Witam,
proste pytanie:
czym polecacie czyścić soczewki w C5050?
pozdrawiam
gie-dee
ps. swoją drogą to soczewki są w nim plastikowe czy szklane ??
Witam,
proste pytanie:
czym polecacie czyścić soczewki w C5050?
pozdrawiam
gie-dee
ps. swoją drogą to soczewki są w nim plastikowe czy szklane ??
Najlepiej nie czyścić ... kupić tuleję, redukcje i filtr (np. uv) ...
c5050 + tcon17
po spotkaniu obiektywu z bokserem, niestety trzeba wyczyścić,
dlatego pytam czym najlepiej.
Jest sporo środków ale część jest do plastiku a część do szkła, a nie wiem z czego jest pierwsza soczewka w C5050,
nie chciał bym tez warstw ochronnych pościerać nieodpowiednimi środkami.
...bokser...chodzi o psa oczywiście
pozdrawiam
Witam
Obiektyw w 5050 jest rzecz jasna szklany.
Na allegro można kupić zestaw czyszczący do optyki firmy Hama za 20 zł.
Tulejkę i filtr UV i tak warto kupić.
Pozdrawiam
Artur
Tak, taki zestawik jest wystarczajacy. Najlepiej jeszcze pedzelek z 'dmuchawka', zeby najpierw wypedzlowac i wydmuchac ew. piaseczek, a pozniej ladnie oczyscic plynem i szmateczka [ew. papierkami - specjalne, jednorazowe, bezpylowe papierki do czyszczenia optyki
]
Ja kupiłem kiedyś zestaw: pędzelek z dmuchawką, ściereczki z mikroczegośtam i płyn w mediamarkcie. Z tego co pamiętam też hamy też koło 20 pln
c5050 + tcon17
Odpowiedni płyn do optyki (nie spirytus!) - szmatka z mikrowłókien - jak najbardziej. Ale papierków nie polecam. Swego czasu takim papierkiem czyściłem zenitowskiego Heliosa. Pod papierek dostała się jakaś ostra odrobinka kurzu (nawet jej nie zauważyłem) i pięknie porysowałem sobie powłokę.
Hmmm ale pod sciereczke tez sie moze dostac jakas ostra drobinka i efekt moze byc podobny
Papierki wydaja mi sie dobrym rozwiazaniem, gdyz za kazdym razem bierzesz nowy, a szmatke tu schowasz, tam schowasz i wieksza szansa, ze jakas nieprzewidziana drobinka sie do niej doczepi
Ja uzywam papierkow i szmatki![]()
Witam,
kupiłem sobie na allegro zestaw czyszczący Hama, no i tak:
papierki czyszczą rewelacyjnie, pędzelek jak zwykle (nigdy go za bardzo nie lubiałem).
mam tylko pytanie, czy ten płyn słuzy do czyszczenia, czy ma on jakąś inną funkcję (np zostawia jakąs "ochronną" warstwę) ??
pozdrawiam,
gie-dee
A czy takim zestawem Hamy można filtr UV Hoyi czyścić ??
Grittz
suhotnik
E-510 +14-42mm +40-150mm +CF4GB