ogląda się i czyta z przyjemnością, jest OK.![]()
ogląda się i czyta z przyjemnością, jest OK.![]()
Nowy Jork jest doskonałym miejscem do fotografowania ludzi i ich codziennego życia. Jak już wcześniej wspomniałem, zauważyłem u siebie przyjemność z robienia tego typu zdjęć. Jest to trudna sztuka, która wymaga czujnego oka i szybkiego reagowania, ale coś czuję, że będę próbował rozwijać się w tym kierunku...
305.
306.
307.
308.
309.
310.
311.
312.
313.
314.
306, 308, 310 - brawo
4/3: E-520, E-3, ZD 50/f2, ZD 12-60/f2.8-4, ZD 50-200/f2.8-3.5
m 4/3: OM-D M1, mZD 25/f1.8
Przyroda czasami potrafi wygrać z miejską dżunglą. Dosłownym tego przykładem jest promenada High Line, umiejscowiona prawie w samym centrum Manhattanu. Poprowadzona na wysokości około 10 metrów nad ziemią, estakada kolejowa miała na początku XX wieku rozładować zatłoczone ulice miasta. Projekt z różnych przyczyn nie został dokończony, co doprowadziło do wstrzymania ruchu kolejowego na początku lat 80-tych. Przez kilka lat promenada wyłączona z użytku zaczęła porastać roślinnością. Było jej na tyle dużo, że na początku lat 90-tych powołano grupę Przyjaciele High Line, której udało się kompletnie zrewitalizować ten obszar. W efekcie ich działań, w miejscu dawnej trasy kolejowej został utworzony park miejski. Park, znajdujący się na wysokości 3 piętra otaczających budynków.
Licząca około 2,5 km promenada, wijąca się w przemysłowej dzielnicy Chelsea, pozwala poznać ten rejon z zupełnie z innej perspektywy. Estakada wchodząca miejscami do dawnych fabryk, niezliczone punkty do odpoczynku, dużo naturalnej zieleni, świetne widoki - wszystko to powoduje, że można tam spędzić spokojnie połowę dnia, relaksując się przy kubku dobrej kawy, z ulubioną książką w ręku.
315.
316.
317.
318.
319.
320.
321.
322.
Ostatnio edytowane przez piotrekmor ; 22.10.16 o 18:27
Ciekawa relacja podparta fajnymi zdjęciami![]()
Fajne zdjęcia. Jak na amerykańskim filmie, tylko całego filmu nie trzeba już oglądać. Twoje zdjęcia pokazują, że NY może jest i wystawny, elegancji i drogi, ale miejsc kalsy B też jest sporo.
"Trzeba się uczyć grać nie od tych co robią instrumenty, ale od tych co umieją grać" - Galileusz
popatrzna.blogspot.com
Nie wiem czemu ale patrząc na te zdjęcia mam wrażenie, że patrzę na jakąś makietę. Może to sprawa moich oczu ale bardzo mi się to podobaTo wrażenie.