Wszystkie OMami robione, proszęZamieszczone przez voovoo2
http://grabun.com/zdjecia/2007/hiszpania/
Wszystkie OMami robione, proszęZamieszczone przez voovoo2
http://grabun.com/zdjecia/2007/hiszpania/
Baardzo ładne! czy niektóre cyfrowo ostrzone?Zamieszczone przez Smerf Maruda
Baardzo ładne portrety, no ale nie odkryłem hamerykiZamieszczone przez -M
![]()
Dziękuję. Ostrzone cyfrowo były wszystkie. Jak to zazwyczaj jest ze zmniejszanymi na komputerze zdjęciach.Zamieszczone przez Peniek242
W zasadzie nie można nie ostrzyć... zresztą, niektóre algorytmy zmniejszania same w sobie ostrzą zdjęcia.
Poza tym jest pewien haczyk... analogowe skany ostrzą się inaczej niż cyfrowe, specyfika ziarna potrafi nieźle zaszaleć, ale często daje właśnie to co nazywa się później analogowym klimatem. Zawsze zastanawiało mnie jak to możliwe, że przy identycznych konsekwencjach publikacji w jpg ludzie widzą analogowość[chociaż sam tak mam ;D]
Fajne masz te odbitkiZamieszczone przez suchar
![]()
Fujifilm X100, mju II, panasonic sx1, Fujifilm Wide 210 Instax.
? DziękiZamieszczone przez voovoo2
Nie wiedziałem
![]()
Nie szkodzi,zdarza sieZamieszczone przez suchar
![]()
Fujifilm X100, mju II, panasonic sx1, Fujifilm Wide 210 Instax.
Prawdę mówiąc, nadal nie rozumiem, o co chodzi. Nie pokazywałem swoich analogowych zdjęć, gdyż rzeczywiście są one tylko na filmach i odbitkach, nic do tej pory nie skanowałem. Mam skaner w domu, ale on się raczej do tego nie nadaje (filmów nie skanuje), a w labie tego jeszcze nie robiłem. Na razie nie mam wiele do pokazania, ale jak się coś zbierze, to obiecuję, że zeskanuję w labie i pokażę na forumZamieszczone przez voovoo2
![]()
Analogowo jestem (jeszcze) właścicielem Pentaxa. Jeszcze, bo z racji tego, że mam E-500, plus vivitara 55/2,8 makro, nabyłem ostatno OM10 z wraz z Zuiko 50/1,8. A Pentax pójdzie w związku z tym w świat.
Mam też obiektyw Kenlock 200/3,5 , właśnie dziś przyszedł. Na pierwszy rzut oka wygląda nieźle. Zarówno z zewnątrz, jak i świat przez niego. Oczywiście po podpięciu go do cyfry. Nie jestem biegły w tych klimatach. Ktoś może focił już coś takim sprzętem (kenlockiem). Moze jakieś sample![]()
Kris
www.artrock.pl