Hej.
Od zawsze mam lustrzankę. Od zawsze fotografuję lustrzankami.
Cenie to sobie, zachwycony jestem że można sobie wszystko poustawiać
zmienić obiektyw i tym że zdjęcie robię jakie chcę. I jakość...
Ostatnio poszedłem w stronę sportów wodnych. Kajakarstwo górskie i nurkowanie. Aparatu ze sobbą nie biorę bo lustrzanka zwłaszcza cyfrowa
nie lubi eskimosek [video=youtube;jSoQj_oacIQ]http://www.youtube.com/watch?v=xaNH7TQ5sHs]czyli takie coś[/url] [url=http://www.youtube.com/watch?v=jSoQj_oacIQ[/video]
Nie ma opcji...
Stąd pomysł na jakieś 770 SW z jednej strony wodoszczelne to to. Na kajak, na płytkie nurkowanie (z resztą i tak kwestia żeby było widno więc głębiej niż 10 m bez oświetlenia to bez sensu) rewelacja, pływaczek do aparatu, linka do kamizelki i można spływać
Z drugiej zaś strony. mam pewne wymagania do jakości obrazu.
Chciał bym móc puscić zdjęcie do druku w gazecie na A4.
rozdzielczość matrycy jest wysoka, ale jak wygląda sprawa optyki ?
abberacji itp itd. Oraz czy rozdzielczość jest rzeczywista czy to jakaś
aproiksymacja wykonana w aparacie ?
Oczywiście lepiej mieć gorsze zdjęcia niż nie mieć żadnych ale pokażcie mi proszę - zwłaszcza użytkownicy takich aparatów. dużo zdjęć z tegoż aparata najlepiej 1:1 alibo CROPY.
Przegrzebałem net. to co znalazłem nie bardzo pozwala mi wyrobić pogląd na temat.
Z chęcią posłucham opinii i wywodów. a przede wszystki zobacze jakieś le foto.
Tak sobie myślę że jeśli ten film robi jakieś wideło to mógł by się także świetnie nadać do nauki w basenie. kamera na kajak - instruktor robi coś pod wodą a potem wszyscy to widzą... to kolejny plus tego aparatu
było by zacnie :/
Tak więc mam zachciankę. Wydaje mi się że wybór jest sensowny. ale mam też obiekcję ponieważ wychowałem się na lustrzance, i pracuję lustrzanką. Chciał bym mieć obudowę podwodną, ale póki co nie stać mnie na taki wydatek
Jesli ktoś bedzie miał ochotę coś skrobnąć albo gdzieś wrzucić foty - będe wdzięczny.
w razie potrzeby udostępnie email albo jakiś FTP
pozdrawiam
dobas