Strona 14 z 23 PierwszyPierwszy ... 41213141516 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 131 do 140 z 228

Wątek: "Wszyscy mają mambę, mam i ja"

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez piotrekmor Zobacz posta
    Przez przypadek na koniec ...
    Imponujące drzewa. Wartało powędrować.
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    476
    Moja galeria
    Trudne zdjęcia - dużo kontrastów, ale ładnie sobie poradziłeś
    cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||

| OlyJedi Awatar piotrekmor
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    61
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Bodzip Zobacz posta
    Trudne zdjęcia - dużo kontrastów, ale ładnie sobie poradziłeś
    Trafione w sedno. Faktycznie, po zgraniu zdjęć z aparatu byłem w lekkim szoku, że aż tak dużo mam lokalnych przepałów albo tak dużo niedoświetlonych miejsc. Walka była ciężka, ale widać, że nie jest najgorzej .

PS.
    Zbyt bardzo uwierzyłem w wyświetlacz, a za mało polegałem na histogramie.

Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria
    Trafione w sedno. Faktycznie, po zgraniu zdjęć z aparatu byłem w lekkim szoku, że aż tak dużo mam lokalnych przepałów albo tak dużo niedoświetlonych miejsc. Walka była ciężka, ale widać, że nie jest najgorzej .

PS.
    Zbyt bardzo uwierzyłem w wyświetlacz, a za mało polegałem na histogramie.
    Histogram jest dla mnie głównym narzędziem do wstępnej oceny zdjęcia na matrycach Sony,

---------- Post dodany o 19:16 ---------- Poprzedni post był o 19:14 ----------

W nowej, drugiej piątce uruchamiam po prostu HDR 3x co 2 EV jednym przyciskiem na górze obudowy.
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    61
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez apz Zobacz posta
    Histogram jest dla mnie głównym narzędziem do wstępnej oceny zdjęcia na matrycach Sony,
    W nowej, drugiej piątce uruchamiam po prostu HDR 3x co 2 EV jednym przyciskiem na górze obudowy.
    To przy okazji mam pytanie, czy ma to sens przy fotografowaniu z ręki? Założyłem, że nie byłbym w stanie utrzymać 3 zdjęć z różnym EV nie poruszając kadru, ale nigdy tego nie testowałem. Statywu nie używam, bo wszystkie wyjazdy na jakich byłem do tej pory, miały bardziej charakter wycieczki samej w sobie niż podróży typowo fotograficznej.

Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria
    To przy okazji mam pytanie, czy ma to sens przy fotografowaniu z ręki? Założyłem, że nie byłbym w stanie utrzymać 3 zdjęć z różnym EV nie poruszając kadru, ale nigdy tego nie testowałem. Statywu nie używam, bo wszystkie wyjazdy na jakich byłem do tej pory, miały bardziej charakter wycieczki samej w sobie niż podróży typowo fotograficznej.
    To zależy jaką masz rękę w większości przypadków jest małe przesunięcie,ale np. Zoner 15 czy Machinery daje sobie z tym radę. Popatrz u mnie w wątku większość kadrów z wycieczki na Potrójną to hdr-y

Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    61
    Moja galeria
    Po zobaczeniu najbardziej znanego drzewa w Parku Narodowym, wsiedliśmy w samochód i podjechaliśmy w okolice Visitor Center. Tam również zjedliśmy swój lunch, co w Parku, w którym grasują niedźwiedzie nie było takie oczywiste. Wspominając o niedźwiedziach trzeba powiedzieć, że informacja o ich bliskiej obecności była pokazywana i przypominana na każdym kroku. Były również rozdawane gazetki informujące, jak należy zachować się w sytuacji spotkania na swojej drodze niedźwiedzia. Zaczynało się niewinnie, najpierw od spokojnego zawrócenia, poprzez udawanie nieżywego i kończąc na bardzo fajnym określeniu - FIGHT BACK! Jakoś przez cały pobyt w Parku nie mogłem wymazać sobie z głowy pewnej sceny z filmu ZJAWA. Na szczęście, nie musiałem wcielać się w rolę głównego bohatera. Ilość spotkanych niedźwiedzi - zero.

Same okolice Visitor Center, poza samym centrum edukacyjnym, były bardzo fajnie zagospodarowane. W niedalekiej odległości znajdowała się bardzo malownicza trasa Big Trees Trail. Trasa po dużej elipsie otoczonej sekwojami, która prowadziła wokół zielonego skrawka zieleni po środku. Warunki gruntowe w tym miejscu były zbyt surowe dla wymagających bardzo żyznej gleby drzew. Dzięki temu, wewnątrz ogromnego lasu utworzył się "zielony placek", który dodawał temu miejscu jakiejś baśniowej otoczki. Wszystko wyglądało jakoś nienaturalnie i przy okazji bardzo ciekawie.

185.
    Nazwa:  seq-135.JPG
Wyświetleń: 92
Rozmiar:  714,4 KB

186.
    Nazwa:  a-139.JPG
Wyświetleń: 89
Rozmiar:  707,7 KB

187.
    Nazwa:  seq-140.JPG
Wyświetleń: 92
Rozmiar:  483,0 KB

188.
    Nazwa:  b-151.JPG
Wyświetleń: 93
Rozmiar:  707,7 KB

189.
    Nazwa:  seq-182.JPG
Wyświetleń: 84
Rozmiar:  853,7 KB

190.
    Nazwa:  c-158.JPG
Wyświetleń: 88
Rozmiar:  736,9 KB

191.
    Nazwa:  d-163.JPG
Wyświetleń: 79
Rozmiar:  783,1 KB

192.
    Nazwa:  seq-183.JPG
Wyświetleń: 75
Rozmiar:  695,4 KB

Na sam koniec zwiedzania podjechaliśmy jeszcze w miejsce, które znane z wielu zdjęć dostępnych w internecie. Przejazd samochodem pod powalonym, gigantycznym drzewem. Chwilę trzeba było odstać w kolejce, szybki przyjazd, fotka i kolejny cel wycieczki - Los Angeles.

193.
    Nazwa:  seq-185.JPG
Wyświetleń: 76
Rozmiar:  780,9 KB

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    476
    Moja galeria
    Ostatnie kapitalnie chwycone
    Mam pytanie. Kiedyś na kanale NG pokazywali szyszki sekwoi i było o tym jak straż parkowa kogoś ukarała za nielegalne wynoszenie. Podobno jest to zabronione.
    cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Krakman
    Mieszka w
    Polana Żywiecka
    Siła reputacji
    294
    Moja galeria
    Zarąbiste , że się tak wyrażę...
    Dzień bez uśmiechu - dzień stracony!
    Wszystkim smętnym, nie mającym poczucia humoru, tudzież agresywnie reagującym na nasze wspaniałe i pogodne wpisy, zwane dalej oftopami - MÓWIĘ STANOWCZE NIE ! KRAKMAN - Uczestnik i Użytkownik czego się da..., nawet TWA

Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    61
    Moja galeria
    Prawdę mówiąc, nie zwróciłem nigdzie uwagi na zakaz wynoszenia szyszek z Parku . Ciekawostką jest natomiast, że Parku Narodowego z sekwojami nie gasi się w trakcie pożaru. Ogień jest naturalnym czynnikiem konserwującym sekwoje i pozwalającym otworzyć się szyszkom, aby wyrzuciły z siebie nasiona. Kilkadziesiąt lat temu wszelkie ogniska pożaru były szybko neutralizowane, co doprowadziło do powolnego obumierania lasu. Pożary są oczywiście pod kontrolą i nie ma większego zagrożenia dla ludzi, jednak pozwala się naturze robić swoje.