Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 47

Wątek: Crop czy zoom?

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    179
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Darekw1967 Zobacz posta
    Witam !

To zalezy o ile Ci wzrosnie ISO na dlugim koncu oraz od panujacych warunkow oswietleniowych.
    Jak masz 3200 ISO na krotkim koncu a 12800 ISO na dlugim to degradacja obrazu bedzie tak duza, ze resize niewiele Ci pomoze i w tym
    przypadku szeroki kat i lekki crop bedzie lepszym rozwiazaniem.

Jestem zwolennikiem lekkich cropow a jezeli trzeba wiecej wykadrowac to lepiej zoom ustawic na okolo 1/2 i lekko wykadrowac.
    Staram sie laczyc te dwie metody i nie przesadzac w jedna jak i druga strone

Pozdrawiam
    No to gmatwamy dalej.Jak to sie bedzie malo przy pomiarze matrycowym i przy pomiarze punktowym.Mamy czarnego ptaka na sniegu mierzymy punktowym na niego,lub matrycowym na calosc.Albo bialego ptaka na czarnym tle i te same rodzaje pomiaru.

| OlyJedi Awatar wyszomir
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    390
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez sepi19 Zobacz posta
    Cytat z pierwszego postu : Powyższe pytanie wiąże się z tym, że w danych warunkach zbliżenie (zoomowanie) często wiąże się z wyższym ISO.
    Odnosząc się do powyższego, jest chyba jasne, że ten obiektyw "ciemnieje". I w tym kontekście (ciemniejących obiektywów) było zadane pytanie.
    Przynajmniej mnie się tak zdaje
    Gwoli ścisłości - dla nieciemniejącego obiektywu też zoomowanie może wymuszać podniesienie ISO - pośrednio, poprzez wymóg uzyskania krótszego czasu dla zapobieżenia poruszeniu zdjęcia wskutek drgań aparatu.
    Gdy pisaliśmy poprzednie wiadomości jeszcze nie było wiadomo, czy tak właśnie nie jest u pytającego. Teraz już wiemy, że chodziło o 70-300 który faktycznie ciemnieje i wydaje mi się (nigdy tego obiektywu nie miałem, więc piszę na podstawie zapamiętanych wypowiedzi innych), że na długim końcu sporo traci na jakości optycznej - co też może być argumentem za wykonywaniem zdjeć z nieco krótszą ogniskową i cropowaniem (zwłaszcza, ze mamy wtedy możliwość skorygowania kadru w komputerze co przy ruchliwych sikorkach może być bardzo przydatne).

---------- Post dodany o 13:21 ---------- Poprzedni post był o 13:14 ----------

Cytat Zamieszczone przez Mirek54 Zobacz posta
    No to gmatwamy dalej.Jak to sie bedzie malo przy pomiarze matrycowym i przy pomiarze punktowym.Mamy czarnego ptaka na sniegu mierzymy punktowym na niego,lub matrycowym na calosc.Albo bialego ptaka na czarnym tle i te same rodzaje pomiaru.
    Obawiam się, ze przy tak skrajnych warunkach jak biały ptak na czarnym tle lub czarny ptak na śniegu pomiar matrycowy może się nie sprawdzić - szczególnie jeśli ptak będzie wypełniał tylko małą część kadru i to nie koniecznie w jego centrum. W takiej sytuacji próbowałbym pomiaru punktowego na ptaka + korekcja ekspozycji - w góre przy białym, w dół przy czarnym ptaku. Ewentualnie praca w manualu po ustaleniu parametrów ekspozycji na podstawie reguły 'sunny 16' lub po obejrzeniu histogramów kilku zdjęć testowych.
    Pozdrawiam!
    Marek Wyszomirski (wyszomir@toya.net.pl)

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    179
    Moja galeria
    Teraz sobie wzielem podobny obiektyw.40-150 ustawilem przyslone 8,11,16,22.I czy na 40mm czy na 150 nic mi nie ciemnieje.Mierzac na 40 mm i na 150 nic w parametrach sie nie zmienia.W obu przypadkach pokazuje mi iso 100 czas 1/250 przyslona 8 ,11,16,22.

