Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Wątek: c725

Awatar emiel_
    Mieszka w
    biesss
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

c725

witam
    czy ktos z was mial juz do czynienia z c725?
    mozecie cos o nim powiedziec?
    czym sie rozni od 720/?

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    ja też mam c -725 od dwóch tygodni i mało wiem o nim liczę na czyjes podpowiedzi tak jak ty
    tytuju

Awatar milo
    Mieszka w
    łódź
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    doloz troche kasy i kup c765uz, to bedzie lepsze rozwiazanie...

| OlyJedi Awatar marecki
    Mieszka w
    Kielce
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Już kilka osób narzekało na straszne szumy 720-stek i 725-tek.
    mente et malleo

Mieszka w
    Piła
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Ja mam 720 i od 725 różni go bodaj tylko rodzaj karty pamięci (xD zamiast SM) Uczucia mam mieszane. Fakt, szumi mocno. ISO 400 to nawet nie ma co ruszać. Przy czasie powyżej 2 sekund jest "morze" hot pixeli, pow 2 sek nawet programy graficzne słabo sobie radzą. AUTO WB często odstawia takie cuda, ze hoho. Flash działa przyzwoicie. Nie przepala centrum kadru, doświetla rogi. Ostrzenie nawet przy świetle żarówki często się nie udaje. Ponadto wyraźnie widać na fotkach taki "efekt cyfrowy", brak takiej naturalności jak choćby przyC-4000 (porównywalne cenowo). Tyle złego, ale jest i dobre. Przy stosunkowo dobrych warunkach fotki często są bardzo przyzwoite, mnie udawało się fotografować np. księżyc i nie odbiegał on od fotek księzyca rozbionych aparatami dużo wyższej klasy. Podsumowujac 720/725 może zadowolić o ile nie chcemy używać go w warunkach ekstremalnych. Gdybym miał pisać o szczegółach to książka by się zrobiła. Jeśli macie pytania konkretne to służę
    C-760, tulejka, UV Hama 390 HTMC, Hama Skylight, Velbon DF-40, lampa Soligor DG-280

Awatar vault
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Witam !
    Jestem swiezutkim uczestnikiem tego forum oraz rownie swiezutkim posiadaczem cyfraka jakim jest Olympus C 720 UZ, tak wiec mam pare pytan, dosc mnie frapujacych otoz (I z gory chcialem ostrzec na temat fotografii cyfrowej wiem naprawde niewiele wiec prosze nie nazywac mnie lamerem... do tej pory kozystalem ze starenkiego ZENITA (Tym aparatem umialem robic zdjęcia ) :
    - Jak w tym aparacie ustawic ostrosc recznie ? Na przyklad wczoraj probowalem zrobic ostre zdjecie 1 groszówki z zoomem x8 i wyszla mi poprstu żółta plama (tryb makro właczyłem)
    - Czy oswietlenie ma jakikolwiek wplyw na ostrosc obrazu ?
    - Jak ustawic opcje w aparacie aby zdjecia nie wychodzily tak zamazane (nieostre) Od czego zalezy ostrosc zdjecia (Oprocz ustawien aparatu)
    Przepraszam za tak banalne pytania ale prosilbym o jakas pomoc dla poczatkujacego
    Olympus Camedia 720 Ultra Zoom/ Olympus E-1 obiektyw kitowy 14-42, f 3,5 + 4GB CF Kingston + Lampa TUMAX DSL880AFZ-OP + Pare obiektywow na m42

Awatar milo
    Mieszka w
    łódź
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    odpowiadajac na twoje pytania:
    - nie mozna ustawic ostrosci recznie, jesli robisz zdjecie z makro [ 10 cm ] musisz oddalic aparat od fotografowanego obiektu, aby uzyskac dobry efekt konieczne sa soczewki do duzych powiekszen
    - oswietlenie ma chyba pierwszorzedny wplyw na ostrosc
    - no musisz ustawic odpowiednie iso, przeslone i migawke, a ostrosc zalezy takze od tego czy fotogfrafujesz z reki czy ze statywu, czy obiekt [ fotografowany ] sie porusz itp,

mam nadzieje ze pomoglem, pozdrawiam
    pozdrawiam

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    149
    Moja galeria
    A co w c720 nie ma manualego ustawienia ostrości? Nie sądze, w moim c740 nalezy dłuzej przytrzymać przycisk menu.
    Moje fotografie: www.beluch.pl | Grupa dyskusyjna M43 Polska

Awatar vault
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Hmm a jak ustawic aparat tzn jakie parametry wprowadzic zeby zmniejszyc szumy i zwiekszyc ostrosc ? (Narazie fotki robie bez statywu ale to sie niedlugo zmieni) prosilbym o przykladowe konfiguracje z gory dziekuje !
    Olympus Camedia 720 Ultra Zoom/ Olympus E-1 obiektyw kitowy 14-42, f 3,5 + 4GB CF Kingston + Lampa TUMAX DSL880AFZ-OP + Pare obiektywow na m42

Awatar milo
    Mieszka w
    łódź
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    @ luc4as - jesli o takie 'manualne' ustawianie ostrosci chodzi to jest...
    @ valut - najlepiej rob przy iso 100 i z lampa to wtedy zdjecia, nawet robione z reki beda ostre..
    pozdrawiam