Strona 21 z 23 PierwszyPierwszy ... 111920212223 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 201 do 210 z 228

Wątek: "Wszyscy mają mambę, mam i ja"

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Krakman
    Mieszka w
    Polana Żywiecka
    Siła reputacji
    294
    Moja galeria
    Nie ma stalowych schodów....
    Dzień bez uśmiechu - dzień stracony!
    Wszystkim smętnym, nie mającym poczucia humoru, tudzież agresywnie reagującym na nasze wspaniałe i pogodne wpisy, zwane dalej oftopami - MÓWIĘ STANOWCZE NIE ! KRAKMAN - Uczestnik i Użytkownik czego się da..., nawet TWA

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar tropic
    Mieszka w
    Centrum wszechświata - Chorzów - Silesia
    Siła reputacji
    279
    Moja galeria
    Kanion Kolorado...marzenie ! Zawsze zastanawia mnie jego fenomen,nigdzie indziej nie spotyka się takiej siły czasu i natury jak tam.Jakby powiedział kmdr. Spock "fascynujące"
    AF out-of-order...(nie dotyczy sprzętu)

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar aga_piet
    Mieszka w
    Tczew
    Siła reputacji
    204
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez piotrekmor Zobacz posta
    Zaczynaliśmy szlakiem czerwonym, wracaliśmy żółtym.
    Coś kręcisz... Na zdjęciach jest niebieski.

| OlyJedi Awatar piotrekmor
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    61
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez bufetowa Zobacz posta
    Coś kręcisz... Na zdjęciach jest niebieski.
    Myślałem, że nikt nie zauważy

Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    61
    Moja galeria
    Sprawy zawodowe trochę mocniej zaangażowały mnie w ostatnim czasie, stąd pewna przerwa w mojej obecności na forum.

Wracając jednak do tematu. Droga do Las Vegas przebiegała w bardzo bliskiej odległości od Zapory Hoovera. Nie było to coś, na czym szczególnie nam zależało i uwarunkowane było bardziej dostępnym czasem niż faktyczną chęcią zobaczenia tamy na żywo - taka jest przynajmniej oficjalna wersja mojej żony . Ja, między innymi ze względu na wykonywany zawód, dosyć mocno próbowałem przemycić chociaż szybki przejazd przez tamę i zobaczenie z bliska tej niesamowitej budowli. Pogoda dopisywała, czas mieliśmy w miarę pod kontrolą więc nie było wyjścia, szybki zjazd z autostrady i kierunek - Hoover Dam.

Co mogę powiedzieć, tama jest ogromna!, jak wszystko zresztą w USA. Żeby wjechać na tamę, każdy samochód poddawany jest dosyć szczegółowej kontroli. Wygląda to trochę, jakby przekraczało się granice państwa. Policja z długą bronią, psy, patrole radiowozów. Ogólnie od razu widać, że jest to strategiczny punkt, który wymaga dodatkowej ochrony. My zajechaliśmy na tamę około godziny 19:00 i na szczęście, nie mieliśmy problemów z zaparkowaniem samochodu. Znajomi, którzy byli tam w zeszłym roku, jeździli autem w kółko i rotacyjnie się zmieniali - nie było miejsca, żeby zostawić gdziekolwiek auto.

Sama tama leży na granicy dwóch stanów - Nevady i Arizony. Fakt, że została wybudowana w 1933 roku sprawia, że patrzy się na nią z jeszcze większym podziwem. 200 metrów szerokości przy podstawie i 15 metrów na koronie, wysokość około 225 m, maksymalna moc elektrowni ponad 2000 MW. Jedną z ciekawostek jest ciągle opadający poziom wody rzeki Kolorado. Szczególnie widać to w okolicach zbiornika, w którym kumulowana jest woda. Białe ślady na skałach pokazują stan wody w momencie wybudowania zapory. Ciągle zmniejszający się poziom wody spowodowany jest coraz większym zapotrzebowaniem na ten surowiec. Próbuje się z tym walczyć, ustalając ścisłe limity dla poszczególnych stanów co do ilości zużywanej wody. Jaki to przyniesie efekt, pewnie zobaczymy za kilka, kilkanaście lat.

