Od, a raczej do kołyski to daj im grzechotkę.
Analogiem sam się zajmij![]()
Od, a raczej do kołyski to daj im grzechotkę.
Analogiem sam się zajmij![]()
Analogiem się zajmuję, ba nawet trochę uczę.
Jeżeli chodzi o wiek to faktycznie muszę być starszy od kolegi, bo za moich czasów na komunię dawało się rowery a nie cyfrówkiPierwsza cyfra jaką miałem w domu miała rozdziałkę 640x480px
![]()
Rowery albo zegarki
Moim pierwszym była nieśmiertelna Smiena 8M ale wcześniej już, w wieku chyba trzech lat, rozebrałem na części pierwsze jakiś mieszkowy, rodzinny aparat![]()
Od razu wychodzi kto z jakiej dekady pochodzi![]()
Zegarek też dostałemNadal pamiętam, jak dużym szokiem był dla mnie ten prezent w postaci aparatu... Nie wiedziałem wtedy, co to są te cyfrówki
Tak czy siak posłużył mi długo, a tata czasem go używa do zadań ekstremalnych
![]()
Witam!
Tak... no dobrze, dobrze... Jak juz kazdy sie pochwalil, ze ma analogowego Olka, to pewnie znajde tutaj odpowiedz, dla ktorej sie de facto zarejestrowalem.
Pytanie: Coz poczac z blednym (buendym) pomiarem swiatla w OM1N, ktory jest wynikiem uzytkowania bateryjki 1,5 V zamiast - zgodnie ze wskazaniami producenta - 1,35 V. Ta ostatnia nie jest juz produkowana.
Na Bardzo Dobrej polskiej stronie OMa polecaja zakup adapteru w Ameryce. Czy ktos zna lepsze/tansze rozwiazanie tego problemu?
Swiatlomierz mam teraz niby skalibrowany, zatem pomiar powinien byc prawidlowy, ale boje sie, ze sie przepali.
Dziekuje & pozdrawiam!
Ja się tym nie przejmuję. Dobry film BW ma tak wielką pojemność tonalną, że ewentualny błąd pomiaru wynikający z założenia innej bateryjki jest IMHO pomijalny.Zamieszczone przez Janus
Jeśli zakładasz bateryjkę 1,5V, to srebrową SR44.
Primo: na negatywie - jeśli robisz negatywy - to nie ma większego znaczenia. Ja np. wszystkie negatywy naświetla o pół EV obficiej niż trzeba i jest rewelacyjnie. Ty możesz naświetlać nominalnie.Zamieszczone przez Janus
To raz.
Drugie primo: firma Wein produkuje baterie o napięciu 1,35V, bez dodatku szkodliwej rtęci - dlatego są nadal w sprzedaży. Tutaj jest ich strona, na terenie Europy ich produkty można nabyć w tym sklepie.
Istnieje też możliwość wysłania OM-1 do Ameryki - na własny koszt i oddania go do naprawy panu Hermansonowi (http://zuiko.com/) - w ramach serwisu aparatu zmienia on układ na działający w oparciu o baterie srebrowe SR44 (1,55V).
To chyba tyle, powodzenia.
Dziekuje obu Panom za pocieche i pomoc. Pozdrawiam z moca!
Bardzo dobra polska strona OM? A gdzież to jest?
O ile mnie pamięć nie myli w OM-2000 można śmiało wtykać 1,35 i 1,5V.
Nie wydaje mi się, by sprzęt był aż tak wrażliwy, ale to tylko moje jasnowidztwo.