Strona 4 z 15 PierwszyPierwszy ... 2345614 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 143

Wątek: OM system

Oleryk
    Gość
    Od, a raczej do kołyski to daj im grzechotkę.
    Analogiem sam się zajmij

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Analogiem się zajmuję, ba nawet trochę uczę.
    Jeżeli chodzi o wiek to faktycznie muszę być starszy od kolegi, bo za moich czasów na komunię dawało się rowery a nie cyfrówki Pierwsza cyfra jaką miałem w domu miała rozdziałkę 640x480px

Oleryk
    Gość
    Rowery albo zegarki
    Moim pierwszym była nieśmiertelna Smiena 8M ale wcześniej już, w wieku chyba trzech lat, rozebrałem na części pierwsze jakiś mieszkowy, rodzinny aparat

Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Od razu wychodzi kto z jakiej dekady pochodzi

| OlyJedi Awatar suchar
    Mieszka w
    Wa-wa
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Zegarek też dostałem Nadal pamiętam, jak dużym szokiem był dla mnie ten prezent w postaci aparatu... Nie wiedziałem wtedy, co to są te cyfrówki Tak czy siak posłużył mi długo, a tata czasem go używa do zadań ekstremalnych
    Strona WŁASNA | Blog Portret Ulicy
    "Fotografujemy rzeczy, by usunąć je z umysłu" - Franz Kafka

Janus
    Gość

Bateryjka do Olka OM

Witam!

Tak... no dobrze, dobrze... Jak juz kazdy sie pochwalil, ze ma analogowego Olka, to pewnie znajde tutaj odpowiedz, dla ktorej sie de facto zarejestrowalem.

Pytanie: Coz poczac z blednym (buendym) pomiarem swiatla w OM1N, ktory jest wynikiem uzytkowania bateryjki 1,5 V zamiast - zgodnie ze wskazaniami producenta - 1,35 V. Ta ostatnia nie jest juz produkowana.

Na Bardzo Dobrej polskiej stronie OMa polecaja zakup adapteru w Ameryce. Czy ktos zna lepsze/tansze rozwiazanie tego problemu?

Swiatlomierz mam teraz niby skalibrowany, zatem pomiar powinien byc prawidlowy, ale boje sie, ze sie przepali.

Dziekuje & pozdrawiam!

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria

Re: Bateryjka do Olka OM

Cytat Zamieszczone przez Janus
    Witam!

Tak... no dobrze, dobrze... Jak juz kazdy sie pochwalil, ze ma analogowego Olka, to pewnie znajde tutaj odpowiedz, dla ktorej sie de facto zarejestrowalem.

Pytanie: Coz poczac z blednym (buendym) pomiarem swiatla w OM1N, ktory jest wynikiem uzytkowania bateryjki 1,5 V zamiast - zgodnie ze wskazaniami producenta - 1,35 V. Ta ostatnia nie jest juz produkowana.

Na Bardzo Dobrej polskiej stronie OMa polecaja zakup adapteru w Ameryce. Czy ktos zna lepsze/tansze rozwiazanie tego problemu?

Swiatlomierz mam teraz niby skalibrowany, zatem pomiar powinien byc prawidlowy, ale boje sie, ze sie przepali.

Dziekuje & pozdrawiam!
    Ja się tym nie przejmuję. Dobry film BW ma tak wielką pojemność tonalną, że ewentualny błąd pomiaru wynikający z założenia innej bateryjki jest IMHO pomijalny.

Jeśli zakładasz bateryjkę 1,5V, to srebrową SR44.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

| OlyJedi Awatar Smerf Maruda
    Mieszka w
    Stolyca
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria

Re: Bateryjka do Olka OM

Cytat Zamieszczone przez Janus

Primo: na negatywie - jeśli robisz negatywy - to nie ma większego znaczenia. Ja np. wszystkie negatywy naświetla o pół EV obficiej niż trzeba i jest rewelacyjnie. Ty możesz naświetlać nominalnie.

To raz.

Drugie primo: firma Wein produkuje baterie o napięciu 1,35V, bez dodatku szkodliwej rtęci - dlatego są nadal w sprzedaży. Tutaj jest ich strona, na terenie Europy ich produkty można nabyć w tym sklepie.

Istnieje też możliwość wysłania OM-1 do Ameryki - na własny koszt i oddania go do naprawy panu Hermansonowi (http://zuiko.com/) - w ramach serwisu aparatu zmienia on układ na działający w oparciu o baterie srebrowe SR44 (1,55V).

To chyba tyle, powodzenia.

Janus
    Gość

Super podzieka!

Dziekuje obu Panom za pocieche i pomoc. Pozdrawiam z moca!

Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Bardzo dobra polska strona OM? A gdzież to jest?

O ile mnie pamięć nie myli w OM-2000 można śmiało wtykać 1,35 i 1,5V.
    Nie wydaje mi się, by sprzęt był aż tak wrażliwy, ale to tylko moje jasnowidztwo.