Przymierzam się do zakupu Zuiko 135/3.5, ale niestety za dużo informacji o nim nie znalazłem. Czy jest na forum ktoś, kto je ma i mógłby coś o nim powiedzieć? Pokazać jakieś fotki? Byłbym dźwięczny
Pzdr
Przymierzam się do zakupu Zuiko 135/3.5, ale niestety za dużo informacji o nim nie znalazłem. Czy jest na forum ktoś, kto je ma i mógłby coś o nim powiedzieć? Pokazać jakieś fotki? Byłbym dźwięczny
Pzdr
Proszę: http://www.mir.com.my/rb/photography...135mm.htm#f3.5
Świetna strona, BTW.
Miałem ten obiektyw przez jakiś czas (pożyczony od Lecha). Jeden minus - z OM-1 niezbyt dobrze mi się ustawiało ostrość. Jest trochę ciemny i z nieznanego mi powodu jedna część kółeczka z klinem była bardzo ciemna, druga jasna. Tak się działo wtedy, kiedy było niezbyt dużo światła. Teraz mam Zuiko 135 2.8 i zdecydowanie lepiej mi się ustawia ostrość.
ps. TUTAJ można znaleźć sporo ciekawych informacji o systemie OM.
Cos po polsku
http://www.ompl.org
Ale czy wrtoNie lepiej 135mm ze swiatlem 2.8
Rafal mnie wyprzedzil, ale mysli podobnie jak jaPozdrawiam
ompl.org znam i czytujęChodziło mi o odczucia użytkowników. Z pewnością lepiej 135/2.8, ale i trudniej dostać i droższe. A tak swoją drogą, ile według was warte są te dwa obiektywy w dobrym stanie? Ile warto za nie dać? Szperałem trochę na ebayu, ale ceny tylko w zagranicznych walutach, więc ciężko porównywać, a poza tym był pewien rozstrzał cenowy.
Nigdy sie nie spotkalem z tym obiektywem ale mysle ze w przedziale 300-500zl go kupisz![]()
Skoro Rafal mial problemy z ostrzeniem w systemie OM to do 4/3 nie warto kupowac tego ciemniejszego...
Ale przecież ja nie chcę go do 4/3...Zamieszczone przez Lysy_11
Tylko do OM-20!
Kiedyś podobno był bardzo popularny, więc chyba jakoś dawało się nim ostrzyć. Może egzemplarz Rafała był jakiś walnięty?
Nie napisałem, że się nie dało ostrzyć. Egzemplarz był spoko. Ale ja jestem okularnik, nie mam zbyt dobrych oczu, więc wolę mieć jasno w wizjerze.Zamieszczone przez suchar
ps. Suchar, skoro już będziesz miał Zuiko 135, to grzechem byłoby go nie podpiąć od czasu do czasu do cyfraka. Wychodzi Ci bardzo dobry optycznie 275mm ze światłem 2.8. Miodzik np. na koncerty, gdzie nie można podejść pod scenę.
Też prawda. Do koncertów mam w planach ZD 50-200 SWD, a do tej pory cykam Sigma 105/2.8. Ostatnio na Marcusie Millerze było to trochę za długo, dlatego też takie 135mm pod analoga byłoby bardzo przyjemne. Między innymi właśnie pod kątem focenia koncertów szukam jakiegoś tele do mojego OM-20. Poszukam tego 135/2.8. Już widzę, że na ebayu to będzie co najmniej 300zl, ale raczej wyraźnie więcej :/Zamieszczone przez Rafał Czarny
PS. Ja też jestem okularnik, ze sporą wadą :/
Jakie ceny w walutach zagranicznych? Na ebay.pl masz podane ceny z złotówkach :/Zamieszczone przez suchar