Strona 4 z 8 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 72

Wątek: E - 510 czy Eos 400d

| OlyJedi Awatar dziobolek
    Mieszka w
    Dublin - Ireland
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez salvadhor
    Cytat Zamieszczone przez kazil
    a co jeśli chodzi o pomiar autofocusa Eos 400d ma 9 punktowy , a
    E - 510 tylko 3 punktowy . to poważny problem ?
    3 to nie jest dużo, ale i tak więcej niż jeden Kwestia jaki styl robienia zdjęć przyjmiesz - ja ustawiłem w swoim e-500 ostrzeżnie na punkt centralny i bocznymi nie zawracam sobie głowy.

zarówno swój aparat z kitem jak i tego olympusa. Canon po prostu deklasował olympusa, który puszczał stroboskopy a i tak miał duże problemy z ostrością. Skoto w porównaniu do kita wypada blado, to przy USM będzie tragedia.,
    Sądzę, że tu może mieć znaczenie jasność obiektywu - zasada, że im jaśniejszym tym lepiej sobie poradzi w trudnych warunkach, generalnie się sprawdza.

- nie pasował mi też ten wizjer, chyba jeszcze mniejszy niż w 400d, do tego w formacie 4:3.
    Zawsze można dokupić muszlę powiększającą do e-510. Niestety, wizjery to pięta achillesowa e-systemu, dopiero E-3 pokazuje, że można mieć okno na świat.
    - nie jestem też przekonany do tego cropa 2x w momencie kiedy wszyscy idą w kierunku ff.
    I znowu punkt widzenia zależy od punktu siedzenia. Crop x2, szeroki kąt trudno uzyskać, ale za to z 40-150mm mamy 300mm na długim końcu. A w innych systemach wg. np. crop x1.6 to już tylko 240 Generalnie, ten crop ma wady i zalety - dla lubiących zoomy to nawet więcej zalet.
    Racja! Ja też mam tylko centralny aktywny - i święty spokój.
    Ostrzy tam gdzie ja chcę i nie ma miejsca na przypadek.

A czemu się nie wspomina przy C o winietowaniu, konieczności kalibracji obiektywu do body, itp.???
    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    - AF tylko 3 polowy, ale to nie największy problem. Przy słabym oświetleniu testowałem zarówno swój aparat z kitem jak i tego olympusa. Canon po prostu deklasował olympusa, który puszczał stroboskopy a i tak miał duże problemy z ostrością. Skoto w porównaniu do kita wypada blado, to przy USM będzie tragedia., ( cytat)
    Ale dokupienie 14-54mm do Olka już zmienia te proporcje. A ile kosztyke USM ?

- nie pasował mi też ten wizjer, chyba jeszcze mniejszy niż w 400d, do tego w formacie 4:3.
    Koleś sam nie wie, czy mniejszy, czy nie. Wie, że mu nie pasował. Tobie bym poradził abys sam sprawdził w sklepie co Ci pasuje.

- nie jestem też przekonany do tego cropa 2x w momencie kiedy wszyscy idą w kierunku ff.
    -Mnie w olku przeszkadza niestety przelicznik 2x ( cytat )
    A dzięki temu szkiełka Zuiko są mniejsze i tańsze.

- Patrzac na parametry i dotychczasowe osiagi matryc 4:3 to zdecydowanie lustrzanka "turystyczna". ( cytat)
    Bo to jest sprzęt amatorski. I bardzo dobrze . A o stabilizacji (wszystkie szkła stabilizowane ), LV i skutecznie działajacym odkurzaniu Canonierzy juz zapomnieli wspomnieć
    Pozdrawiam,
    Paweł

| OlyJedi Awatar kazil
    Mieszka w
    Września Wlkp
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    oho .
    cytat : matryca 4:3 to dla mnie przeżytek

| OlyJedi Awatar suchar
    Mieszka w
    Wa-wa
    Siła reputacji
    27
    Moja galeria
    Jaka półprofesjonalna?... Amatorska i tyle. Tak samo jak Canon 400D i Nikon D40x, czy E330, E410, E400, E500...

kazil, piszesz, że nie pasuje Ci wizjer w formacie 4:3. Piszesz, że nie pasuje Ci przelicznik 2x (BTW. co z tego, że "wszyscy" idą w stronę FF? Szczególnie, że tak nie jest? Nie warto być jak masa...). Z tego wynika, że E-system to chyba nie jest system dla Ciebie, bo przeszkadzają Ci jego dwie fundamentalne cechy.

PS. Skąd bierzesz te cytaty?...
    Strona WŁASNA | Blog Portret Ulicy
    "Fotografujemy rzeczy, by usunąć je z umysłu" - Franz Kafka

| OlyJedi Awatar kazil
    Mieszka w
    Września Wlkp
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    to nie ja piszę ... cytuje wypowiedzi ludzi z innego forum gdzie taki temat też jest poruszony i chcę się dowiedziec co wy na takie zarzuty oraz objaśnili mi te kwestie

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Potwierdzam, to nie kazil pisał - to tak wyszło moje cytowanie jego cytatów z forum canona Za dużo powycinałem.
    Pozdrawiam,
    Paweł

| OlyJedi Awatar suchar
    Mieszka w
    Wa-wa
    Siła reputacji
    27
    Moja galeria
    to nie ja piszę ... cytuje wypowiedzi ludzi z innego forum gdzie taki temat też jest poruszony i chcę się dowiedziec co wy na takie zarzuty oraz objaśnili mi te kwestie
    Czy wiele to zmieni, jeśli napiszę, że część z nich to niezłe głupoty? Nie bardzo wiem, jak mam Ci odpowiadać. Zadaj konkretne pytanie, będzie łatwiej. Poza tym to ty sam musisz sobie przemyśleć, czy E-system to jest to, czego chcesz. Jeśli nie, to szukaj u innych producentów.
    Strona WŁASNA | Blog Portret Ulicy
    "Fotografujemy rzeczy, by usunąć je z umysłu" - Franz Kafka

| OlyJedi Awatar dziobolek
    Mieszka w
    Dublin - Ireland
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez suchar
    Jaka półprofesjonalna?... Amatorska i tyle.
    Suchar, jak chcesz to możesz się kłócić z Olypedią , ale ktoś to tam umieścił, prawda???
    A ludzie bazują na takich informacjach.
    Moim zdaniem lepiej brzmi "dla zaawansowanych amatorów".

Pozdrówka!
    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    W olypedi jest to co jest w materiałach u Olka.
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

| OlyJedi Awatar kazil
    Mieszka w
    Września Wlkp
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Panowie pytanko .
    która lepsza karta pamięci : http://www.allegro.pl/item269971630_...ama_fv_ss.html

czy :

http://www.komputronik.pl/Pamiec_Fla...elny,id,18891/

Na tej Xd jest opcja z fotkami panoramicznymi czy na tej drugiej jest też coś takiego ?