Tak, chodziło mi o aberrację geometryczną, a dokładniej dystorsję![]()
Tak, chodziło mi o aberrację geometryczną, a dokładniej dystorsję![]()
Ostatnie zdjęcia - interesujące, z prawej trochę przyjarało słoneczko - z kolei schody nieźle wyszły, trochę za dużo góry - lub za ciemne - monitor wykalibrowałeś?
Pzdr
Olympus C-7070, E3, ZD 14-42 i 70-300
Poddaję sięZamieszczone przez _hawk_
![]()
Aberracją potocznie zwykło sie nazywać aberrację chromatyczną ale, oczywiście, masz rację
Ciągle czytam, że "za ciemne", pewnie rzeczywiście coś nie tak z kalibracją :/
Ja lubię ciemne.Zamieszczone przez Oleryk
Ja też.
Oleryk,
Zaległą fotkę komentuję - portret dziewczyny. Napiszę lakonicznie - zdjęcie ma ręce i nogi, a nawet duszę, zarówno w kolorze, jak i b-w. Dziewczyna jest zgrabnie ujęta, jest miła, prawdziwa, wiarygodna, spokojna, patrząca przed siebie - nie widzę oczu, choć w kolorze troszeczkę sa widoczne, ale taka sugestia jest zwarta w jej postawie. Wiadomo, ze to skan, ale te artefakty od skanowania odbitki mozna w czasie analizy zdjęcia odcedzić (po to są szare komórki).
Foteczka ze schodami ciekawa, wygięte linie się układaja harmonijnie, szkoda, że nie dało się ich zamknąć od góry jakoś, aby powstał zarys elipsy. Kompozycja by była pełniejsza. Poza tym na fotce gra światło i to jest coś.
Fotka z dwoma różnymi odcieniami (dominantami) we wnętrzach jest moim zdaniem interesującym eksperymentem z wielkim potencjałem.
Pzdr, TJ
Dziękuję Ci bardzo, zawsze można na Ciebie liczyć
Te s ąsiadujące sypialnie, ze wspólnym balkonem i w tak odmiennej kolorystyce już dawno nie dawały mi spokoju.
Muszę to kiedyś jeszcze poćwiczyć.
PS
Fajne są te Twoje ostatnie kadry, gratulacje, bardzo mi się podobają chociaz się nakrytykowałem...
tyle razy wchodziłem, że wreszcie czas coś naskrobać
Złe oczy- na pierwszu rzut oka coś w tym jest jakaś tajemna groza która po chwili zapoznania się z kadrem przechodzi w jakiś trudny do określenia abstrakt a stąd prostą drogą do obojętności.
Koziorożec- bardziej w wresji bw, w kadrze jest ciekawa ściana bydynku która z kratami okien stanowi też bardzo interesujący obiekt a na tym jakby na siłę jest wciśnięty koziorożec i tak faktura ściany kłóci się z bryłą zwierza tym bardziej, że pod nogami jest ta krata która swą geometrycznością rozmywa obłą bryłę zwierza.
Kasia- podoba mi się stylizacja, poza, mina, okulary blask światła we włosach i wiem, że na papierze jest super i naprawdę godne pochwalenia. Po skanowaniu technika straciła na jakości ale modelka zachowała wszystkie walory.
Naprawdę sam - znasz moje zdanie na ten temat.
Canale Grande - wreszcie złapałem powietrzea na kadrze świetnie przedstawiony fragment życia.
Klatka- świetnie namalowane światłem proste wnętrze ale dzięki światłu ono ożyło i fajnie je przedstawiłeś.
I jak pamietam była jeszcze na końcu fota w której świetnie gra rolę barwa określając atmosfere każdego pokoju w oczywiście mojej interpretacji. Pozdrawiam.
Dziękuję Ci za komentarze Wiejo.
W zasadzie przez cależycie "pstrykałem" fotki pamiątkowe, wakacyjne i rodzinne.
Teraz mam juz więcej czasu dla siebie i staram się próbowac nowe tematy. Z jakim skutkiem, każdy widzi
W kazdym bądź razie jest mi bardzo przyjemnie, że znalazlem miejsce, gdzie mogę wstawic swoje wprawki i ludzi, którzy pochylą się nad nimi czasem pochwalą ale przede wszystkim, wytkną błędy i zasugerują wiele konkrtenych aspektow fotografowania, na które sam nie zwracam uwagi![]()
Panoramicznie:
Przestrzeń
![]()