Strona 12 z 15 PierwszyPierwszy ... 21011121314 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 111 do 120 z 143

Wątek: OM system

| OlyJedi Awatar heyahero
    Mieszka w
    Katowice
    Siła reputacji
    30
    Moja galeria
    Witam,
    Małe pytanie: gdzie można dostać w Polsce adapter do baterii dla OM-1, napięcie 1,35V (właśnie zauważyłem małe różnice mojej Jedynki w stosunku do wersji MD mojej koleżanki)? Ewentualnie jakie baterie stosować?
    Druga sprawa. Czy można poddać konserwacji farbę matującą pryzmat?

Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedź

PS. Jeżeli chodzi o adapter, to takie coś:
    http://www.cris-store.com/servlet/th...Battery/Detail
    Ostatnio edytowane przez heyahero ; 10.04.09 o 20:45
    "There's no such thing as free titties"

| OlyJedi Awatar PiotrAntasik
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Co do baterii do OM-1 to najwygodniej jest kupić baterię do aparatu słuchowego, daje 1,4v i skorygować ustawieniem ISO, u mnie wychodzi ISO 640 dla negatywu 400. Ewentualnie są do kupienia 1,35V w USA.
    E-510 + 14-42 + 40-150 + Sigma 50-500 + Metz 58 / E-10 / OM-1 MD + OM-1n MD + OM-2n + Zuiko 50 1.8 + Zuiko 28 3.5 + Sigma 135 2.8

Mieszka w
    Katowice
    Siła reputacji
    30
    Moja galeria
    Kurde, ten adapter - piękna rzecz! Trzymam sobie właśnie takiego w łapkach. Problem tylko taki, że to z pożyczonego OM-1MD :/

PS. Podpiąłem LR1154. Korekta -1 1/3EV. Tylko się zastanawiam, czy nie sfajczę światłomierza? O ile pamiętam, to ma toto 1,55V.

| OlyJedi Awatar rumpel
    Mieszka w
    Pierściec
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    a ja mam jeszcze 2 oryginalne bateryjki 1,35v i trzymają napięcie .
    Jak padną będę się martwił . Może da się coś udłubać .
    Co do tych 1,4V z aparatów słuchowych - słyszałem że mają bardzo krótką żywotność, choć nie daję głowy czy coś nie mylę.
    A na zachodzie - jasne ,że można kupić, ale cena jest zaporowa.

Moja propozycja na już - kupić zwykłą 1,5 V i wprowadzić korekcję w ISO . W necie na pewno da się znaleść o ile dla danego modelu, ale myślę że nie będzie to więcej jak o 1 - 1,5 działki.

Mieszka w
    Katowice
    Siła reputacji
    30
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez rumpel Zobacz posta
    a ja mam jeszcze 2 oryginalne bateryjki 1,35v i trzymają napięcie .
    Jak padną będę się martwił . Może da się coś udłubać .
    Co do tych 1,4V z aparatów słuchowych - słyszałem że mają bardzo krótką żywotność, choć nie daję głowy czy coś nie mylę.
    A na zachodzie - jasne ,że można kupić, ale cena jest zaporowa.

Moja propozycja na już - kupić zwykłą 1,5 V i wprowadzić korekcję w ISO . W necie na pewno da się znaleść o ile dla danego modelu, ale myślę że nie będzie to więcej jak o 1 - 1,5 działki.
    Dla mojej bateryjki to -1 1/3EV. Przy okazji znalazłem taki oto "manual", przeglądając OM FAQ ("czapki z głów" dla Jakuba Dombrowskiego za tą stronę):
    http://www.buhla.de/Foto/batt-adapt-US.pdf
    Jak znajdę chwilę, to się pobawię w robienie własnego adaptera.

Pozdrawiam

PS. Ma ktoś na zbyciu 2-3 diody Schottky'ego?
    Ostatnio edytowane przez heyahero ; 10.04.09 o 23:21

| OlyJedi
    Mieszka w
    Świętokrzyskie
    Siła reputacji
    42
    Moja galeria
    Witam i pozdrawiam wszystkich analogowych maniaków.

