Panowie a jakaś dobra książka na temat systemu " E" ???
historia olympusa , modele , itd
Panowie a jakaś dobra książka na temat systemu " E" ???
historia olympusa , modele , itd
System "E" nie ma jeszcze historii...
O Olympusie i systemie OM poczytaj tu: http://www.ompl.org/
Widzę, że wchodzisz głęboko w temat. Z książką się nie spotkałem, sporo info znajdziesz w Sieci. Firma powstała w 1919 roku jako TAKACHIHO SEISAKUSHO. Nazwa Olympus po raz pierwszy pojawiła się 2 lata później jako nazwa produktów (za Wikipedią). Firma znana m.in. z produkcji aparatów OM oraz przyrządów optyczno-medycznych. Warto zaglądnąć tu: http://www.ompl.org/Zamieszczone przez kazil
Co do info na temat samego E-systemu chyba najlepiej zacząć od Olypedii. To system czysto cyfrowy stąd nowy, ma już jednak jakąś tam historię. Sporo ciekawych linków tu:
http://www2.olympus.pl/consumer/208_420.htm
NIe chce mi się czytać poprzednich postów, więc może się powtórzę - obiektyw kitowy Canona to totalna żenada. Więc na dzień dobry licz się z wydatkiem na jakieś przyzwoite szkiełko. A takie u Canona są drogie. No chyba, że poszukasz "kundli" z firm niezależnych.
Na potwierdzenie tego co pisze Rafał Czarny :
Canon EF -S 18-55mm f/3.5-5.6
za PHOTOZONE.DE
Performance WIDE (wide open) (*) poor
Performance WIDE (stopped down) (*) poor
Performance LONG (wide open) (*) poor
Performance LONG (stopped down)(*) poor
Distortions WIDE (*) critical
Distortions LONG (*) significant
Vignetting WIDE (***-) heavy
Vignetting LONG (**) significant (w/o)
Color Balance (***) neutral
Flare (*) heavy flare
Optical Verdict (max. 5 pts) very poor (1.15)
AF Speed very slow
Build Quality (*) bad
Dla porównania - słoik po miodzie (brudny) ma zbliżone wyniki
pozdrawiam
dobas
dziękuje wszystkim za rady![]()
no.... już wybrałem![]()
Kupuj Olympusa ja niedawno kupiłem![]()
ahhh ...
jeszcze kilka pytań ( filtruje teraz jeszcze tone informacji )
a co jeśli chodzi o pomiar autofocusa Eos 400d ma 9 punktowy , a
E - 510 tylko 3 punktowy . to poważny problem ?
cytuje :
- AF tylko 3 polowy, ale to nie największy problem. Przy słabym oświetleniu testowałem zarówno swój aparat z kitem jak i tego olympusa. Canon po prostu deklasował olympusa, który puszczał stroboskopy a i tak miał duże problemy z ostrością. Skoto w porównaniu do kita wypada blado, to przy USM będzie tragedia.,
- nie pasował mi też ten wizjer, chyba jeszcze mniejszy niż w 400d, do tego w formacie 4:3.
- nie jestem też przekonany do tego cropa 2x w momencie kiedy wszyscy idą w kierunku ff.
-Mnie w olku przeszkadza niestety przelicznik 2x ( cytat )
- Patrzac na parametry i dotychczasowe osiagi matryc 4:3 to zdecydowanie lustrzanka "turystyczna". ( cytat)
no panowie jakieś konkretne odpowiedzi na te zarzuty ?????
Zamieszczone przez kazil
A po co???
Jesli ktoś w fachowej wypowiedzi używa słów typu: chyba; może; itp., itd., oraz próbuje swe prywatne wizje i preferencje narzucać czytającym... bez komentarza!
No i zgadza się - E-510 to półprofesjonalna lustrzanka turystyczna (bardzo mobilna, znaczy się)![]()
Skorzystaj z opcji szukaj a znajdziesz tu wiele odpowiedzi na swe pytania,
ale nie proś by ktoś za ciebie dokonał wyboru![]()
"Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"
3 to nie jest dużo, ale i tak więcej niż jedenZamieszczone przez kazil
Kwestia jaki styl robienia zdjęć przyjmiesz - ja ustawiłem w swoim e-500 ostrzeżnie na punkt centralny i bocznymi nie zawracam sobie głowy.
Sądzę, że tu może mieć znaczenie jasność obiektywu - zasada, że im jaśniejszym tym lepiej sobie poradzi w trudnych warunkach, generalnie się sprawdza.Zamieszczone przez kazil
Zawsze można dokupić muszlę powiększającą do e-510. Niestety, wizjery to pięta achillesowa e-systemu, dopiero E-3 pokazuje, że można mieć okno na świat.Zamieszczone przez kazil
I znowu punkt widzenia zależy od punktu siedzenia. Crop x2, szeroki kąt trudno uzyskać, ale za to z 40-150mm mamy 300mm na długim końcu. A w innych systemach wg. np. crop x1.6 to już tylko 240Zamieszczone przez kazil
Generalnie, ten crop ma wady i zalety - dla lubiących zoomy to nawet więcej zalet.