Strona 5 z 7 PierwszyPierwszy ... 34567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 61

Wątek: Wątek analogowy

| OlyJedi Awatar suchar
    Mieszka w
    Wa-wa
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Witam Jakiego masz Pentaxa? Kenlock to chyba nie jest uznana marka, ja się przynajmniej boję kupować takich rzeczy, podejrzanie tanie są Co Zuiko to Zuiko
    Strona WŁASNA | Blog Portret Ulicy
    "Fotografujemy rzeczy, by usunąć je z umysłu" - Franz Kafka

Awatar kriss
    Mieszka w
    Kórnik
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Kenlock zdecydowanie nie jest uznaną marką. Nieprzypadkowo o nią pytałem MIałem możliwość nabycia tego szkła za niewielkie pieniądze, więc kupiłem.

Póki co, podoba mi się. Jest trochę ciężki (waży chyba więcej, niz oba kitowe Zuiko od E500). Ładnie rysuje, nie widzę specjalnie odstępstwa od rzeczywistości. Wrzucę jakieś fotki, jak tylko ciut słońca dostanę.

Mam Pentaxa P30T i K1000. Do tego obiektyw 58/2 ... Heliosa z bagnetem K, zoom pentaxa 35-80/4 i drugi 70-210/4,5 plus lampę Soligora30DA. Taki amatorski sprzęt.

| OlyJedi Awatar voovoo2
    Mieszka w
    Olsztyn
    Siła reputacji
    123
    Moja galeria
    Mam Starta (Start 6x6) i stary swiatłomierz Swierdłowsk i od dawna ma ochotę na pstryknięcie nim kilku fotek.Zastanawiam się czy w fotolabie zrobią mi z takiego filmu skany.Może ktos wie coś na ten temat?
    Fujifilm X100, mju II, panasonic sx1, Fujifilm Wide 210 Instax.

| OlyJedi Awatar suchar
    Mieszka w
    Wa-wa
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez voovoo2
    Mam Starta (Start 6x6) i stary swiatłomierz Swierdłowsk i od dawna ma ochotę na pstryknięcie nim kilku fotek.Zastanawiam się czy w fotolabie zrobią mi z takiego filmu skany.Może ktos wie coś na ten temat?
    Zależy w jakim, rzecz jasna W dobrym labie powinni zrobić.
    Strona WŁASNA | Blog Portret Ulicy
    "Fotografujemy rzeczy, by usunąć je z umysłu" - Franz Kafka

Awatar kriss
    Mieszka w
    Kórnik
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Suchar ma rację - nie ma problemu w dobrym labie w kwestiach zrobienia skanów z 6x6. Jak zresztą z kazdego innego formatu. Inna sprawa, że to zawsze 'problem' pieniędzy. Np. mój zaprzyjaźniony lab robi mi skany niezależnie od tego, czy negatyw, czy pozytyw, pod warunkiem, że film nie jest pocięty poniżej 6 klatek. Wtedy to kosztuje zdaje się 6-7 zł za film.

Pocięte pozytywy to już problem. 2 zł za klatkę.

| OlyJedi Awatar Smerf Maruda
    Mieszka w
    Stolyca
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez voovoo2
    W stolycy ta przyjemność kosztuje ok. 5 złotych za klatkę Dlatego kupiłem sobie Epsona 4490 za 1000 złotych. Zwrócił mi się po dwustu klatkach i już A porządnych - wystarczających na potrzeby zastosowań sieciowych - alternatyw jest sporo więcej. Również za mniejsze pieniądze.

Awatar kriss
    Mieszka w
    Kórnik
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Przyszedł mój OM-10. Kupiłem na ebayu głównie ze względu na stałkę zuiko. Ale jak już przyszedł, to naszła mnie nostalgia i zaraz poleciałem po filmy. Ale chyba mam problem. Mam wrażenie, że zblokowane jest pokrętło od ISO. Czy ktoś może podpowiedzieć, jak toto się przesuwa?

| OlyJedi
    Mieszka w
    Płock, Poland, Poland
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Ja cały czas cykam analogami i prędka nie zrezygnuje. To jest naprawde wielka frajda - aczkolwiek nie tania) Koszty eksploatacji)))
    Najlepsze jest to czekania na zdjęcia

The z00m
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez kriss
    Przyszedł mój OM-10. Kupiłem na ebayu głównie ze względu na stałkę zuiko. Ale jak już przyszedł, to naszła mnie nostalgia i zaraz poleciałem po filmy. Ale chyba mam problem. Mam wrażenie, że zblokowane jest pokrętło od ISO. Czy ktoś może podpowiedzieć, jak toto się przesuwa?
    Ech... też mnie naszło na analoga. Tylko nie na manuala. Manuala pogoniłem. Nie mogłem się przestawić na brak AF. Cyfraka wyciągnąłem ostatnio tylko po to by dokręcić do niego grip Nie zmienia to jednak mojego stosunku do fotografii analogowej. Niemożność natychmiastowego podglądu wyniku, koniecznośc wyboru kolor/B&W i ewentualna zmiana dopiero po wykończeniu filmu oraz konieczność, w moim przypadku jazdy 50km do labu, który trzyma poziom jest troszkę męcząca.

Polecam jednak każdemu powrót do analoga lub tym co nigdy nie mieli puszki na materiał rozpoczęcie analogowej przygody. Nie wyboru między cyfrą, a analogiem lecz uzupełnieniu fotografii cyfrowej analogową. Odstresowuje i uspokaja, a mając cyfrę nie zrujnuje kieszeni

Można teraz kupić analogowy sprzęt niezależnie od tego kiedy był wyprodukowany za często śmiesznie małe pieniądze Ten droższy nadal produkowany można sprowadzić z Azji po cenach 40-50% niższych niż polskie/europejskie. Sklepy szczególnie z HK nauczyły się jak wysyłać sprzęt by cło i podatek nie zabolały Jak się kupuje u sprawdzonych sprzedawców z ebay ryzyko jest nie większe niż kupując w polskich sklepach internetowych.

Awatar kriss
    Mieszka w
    Kórnik
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Że małe pieniądze to fakt. Pierwotnie zamierzałem się pozbyć pentaxa, ale mój syn chyba doszedł do wniosku, że nudzi mu się kompakt olympusa i zaczął się ostatnio bawić lustrzanką. Czy drogo? No niby tak, bo jednak film, nawet najzwyklejszy plus wywołanie (choć zarzuciłem robienie odbitek w całości, a robię pojedyńcze klatki) to koszt prawie 30 zł. Ale dzięki temu rozważniej naciska się spust

Czekam na dobrą pogodę - zrobię pare fotek tym kenlockiem, o którym pisałem i wrzucę na forum.