Strona 7 z 31 PierwszyPierwszy ... 5678917 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 307

Wątek: Olerykowe poletko

Awatar _hawk_
    Mieszka w
    Kattowitz
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Tak, chodziło mi o aberrację geometryczną, a dokładniej dystorsję

| OlyJedi Awatar kasprzyk
    Mieszka w
    Wielkopolska
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria
    Ostatnie zdjęcia - interesujące, z prawej trochę przyjarało słoneczko - z kolei schody nieźle wyszły, trochę za dużo góry - lub za ciemne - monitor wykalibrowałeś?

Pzdr
    Olympus C-7070, E3, ZD 14-42 i 70-300

Oleryk
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez _hawk_
    Tak, chodziło mi o aberrację geometryczną, a dokładniej dystorsję
    Poddaję się
    Aberracją potocznie zwykło sie nazywać aberrację chromatyczną ale, oczywiście, masz rację

Ciągle czytam, że "za ciemne", pewnie rzeczywiście coś nie tak z kalibracją :/

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Oleryk
    Ciągle czytam, że "za ciemne", pewnie rzeczywiście coś nie tak z kalibracją :/
    Ja lubię ciemne.

Oleryk
    Gość
    Ja też.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    198
    Moja galeria
    Oleryk,
    Zaległą fotkę komentuję - portret dziewczyny. Napiszę lakonicznie - zdjęcie ma ręce i nogi, a nawet duszę, zarówno w kolorze, jak i b-w. Dziewczyna jest zgrabnie ujęta, jest miła, prawdziwa, wiarygodna, spokojna, patrząca przed siebie - nie widzę oczu, choć w kolorze troszeczkę sa widoczne, ale taka sugestia jest zwarta w jej postawie. Wiadomo, ze to skan, ale te artefakty od skanowania odbitki mozna w czasie analizy zdjęcia odcedzić (po to są szare komórki).

Foteczka ze schodami ciekawa, wygięte linie się układaja harmonijnie, szkoda, że nie dało się ich zamknąć od góry jakoś, aby powstał zarys elipsy. Kompozycja by była pełniejsza. Poza tym na fotce gra światło i to jest coś.

Fotka z dwoma różnymi odcieniami (dominantami) we wnętrzach jest moim zdaniem interesującym eksperymentem z wielkim potencjałem.

Pzdr, TJ

Oleryk
    Gość
    Dziękuję Ci bardzo, zawsze można na Ciebie liczyć
    Te s ąsiadujące sypialnie, ze wspólnym balkonem i w tak odmiennej kolorystyce już dawno nie dawały mi spokoju.
    Muszę to kiedyś jeszcze poćwiczyć.

PS
    Fajne są te Twoje ostatnie kadry, gratulacje, bardzo mi się podobają chociaz się nakrytykowałem...

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    opolskie
    Siła reputacji
    150
    Moja galeria
    tyle razy wchodziłem, że wreszcie czas coś naskrobać
    Złe oczy- na pierwszu rzut oka coś w tym jest jakaś tajemna groza która po chwili zapoznania się z kadrem przechodzi w jakiś trudny do określenia abstrakt a stąd prostą drogą do obojętności.
    Koziorożec- bardziej w wresji bw, w kadrze jest ciekawa ściana bydynku która z kratami okien stanowi też bardzo interesujący obiekt a na tym jakby na siłę jest wciśnięty koziorożec i tak faktura ściany kłóci się z bryłą zwierza tym bardziej, że pod nogami jest ta krata która swą geometrycznością rozmywa obłą bryłę zwierza.
    Kasia- podoba mi się stylizacja, poza, mina, okulary blask światła we włosach i wiem, że na papierze jest super i naprawdę godne pochwalenia. Po skanowaniu technika straciła na jakości ale modelka zachowała wszystkie walory.
    Naprawdę sam - znasz moje zdanie na ten temat.
    Canale Grande - wreszcie złapałem powietrze a na kadrze świetnie przedstawiony fragment życia.
    Klatka- świetnie namalowane światłem proste wnętrze ale dzięki światłu ono ożyło i fajnie je przedstawiłeś.
    I jak pamietam była jeszcze na końcu fota w której świetnie gra rolę barwa określając atmosfere każdego pokoju w oczywiście mojej interpretacji. Pozdrawiam.

Oleryk
    Gość
    Dziękuję Ci za komentarze Wiejo.
    W zasadzie przez cależycie "pstrykałem" fotki pamiątkowe, wakacyjne i rodzinne.
    Teraz mam juz więcej czasu dla siebie i staram się próbowac nowe tematy. Z jakim skutkiem, każdy widzi
    W kazdym bądź razie jest mi bardzo przyjemnie, że znalazlem miejsce, gdzie mogę wstawic swoje wprawki i ludzi, którzy pochylą się nad nimi czasem pochwalą ale przede wszystkim, wytkną błędy i zasugerują wiele konkrtenych aspektow fotografowania, na które sam nie zwracam uwagi

Oleryk
    Gość
    Panoramicznie:

Przestrzeń

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów