No to tych dwóch szerokich szkiełek mogę Ci pozazdrościćale powoli zamierzam ten stan zmienić. Zresztą wszystko wyjdzie "w praniu"!!!
Nikon F i D / Olympus OM + Pansonic G / Mamija 645
A ja tak z innej beczki... MacGrong, jesteś z Poznania?
W sumie to nie ale 7 lat tam siedziałem głównie na studiach (historia). Czyżbyśmy się znali???
Znać raczej nie... ale tak po prostu wspomniałeś o Poznaniu to się dopytałem z ciekawości![]()
W naszej kochanej stolicy podziemnej pomarańczy nie mieszkam już od 2002 ale czasami tam bywam bo mam tam kilku przyjaciół i dobrych znajomych. Ogólnie mówiąc Poznań to bardzo zacne miejsce.
M: mam pytanko apropos Twoich OM2000. Jak ten sprzęt się sprawuje bo na www.ompl.org nieco nieciekawie na jego temat napisano.
No właśnie znam tą wypiskę z ompl... a sprawuje się wyśmienicie, sprawdzony w bojowych warunkach. Precyzja wykonania jest taka jak na japończyków przystało i nie ma tutaj nic do rzeczy Cosinowe pochodzenie.
No i kilka kwiatków - czas 1/2000 sek. (przy mechanicznych regulacjach to rzadkość). Synchro z lampą 1/125 sek. Chyba 97% pola krycia kadru i 3% punktowy pomiar światła.
Metalowa migawka, nie do rozregulowania, z pięknym odgłosem.
Mam ochotę jednego sprzedać, bo się kurzy, chociaż trochę mi żal, bo sprzęt jest rewelacyjny. Zrobiłem nim większość swoich najlepszych zdjęć i uwielbiam ten aparat. Chyba tylko 4Ti mnie bardziej ciągnie.
Mam pytanie, jaką średnicę filtra ma OM'owy ZD 50mm 1,8? Czy z filtrem ten oryginalny kapselek dobrze się trzyma?
Witam
fi=49mm. Ten dekielek trzyma sie dobrze, ale je wymieniłem na no name, bo mają wygodniejszy uchwyt.
Pozdr
Automaty liczą, liczą, liczą .....na człowieka.
System OM ma tę zaletę, że większość obiektywów Zuiko, które się ma, ma tę samą średnicę filtra, 49mm. U mnie wszystkie, czyli Zuiki 24/2.8, 28/2.8, 50/1.8 i 135/3.5. Z tego co pamiętam to jeszcze sporo innych też ma 49mm, co jest bardzo wygodne.