Na wstępie napiszę, że jeśli chodzi o fotografię analogową to moje doświadczenie sprowadza się do wystrzelenia dosłownie kilku rolek kliszy zwykłym kompaktem parę lat temu.:grin
    Ostatnio załapałem takiego bakcyla na jakiegoś analoga, że nie ma zmiłuj się.
    Jak patrzę na jakieś OM1/2 10/20 (oczywiście na zdjęciach) to czuję takie porządanie, no muszę je mieć

Teraz tak. Mam milion pytań odnośnie OM. Może zacznę od tego:
    - czym tak naprawdę różni się seria 1/2 od 10/20 (bo tylko te biorę pod uwagę, są przepiękne)
    - czy w OM jest jakaś automatyka, chodzi mi konkretnie o jakiś ala priorytet przysłony/migawki czy tylko pełny manual ze wskazaniem poprawnej ekspozycji (+/-)
    - co daje Manual Adapter spotykany w OM10
    - jak wygląda zależność ostrzenie/przysłona w OM, czy ostrzymy na pełnej dziurze a potem przymykamy obiektyw do pożądanej przysłony, czy jest jakaś automatyka przysłony
    - jak jest z tym zasilaniem swiatłomierza, są jeszcze osiągalne jakieś baterie i na jak długo taka bateria wystarczy
    - na co zwrócić uwagę przy zakupie analogowca. Dodam że taki mój potencjalny OM miałby za zadanie radować moję rączki i patrzałki, a od czasu do czasu pstryknąć jakąś rolkę kliszy w B&W.

Narazie to tyle, za ewentualną pomoc z góry Wszystkim dziękuję

A tak na marginesie może ktoś chce się pozbyć swoich gratów z OM.
    Interesują mnie korpusy wymienione powyżej i jakieś obiektywy zuiko, dodam że chodzi mi o sprzęt w pełni sprawny i w BDB/DB stanie wizualnym.

| OlyJedi Awatar mynameisnobody
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Jeśli chcesz "na poważnie" pofocić B&W analogiem to bierz OM4 z jakimiś OM zuiko - zapomnisz cyfrówki -wszystkie.
    Będziesz miał za dość dużą kasę sprzęt który niezawodnością i jakością jeszcze długo nie będzie miał wśród tych dzisiejszych naszpikowanych bzdurami zabawek żadnej konkurencji.
    Warunek -trzeba się tego sprzętu nauczyć.
    Odwdzięczy się na pewno.
    Jak taniej to oczywiście OM2 OM2n -również świetne choć już nie tak zaawansowane technicznie (niema wielopunktowego spota, ani pomiaru na cienie/światła, pamięci ekspozycji).
    Różnica cen jest jednak duża.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Świętokrzyskie
    Siła reputacji
    42
    Moja galeria
    W tej chwili moje podejście do tematu jest chyba bardziej kolekcjonerskie, a w tej kwestii seria OM1/2 10/20 jest dla mnie bez konkurencji, co oczywiście nie oznacza, że taki sprzęt by tylko u mnie leżał z zbierał kurz.

| OlyJedi Awatar rumpel
    Mieszka w
    Pierściec
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Witaj

Na początek polecam tą stronkę :
    http://www.ompl.org/intro.html

Z niej wszystkiego się dowiesz

A co do korpusów - rozważając modele OM1 oraz OM2 ( ze względu na cenę ) gdyż OM3 oraz 4 są bardzo drogie jednak - poleciłbym raczej OM2 ( sam takiego używam ) .

A dlaczego ?

Jego przewaga nad OM1 to :

-automatyka (preselekcja przysłony)
    -korekcja ekspozycji
    -zaawansowany system pomiaru światła odbitego od kliszy ( przydatny przy długich ekspozycjach )

| OlyJedi Awatar Morlok
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Ja dodam od siebie OM-40P. Ma rewlacyjny pomiar światła. Jeszce nigdy mnie nie zawiódł, choć kilka razy stworzyłem mu do tego zachetę. To najlepszy korpus z amatorskich OM-ek. przeciwieństwie do OM-10;20;30 posiada korpus wykonany z metalu i jest ze wszystkich analogowych lustrzanek olka najwygodniejszy w trzymaniu. Ma jeszcze tę zaletą że ma światłomierz do czułości 3200 ASA. I sprawa nie bagatelna, jest tańszy od serii profi OM-1;2;3;4.
    Jedyna OM-ka, na który bym moją zamienił to OM-4Ti. Ale to już spore pieniądze.
    Pozdrawiam.
    Ostatnio edytowane przez Morlok ; 28.06.09 o 16:00
    Automaty liczą, liczą, liczą .....na człowieka.