    4. OZD 40-150 (starsza wersja)

Wyniki są w załączonych do niniejszego postu jpgach.

Moja konkluzja:
    Test co prawda nie jest reprezentatywny i rezultaty nie są do końca miarodajne. Dodatkowo okazało się że w VIVITARZE w pierwszej serii zdjęć źle ustawiłem ostrość. Zrobiłem nim później dodatkowe zdjęcia, niestety nie tego samego motywu. Konkluzję mam następującą - powyższe szkiełka są bardzo przyzwoite, a soligor niewiele ustępuje zuikowi. Mój dylemat mieć zuiko, czy światełko 2,8 trochę bardziej się pogłębił Choć nadal spora doza snobizmu ciągnie mnie do OMZ

Ucieszyłem się bardzo z "pełnowartościowości" SOLIGORA 180 - to bardzo zacne szkło, którym można pracować dość fajnie już od f3,5.

Nie zaskoczył mnie wcale fakt bardzo dobrej jakości zdjęć z OZD 40-150 - to świetne szkło! Choć zaczynam mieć dylemat, czy go też nie sprzedać? Główna zaleta (poza jakością zdjęć, to autofocus, który jest niestety niezbyt szybki. Poważna wada, to jego konstrukcje czyli to, że "kręci mordą" czym skutecznie utrudnia używanie polarka.
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	otwarte_424.jpg
Wyświetleń:	150
Rozmiar:	244,4 KB
ID:	2790   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	przymkniete_do56_179.jpg
Wyświetleń:	133
Rozmiar:	213,0 KB
ID:	2791   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	kadr_359.jpg
Wyświetleń:	113
Rozmiar:	121,9 KB
ID:	2792  
    "Jeśli chcesz uniknąć krytyki - nic nie rób, nic nie mów, bądź nikim" (Elbert Hubbard)
    OM-D i OM1n: 12-50 Panas 20/1,7 OZ 50/1,8 OZ 135/3,5 vivitar 28/2,5 metz 54mz4i.

| OlyJedi Awatar suchar
    Mieszka w
    Wa-wa
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Całkiem ciekawy ten test Zuiko 135/3.5 dla mnie jest bardzo ostre już od pełnej dziury, prawdziwa żyleta (a na pewno mój egzemplarz). Często zastanawiałem się nad jakością takich Soligorów i innych mniej znanych, a tanich firm. Jak widać, nie musi być źle Aczkolwiek chyba crop 300% to już chyba za dużo.

PS. Zrobiłem mały porządek, przeniosłem temat o Zuiko 50/1.8 z "Pozostałe" tutaj i tam też przeniosłem Twój drugi test.
    Pzdr

| OlyJedi Awatar Morlok
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Nie o Zuiko tym razem chodzi, ale nie chcę nowych bytów tworzyć.
    Słyszał kto o firmie Mitakon.
    Jest na allegro coś takiego
    http://www.allegro.pl/item299158020_..._japonia_.html
    Warto czy badziew ?
    Na Zuiko 135/2,8 pewnie się nie doczekam
    Jak ktoś, coś wie to poproszę

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    179
    Moja galeria
    TUTAJ tez masz

| OlyJedi Awatar Largo
    Mieszka w
    Słupca
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Co sądzicie o obiektywie HOYA 135mm 2,8 do systemu OM? Mam do wyboru albo ta HOYA'ę za 190zł albo Zuiko 135mm 2,8 za jakieś 460zł. Wart zapłacić dwa razy więcej za Zuiko? Chcę go używać zarówno do analoga jak i cyfraka. Mam już Zuiko 50 1,4.
    Amator martwi się o sprzęt, profesjonalista martwi się o kasę, a mistrz martwi się o światło...
    www.adamkrol.com