Strona 6 z 7 PierwszyPierwszy ... 4567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 61

Wątek: Wątek analogowy

| OlyJedi Awatar Morlok
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez kriss
    Przyszedł mój OM-10. Kupiłem na ebayu głównie ze względu na stałkę zuiko. Ale jak już przyszedł, to naszła mnie nostalgia i zaraz poleciałem po filmy. Ale chyba mam problem. Mam wrażenie, że zblokowane jest pokrętło od ISO. Czy ktoś może podpowiedzieć, jak toto się przesuwa?
    W instrukcji jast wszystko wyjasnione:

http://www.olympusamerica.com/files/Oly_OM10.pdf

Ja też kupiłem OM-10 by mieć obiektyw do innej OM-ki i zamiast mieć body i kilka szkieł to teraz będę miał szkło z dwoma body, w każdym inną "matrycę"
    pozdr.

| OlyJedi Awatar Smerf Maruda
    Mieszka w
    Stolyca
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez kriss
    Przyszedł mój OM-10. Kupiłem na ebayu głównie ze względu na stałkę zuiko. Ale jak już przyszedł, to naszła mnie nostalgia i zaraz poleciałem po filmy. Ale chyba mam problem. Mam wrażenie, że zblokowane jest pokrętło od ISO. Czy ktoś może podpowiedzieć, jak toto się przesuwa?
    Musisz pokrętło podnieść troszkę do góry.

Awatar kriss
    Mieszka w
    Kórnik
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Zdążyłem poczytać instrukcję. Dzięki, wszystko działa.

Awatar viena
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Rafał Czarny, nie przesadziłeś.... gdyby tak było musiałabym "wypisać się z Clubu"
    Lubię pracę. Praca mnie fascynuje. Mogę siedzieć i patrzeć na nią godzinami...

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria

Om-2000

Wiecie co... myślę nad czymś... myślę nad sprzedaniem jednego z moich OM-2000. Mam jednak dylemat, sentyment i takie tam.
    Sprzedawać, czy nie sprzedawać? Oto jest pytanie

| OlyJedi Awatar Smerf Maruda
    Mieszka w
    Stolyca
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez -M Zobacz posta
    Sprzedawać, czy nie sprzedawać? Oto jest pytanie
    Nie sprzedawaj. Ja zawsze żałowałem, jak sprzedałem aparat, wcześniej czy później.

A poza tym, z czysto praktycznego punktu widzenia, traktuj body jako magazynki. W tym slajd, w tym czarnobiel, w tym film szybki, w tym wolny.

Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Hmm... no właśnie to jest powód dla którego mi szkoda sprzedawać. Oprócz sentymentów, ale z drugiej strony leży w szafie i się kurzy, nawet do ciemni teraz nie mam dostępu o czasie nie wspominając. Wiem, że wykorzystam go kiedyś do nauki nowych pokoleń (zresztą już wykorzystuję), jednak mimo to... mam w tej chwili trzy analogi - dwie OMki i Nikona F3 (lekko wadliwego, ale działa).

| OlyJedi Awatar Michu (Pentax)
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Sprzedaj (choć przy obecnych cenach to mocno naciągane sformułowanie). Przy ilości posiadanych przez Ciebie analogów, to po prostu grzech, by sprawny korpus się kurzył. Niech ktoś inny ma radochę z niego.
    Sam niedawno stałem przed podobnym dylematem: za dużo korpusów. No i postanowiłem upłynnić ME Super (mimo iż to kultowy korpus - sam jednak wolę ME F, chociażby ze względu na potwierdzenie ostrości), przy czym zamiast sprzedawać za groszę, przeznaczyłem go na nagrodę w konkursie na naszym forum. Zawsze to jakaś zabawa.
    Przy czym na Twoim miejscu zastanowiłbym się nad tym, jaki korpus sprzedać. Jeśli rzeczywiście akurat "2000" się wala po szafach - to OKO. Ale może jednak lepiej pozostać przy jednym systemie?
    Z poważaniem - Michu, Licencjonowany Pogromca Vampirów :)=

Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    No tak, ale 2000 mam dwa, poza tym jego cena raczej niewiele spadła od momentu, gdy go kupowałem trzy lata temu. Myślę, że te ~450 zł jest warty. Z drugiej strony na pewno nie upłynnię go na allegro i nie sprzedam komukolwiek.
    Jedną OMke na pewno sobie zostawię, bo jest prezentem i zarazem moją pierwszą lustrzanką. Nikon F3 musi zostać bo dostałem go w spadku po tej samej osobie, od której dostałem OMkę.
    Pozostaje więc jeden z korpusów OM-2000.

Do tego mogę dorzucać jeszcze 35-70, więc i z 600 zł dałoby radę pewnie uzyskać, szczególnie, że to dosyć trudno dostępny sprzęt.

Przy systemie na pewno nie pozostanę, bo ciągnie mnie do pełnej klatki i zapewne jest kwestią czasu, gdy się przerzucę na Canona 5d (bo to chyba najtańszy aparat FF).

| OlyJedi Awatar Michu (Pentax)
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Wiesz, -M, ostatnio sprzedałem swoje cyfrowe lustro, zostając z 3 analogowymi body. I prawdę powiedziawszy nie żałuję tego kroku. W planach był zakup K200D, ale po miesiącu bez cyfry zadaję sobie pytanie: po co? I jakoś nie znajduję odpowiedzi. Może jakiś kompakcik "na szybko". Dlatego też na Twoim miejscu zaczekałbym z myślą o zmianie systemu. Jeśli nie czujesz rzeczywistej presji - nie ma sensu. Pełną klatkę masz teraz w analogu i uważasz, że jesteś w jakiś sposób ograniczony? A w momencie, gdy cyfra w sposób tak gwałtowny zmienia się, tanieje i co roku obserwujemy kolosalne zmiany, to im później dokonasz przejścia, tym dla Ciebie lepiej.
    Z poważaniem - Michu, Licencjonowany Pogromca Vampirów :)=