Łatwiej przymykać niż rozwiercaćGorzej, jeśli się okaże, że pieniądze wydane, a głebia wciąż nie taka... Tak poważnie, to przecież masz obrazek i opis, że głebia z 5D + 100/2,8 , czyli o działkę mniejsza niż z 50/2. Ponieważ torty to jednak nie makro, to wydaje mi się, że rosądne będzie 85/1,8 + pierscień 12mm, w symie tanio i jest jeszcze działka przewagi nad 100/2,8. Papierowa GO w tortach to nie moja estetyka (wolę widzieć tort, a nie tylko sie domyslać jak wygląda), ale jeśli pomaga w sprzedaży, to nie ma co kombinować.
W internecie nie szukam miłości i akceptacji. Te tematy załatwiam w realu. W internecie szukam partnerów do dyskusji.
Aktualnie odpoczywam na autobanie.
Ojej,mam pytanie, czy 5dI to jest Olympus OM 5di czy chodzi o Canona 5dI??
http://www.renderosity.com/mod/galle...ername=mirek54
I tak Was lubie
Ostatnio go nie widzę, ale był tu na forum kolega, który robił zdjęcia kulinarne.Tylko... ano właśnie - te zdjęcia za płytką GO miały. Na niektórych to nie wiadomo co do jedzenia dają. A szkoda.
https://forum.olympusclub.pl/threads...=1#post1075762
https://forum.olympusclub.pl/threads...l=1#post983828
A może tak, jak Mirek pokazał ?
Bo z kolei na poniższym gdyby GO większa była, to by ok było. A tak, z opisu wiem że to placek po węgiersku.
https://forum.olympusclub.pl/threads...l=1#post990630
...
Wiem że mocno od wypieków odbiłem, ale o GO tu chodzi. Co mi z 1 mm lukru jak nie będę całego placka widział.
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
Chodzi mi o rozmycie tła a nie tortu, żeby głębia ostrości kończyła się tuż za tortem... rzeczywiście Dorota z Moich Wypieków ma zbyt duże rozmycie i jedzenia nie widać![]()
Chodzi o pierwszą wersję Canona 5D (da taką samą GO jak nowsze modele). Do tego 85/1,8 i pierscień pośredni 12mm lub100/2,8 (wtedy już bez pierścienia). 85/1,8 da mniejszą GO, 100/2,8 daje więkse zbliżenia (przy 85 + pierścień wypełnisz kadr średnim jabłkiem, a przy 100 wypełnisz kadr sporą czereśnią).
---------- Post dodany o 11:56 ---------- Poprzedni post był o 11:53 ----------
Takich cudów jeszcze nie wymyślono, pozostaje robienie zdjęć tym co masz i odsuwanie tortu od tła.
W internecie nie szukam miłości i akceptacji. Te tematy załatwiam w realu. W internecie szukam partnerów do dyskusji.
Aktualnie odpoczywam na autobanie.
Przejrzałem kilkanaście zdjęć z "Moich Wypieków". Są one zrobione Canonem 5D mkII z obiektywem 100mm 2.8 macro przymkniętym do 3.2 i czasami do 3.5.
E-1 z obiektywem 50mm 2.0 macro da Ci na pełnym otworze minimalnie większą głębię ostrości. Z tego co piszesz chcesz mieć ją jeszcze trochę większą. Wygląda na to że w tej sytuacji szkło i wielkość matrycy nie powinny być ograniczeniem.
Kup statyw, kup (albo zrób) blendy, zorganizuj jakieś tło i pobaw się tym co masz, popracuj nad oświetleniem i kompozycją. Jak się okaże że głębia ostrości jest za duża to wtedy nie będzie rady i trzeba będzie sprzęt zmienić.