Uczyłem się na nowo ustawiania ostrości z E1, po kilku latach fotografowania OMką, ale udało się... do tego ma jedną zaletę - 100% kadru.
Uczyłem się na nowo ustawiania ostrości z E1, po kilku latach fotografowania OMką, ale udało się... do tego ma jedną zaletę - 100% kadru.
Witam !!!
Ja od jutra będę posiadaczem E-510Zamieszczone przez -M
. Nie będzie to 100% kadru, ale myślę
że jakoś się nauczę kadrować w "tunelu".
Zamówiłem już adapter OM do E ale zanim dojdzie, przeleci mi weekend.
Czy jest ktoś z Warszawy, albo trójkąta Warszawa - Płock - Kutno, kto pożyczyłby mi
taki adapter na najbliższy weekend ? W zamian podzielę się jakimś własnym szkłem.
Wybór w stopce.
Lekki zuikoholizm : OM-2n, OM-4Ti, 28mm/2.8, 35-70mm/3.6 (sprzedam), 50mm/1.8, 2x 75-150mm/4 (jeden sprzedam), 135mm/3.5, 300mm/4.5 (pożyczony)
Witam !!!
Nie wiem czy jeszcze do tego wątku ktosik zajrzy ale wypada mi się przedstawić))
Ad.1
Od kilku miesięcy jestem szczęśliwym właścicielem OM1; 2xOM10; Zuiko 50mm f1.4; Zuiko 50mm f1.8; Vivitar 35-85mm f2.8; Vivitar 28-200mm f3.5-5.3; telekonwerter x2 macro Teleplus.
Ad.2
Ostatnio zaczynam się wkręcać. Po kilku latach strzelania na cyfrze jest to cudna odmiana. Mimo posiadania zacnego sprzętu cyfrowego powoli dochodzę do momentu gdy najpierw strzelam a później zastanawiam się nad sensem tego co robię. Z filmem na moich OM-kach jest orzeźwiająco inteligentnie i wymagająco.
Ad.3
Niestety nie. Powód bardzo prosty: mam Nikona))
Ad.4
W sumie: Tak pracowałem w ciemni lecz było to tak dawno że nie pamiętam prawie nic z tego. Mam jednak nadzieję że uda mi się choć wywołac kilka filmów cz-b by później je zeskanować.
Pozdrawiam Wszystkich!!!
Nikon F i D / Olympus OM + Pansonic G / Mamija 645
Właśnie się zastanawiałem gdzie zadać pytanie na temat jakosci tego szkła))
Mogę jedynie się wypowiedzieć na temat jego walorów fizycznych)) Ot zbudowany jak czołg z zoomem działającym na zasadzie pompki. Ciężki paskudnie i przy moich OM-ach wygląda na nieco zbyt duży. Człowiek który sprzedawał mi go w Poznaniu zażądał 350 zł co z moich informacji jest sumą nieco wygurowaną. Zaklinał się że obiektyw cudnie rysuje ale z moją oceną poczekam jeszcze chwilę. Narazie testuję 50 f1.4 na moim OM1
Hm, a nie lepiej było przed zakupem poszukać sampli i popytać? Chyba, że masz furmankę pieniędzy...
Nadrobiłem za dziki i okazyjny zakup całej masy innego sprzętu, a tak swoją drogą Suchar czyżbyś znał to szkiełko i sugerował że jest niewarte tego grosza???
Chyba nie jest tak źle z tym obiektywem:
http://photo.net/bboard/q-and-a-fetch-msg?msg_id=008v5Z
Porób foty, chętnie zobaczyłbym sample (szczególnie rysowanie nieostrości).
Pozdrawiam,
Testować ten obiektyw zamierzam w następnej kolejności. Postaram się wrzucić jakieś przykładowe zdjęcia jak najszybciej. Jakeś ewentualne sugestie odnośnie testu???
Suchar: jakimi szkiełkami i korpusami dysponujesz? Tylko bałagam nie wspominaj nic o "korpus delicti"![]()