258.
    Nazwa:  LV-1.JPG
Wyświetleń: 217
Rozmiar:  505,1 KB

259.
    Nazwa:  LV-2.JPG
Wyświetleń: 224
Rozmiar:  569,9 KB

260.
    Nazwa:  LV-3.JPG
Wyświetleń: 218
Rozmiar:  449,9 KB

261.
    Nazwa:  LV-4.JPG
Wyświetleń: 318
Rozmiar:  540,6 KB

Po spędzeniu około godziny na Zaporze Hoovera, wsiedliśmy w samochód i pojechaliśmy w kierunku naszego punktu docelowego - Las Vegas. Do hotelu dotarliśmy około 21:00. Z uwagi na dające o sobie znać zmęczenie, postanowiliśmy trochę podładować akumulatory i pójść spać. Po dwóch godzinach drzemki, jak nowo narodzeni wyruszyliśmy "na miasto". I się zaczęło

Kasyna, ludzie, klimat samego miejsca, pogoda - wszystko to sprawia, że Las Vegas jest niepowtarzalne. Myślałem, że wszystkie te sztuczne miejsca stworzone tylko i wyłącznie na potrzeby rozrywki będą trochę "kiczowate", ale mocno się zaskoczyłem. Ilość pieniędzy władowana w to miasto jest olbrzymia. Pływające po hotelu gondole, imitacja Nowego Jorku z typowymi uliczkami i sklepami, wieża Eiffela, złote posągi, drogie auta i przede wszystkim kasyna. Wszystko to sprawia efekt WOW i pozwala ponieść się tym wszystkim, pozytywnym emocjom.

Same kasyna są ogromne. Tak na prawdę to można się w nich zgubić. Większość połączona jest między sobą w taki sposób, że nawet nie trzeba wychodzić na świeże powietrze. Grają tam ludzie bardzo bogaci, jak również babcie z lokami we włosach i z kanapką w ręce. Z jednej strony ludzie w szlafrokach, którzy na szybko wyszli wygrać parę $$, z drugiej strony stoły, na których obraca się tysiącami dolarów w trakcie jednej gry.

My mieliśmy twarde postanowienie, na zabawę w kasynach przeznaczamy $30. Po dosyć krótkim czasie zostało nam $5 i decyzja, na co je wydać. Padło na ruletkę i się opłaciło. Skończyliśmy grę na plusie, ale pokusa żeby grać dalej była ogromna. Nie dziwię się teraz, że ludzie tracą tam duże sumy pieniędzy, na prawdę bardzo ciężko jest przestać grać.

262.
    Nazwa:  LV-5.JPG
Wyświetleń: 211
Rozmiar:  651,5 KB

263.
    Nazwa:  LV-6.JPG
Wyświetleń: 224
Rozmiar:  599,9 KB

264.
    Nazwa:  LV-7.JPG
Wyświetleń: 214
Rozmiar:  573,2 KB

265.
    Nazwa:  LV-8.JPG
Wyświetleń: 214
Rozmiar:  502,1 KB

266.
    Nazwa:  LV-11.JPG
Wyświetleń: 200
Rozmiar:  665,5 KB

267.
    Nazwa:  LV-9.JPG
Wyświetleń: 223
Rozmiar:  677,7 KB

268.
    Nazwa:  LV-12.JPG
Wyświetleń: 218
Rozmiar:  555,0 KB

269.
    Nazwa:  LV-13.JPG
Wyświetleń: 210
Rozmiar:  437,2 KB

270.
    Nazwa:  LV-10.JPG
Wyświetleń: 209
Rozmiar:  400,8 KB

Do hotelu wróciliśmy około 4:00 nad ranem. Następnego dnia pozwiedzaliśmy trochę okolicę, ale temperatura była nie do zniesienia. W cieniu około 50 stopni to zdecydowanie za dużo, jak na nasze możliwości. Po południu pojechaliśmy odstawić samochód na lotnisko. Zmęczenie coraz bardziej dawało się we znaki, a czekał nas jeszcze prawie całonocny lot do naszego ostatniego punktu wycieczki - Nowego Jorku.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar yamada
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    255
    Moja galeria
    świetna wrzuta, szczególnie foty z tamy podeszły mi naj...