---------- Post dodany o 13:29 ---------- Poprzedni post był o 13:24 ----------

Cytat Zamieszczone przez wyszomir Zobacz posta

Obawiam się,
    Widzisz.Powoli dochodzimy do wniosku,ze na takie pytanie nie da sie odpowiedziec konkretnie.Wszystko zalezy od warunkow w danej chwili i sytuacji ze swiatlem i obiektem.Trzeba po prostu popraktykowac i pozniej majac w pamieci dane sytuacje podejmowac decyzje.
    Dlatego wczesniej juz pisalem ,ze mozna ksiazke o tym napisac i dalej bedziemy na poczatku tematu.

| OlyJedi Awatar Darekw1967
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    54
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Mirek54 Zobacz posta
    Witam !

To nie jest gmatwanie ale praktyka
    Nie ma jednej odpowiedzi czy lepiej crop czy resize bo to zalezy od wielu czynnikow.
    Nie ma tutaj jednoznacznosci... a Świat nie jest bialy lub czarny

Przy okazji wspomne jeszcze, ze wysokie ISO jest potrzebne takze do zamrozenia ruchu po mimo
    ze mamy jasne szklo i dobra stabilizacje.

Pozdrawiam
    Nie ma brzydkich aparatow tylko wina czasem brak

| OlyJedi Awatar Careme
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    83
    Moja galeria
    Wyszomir dobrze pisze. Przy 300mm trudno jest zrobić ujęcie bez poruszenia gdy obiekt fotografowany jest nawet w niewielkim ruchu. Przekonałem się o tym próbując zrobić zdjęcia ptactwa wodnego.

Mirek ma też rację. Kwestia konkretnych warunków determinuje ten wybór. Dla mnie taka konkluzja jest wystarczająca, bo oznacza, że pozostaje w takich warunkach zdać się na doświadczenie, którego ja jeszcze nie mam.
    XZ-2; O-MD E-M10, mZ: 9-18mm, 25mm, 45mm, 75-300mm | Moje fotki - zapraszam do oglądania, komentowania, krytyki.

OR | Honorowa wystawa Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar k@czy
    Mieszka w
    38° 59' 1.46" -94° 44' 16.274"
    Siła reputacji
    157
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez fret Zobacz posta
    Jeśli "lekki crop" to jakim cudem taki skok ISO??? Nie wymyślaj nierealnych sytuacji.
    To tylko 2 dzialki swiatla roznicy - podobnie jak w obiektywie 14-42 - tez prawie 2 dzialki roznicy na obu koncach.
    Upierdliwiec Forumowy nr 4142 | OR + + + + | Zlotowicz:0 | Poprawka:0 | DITL ++ | Autoban+| Honorowa Wystawa+ | Oplacone Skladki TWA+++++++

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez k@czy Zobacz posta
    To tylko 2 dzialki swiatla roznicy - podobnie jak w obiektywie 14-42 - tez prawie 2 dzialki roznicy na obu koncach.
    I cropowanie z 14 do 42 jest lekkim cropem??? Z 16 Mpix robi się 1,8
    W internecie nie szukam miłości i akceptacji. Te tematy załatwiam w realu. W internecie szukam partnerów do dyskusji.
    Aktualnie odpoczywam na autobanie.

Mieszka w
    Siła reputacji
    157
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez fret Zobacz posta
    I cropowanie z 14 do 42 jest lekkim cropem??? Z 16 Mpix robi się 1,8
    Odniosłem sie do "nierealnosci" zjawiska, jak to okresliles.
    Upierdliwiec Forumowy nr 4142 | OR + + + + | Zlotowicz:0 | Poprawka:0 | DITL ++ | Autoban+| Honorowa Wystawa+ | Oplacone Skladki TWA+++++++

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez k@czy Zobacz posta
    Odniosłem sie do "nierealnosci" zjawiska, jak to okresliles.
    Bo to jest właśnie nierealne, żeby obrazek z 42 mm po przeskalowaniu do 1,8 Mpix był gorszy od takiego wycinka z 14 mm. Uczestnicy tej dyskusji zapominają o konieczności przeskalowania obrazka i dlatego wyciągają dziwne wnioski.
    W internecie nie szukam miłości i akceptacji. Te tematy załatwiam w realu. W internecie szukam partnerów do dyskusji.
    Aktualnie odpoczywam na autobanie.

Mieszka w
    Siła reputacji
    157
    Moja galeria
    Nie 1.8Mpix, tylko 2.6Mpix. Poza tym po publikacji w necie np1024x768 i tak nie zobaczysz roznicy.