Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 18 z 18

Wątek: Jaki obiektyw do profesjonalnego fotografowania wypieków? Bardzo proszę o pomoc!!

| OlyJedi
    Mieszka w
    śląsk
    Siła reputacji
    135
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez fret Zobacz posta
    I tak trzeba było pisać od początku Jeśli problem jest faktycznie w GO, to nie dokonałaś najlepszego wyboru. Lepiej było wydać pieniądze na 5DI + 85/1,8 i ewentualnie pierścień pośredni do małych ciasteczek. Taki zestaw daje najlepszy stosunek ceny do rozmycia tła.
    Jak płytka na być ta głębia ostrości? Żeby się nie okazało że tego 85 1.8 trzeba przymykać. Za duża głębia w m43 występuje zwykle przy mniejszych skalach odwzorowania.
    Zapraszam do albumu i galerii

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez MAF Zobacz posta
    Jak płytka na być ta głębia ostrości? Żeby się nie okazało że tego 85 1.8 trzeba przymykać. Za duża głębia w m43 występuje zwykle przy mniejszych skalach odwzorowania.
    Łatwiej przymykać niż rozwiercać Gorzej, jeśli się okaże, że pieniądze wydane, a głebia wciąż nie taka... Tak poważnie, to przecież masz obrazek i opis, że głebia z 5D + 100/2,8 , czyli o działkę mniejsza niż z 50/2. Ponieważ torty to jednak nie makro, to wydaje mi się, że rosądne będzie 85/1,8 + pierscień 12mm, w symie tanio i jest jeszcze działka przewagi nad 100/2,8. Papierowa GO w tortach to nie moja estetyka (wolę widzieć tort, a nie tylko sie domyslać jak wygląda), ale jeśli pomaga w sprzedaży, to nie ma co kombinować.
    W internecie nie szukam miłości i akceptacji. Te tematy załatwiam w realu. W internecie szukam partnerów do dyskusji.
    Aktualnie odpoczywam na autobanie.

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Ojej,mam pytanie, czy 5dI to jest Olympus OM 5di czy chodzi o Canona 5dI??

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    179
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez gochamalgocha Zobacz posta
    Ojej,mam pytanie, czy 5dI to jest Olympus OM 5di czy chodzi o Canona 5dI??
    Ojej, to moze nawet chodzic o sony mex autoradio 5dI

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    476
    Moja galeria
    Ostatnio go nie widzę, ale był tu na forum kolega, który robił zdjęcia kulinarne.Tylko... ano właśnie - te zdjęcia za płytką GO miały. Na niektórych to nie wiadomo co do jedzenia dają. A szkoda.
    https://forum.olympusclub.pl/threads...=1#post1075762
    https://forum.olympusclub.pl/threads...l=1#post983828
    A może tak, jak Mirek pokazał ?

Bo z kolei na poniższym gdyby GO większa była, to by ok było. A tak, z opisu wiem że to placek po węgiersku.
    https://forum.olympusclub.pl/threads...l=1#post990630
    ...
    Wiem że mocno od wypieków odbiłem, ale o GO tu chodzi. Co mi z 1 mm lukru jak nie będę całego placka widział.
    cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Chodzi mi o rozmycie tła a nie tortu, żeby głębia ostrości kończyła się tuż za tortem... rzeczywiście Dorota z Moich Wypieków ma zbyt duże rozmycie i jedzenia nie widać

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria
    Chodzi o pierwszą wersję Canona 5D (da taką samą GO jak nowsze modele). Do tego 85/1,8 i pierscień pośredni 12mm lub100/2,8 (wtedy już bez pierścienia). 85/1,8 da mniejszą GO, 100/2,8 daje więkse zbliżenia (przy 85 + pierścień wypełnisz kadr średnim jabłkiem, a przy 100 wypełnisz kadr sporą czereśnią).

---------- Post dodany o 11:56 ---------- Poprzedni post był o 11:53 ----------

Chodzi mi o rozmycie tła a nie tortu, żeby głębia ostrości kończyła się tuż za tortem...
    Takich cudów jeszcze nie wymyślono, pozostaje robienie zdjęć tym co masz i odsuwanie tortu od tła.
    W internecie nie szukam miłości i akceptacji. Te tematy załatwiam w realu. W internecie szukam partnerów do dyskusji.
    Aktualnie odpoczywam na autobanie.

| OlyJedi
    Mieszka w
    śląsk
    Siła reputacji
    135
    Moja galeria
    Chodzi mi o rozmycie tła a nie tortu, żeby głębia ostrości kończyła się tuż za tortem... rzeczywiście Dorota z Moich Wypieków ma zbyt duże rozmycie i jedzenia nie widać
    Przejrzałem kilkanaście zdjęć z "Moich Wypieków". Są one zrobione Canonem 5D mkII z obiektywem 100mm 2.8 macro przymkniętym do 3.2 i czasami do 3.5.
    E-1 z obiektywem 50mm 2.0 macro da Ci na pełnym otworze minimalnie większą głębię ostrości. Z tego co piszesz chcesz mieć ją jeszcze trochę większą. Wygląda na to że w tej sytuacji szkło i wielkość matrycy nie powinny być ograniczeniem.

Kup statyw, kup (albo zrób) blendy, zorganizuj jakieś tło i pobaw się tym co masz, popracuj nad oświetleniem i kompozycją. Jak się okaże że głębia ostrości jest za duża to wtedy nie będzie rady i trzeba będzie sprzęt zmienić.
    Zapraszam do albumu i galerii