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Krakman
    Mieszka w
    Polana Żywiecka
    Siła reputacji
    294
    Moja galeria
    Super.
    Dzień bez uśmiechu - dzień stracony!
    Wszystkim smętnym, nie mającym poczucia humoru, tudzież agresywnie reagującym na nasze wspaniałe i pogodne wpisy, zwane dalej oftopami - MÓWIĘ STANOWCZE NIE ! KRAKMAN - Uczestnik i Użytkownik czego się da..., nawet TWA

Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    61
    Moja galeria
    Nowy Jork - miasto, które kochasz albo nienawidzisz, nie ma w nim miejsca na coś pośredniego. Nas to miasto pochłonęło, oczarowało i pozostawiło tak wielki niedosyt, że na pewno tam jeszcze wrócimy. Spędziliśmy w Nowym Jorku 5 dni i każdego dnia odkrywaliśmy coś zupełnie innego. Od zgiełku głównych ulic, hałasu samochodów, ogromnej ilości ludzi po miejsca bardzo klimatyczne, ciche, gdzieś trochę na uboczu tego pędu i otaczającego biznesu.

Mam bardzo dużo zdjęć, którymi chciałbym się z Wami podzielić. Będę je wrzucał co jakiś czas dodając do nich swoje spostrzeżenia i odczucia. Mam nadzieję, że dzięki temu poczujecie chociaż trochę klimat tego miasta i może kiedyś zdecydujecie się tam polecieć. Tak więc, zaczynamy...

271.
    Nazwa:  NY-2.JPG
Wyświetleń: 190
Rozmiar:  494,8 KB

272.
    Nazwa:  NY-3.JPG
Wyświetleń: 354
Rozmiar:  597,9 KB

273.
    Nazwa:  NY-4.JPG
Wyświetleń: 187
Rozmiar:  574,7 KB

274.
    Nazwa:  NY-5.JPG
Wyświetleń: 191
Rozmiar:  687,9 KB

275.
    Nazwa:  NY-6.JPG
Wyświetleń: 194
Rozmiar:  651,8 KB

276.
    Nazwa:  NY-7.JPG
Wyświetleń: 183
Rozmiar:  465,7 KB

277.
    Nazwa:  NY-8.JPG
Wyświetleń: 184
Rozmiar:  802,5 KB

278.
    Nazwa:  NY-9.JPG
Wyświetleń: 191
Rozmiar:  661,6 KB

279.
    Nazwa:  NY-10.JPG
Wyświetleń: 194
Rozmiar:  581,0 KB

280.
    Nazwa:  NY-11.JPG
Wyświetleń: 189
Rozmiar:  677,8 KB

281.
    Nazwa:  NY-12.JPG
Wyświetleń: 186
Rozmiar:  507,1 KB

282.
    Nazwa:  NY-13.JPG
Wyświetleń: 192
Rozmiar:  522,6 KB

283.
    Nazwa:  NY-14.JPG
Wyświetleń: 190
Rozmiar:  600,8 KB

Po przylocie i zameldowaniu się w naszym mieszkaniu na Brooklynie, udaliśmy się na mszę Gospel. Była akurat niedziela, wcześniej znaleźliśmy kościół, który przyjaźnie nastawiony jest do turystów, wsiedliśmy w metro i pojechaliśmy na Harlem. Doświadczenie, rewelacja! Śpiew, radość, atmosfera miejsca, życzliwość ludzi - i powtarzane jak mantra, Alleluja. Ponad dwugodzinna msza zleciała nie wiadomo kiedy.

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	NY-1.JPG
Wyświetleń:	165
Rozmiar:	569,1 KB
ID:	181720

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	NY-1-2.JPG
Wyświetleń:	156
Rozmiar:	373,5 KB
ID:	181734

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar lisiajamka1
    Mieszka w
    Białystok
    Siła reputacji
    416
    Moja galeria
    Bardzo ciekawa relacja

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    476
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez lisiajamka1 Zobacz posta
    Bardzo ciekawa relacja
    I zdjęcia piękne. Brawo
    cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||