Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 17 z 17

Wątek: c725

Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    C720 i C725 - brak MF
    Olympus C-750, 2 x 128MB + 16MB xD Olympus, Tuleja + UV King + PL-CIR HOYA STD + Filtr gwiazdkowy 6x + Dekielek, Velbon DX-888

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Witam

Mam problem z C-725. Otóż niektóre zdjęcia wykonywane w pomieszczeniach są bardzo przejaskrawione. Używałem tez aparatów C-740, 745 i 765, i na żadnym z nich nie było tego efektu.
    Głównym uzytkownikiem aparatu jest osoba, która o fotografii ma pojęcie takie że trzeba wycelować i wcisnąć przycisk. Proszę o jakieś porady, nie wymagające regulowania aparatu przed każdym zdjęciem.

Z góry dziękuję.

Yanc

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Witam jestem użytkownikiem C-725 od 2 tyg. Sprawdza się wszystko co złe piszą o tym modelu ( słabo ostrzy - w makro bez szans, w słabym oświetleniu tragedia, auto - zdjęcia do chrzanu). Ale nie narzekam. Podoba mi się 8x zoom i możliwości ustawień ręcznych.
    Postanowiłem do zdjęć w pomieszczeniach wykorzystać funkcję my mode gdzie można na stałe ustawić parametry. Obecnie jeszcze eksperymentuję ale trzeba do szybkiego pstrykania dać przysłonę co namniej 5,6 lepiej wyżej, ISO na 200, WB na żarówkę, lampę na automat ( wychodzą czasem czerwone oczka), migawę na 1/60 bez cyfrowego zoomu. Zapisać te ustawienia i potem tylko do zdjęć z imprezy przełączyć na my mode. Oczywiście w zależności od orientacyjnej wielości pomieszczenia potrzebne mogąś być inne parametry ale chodzi głównie o to żeby wyciągnąć największą głębię ostrości i możliwie krótką migawkę - zdjęcia wyjdą ostre i nie poruszone.

Przy okazji pytanko : czy ktoś z kolegów stosował już filtry poprzez adapter i czy do tego modelu jest wogóle jakiś adapter.

Mieszka w
    Piła
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Oczywiście, że jest adapter (45,6/52mm - ok 45 zł) i oczywiście filtry. Choć prawdę powiedziawszy przy 720 nie zauważyłem różnicy stosując filtr UV, taki całkiem średniej klasy. Przy 76- zauważyłem.
    C-760, tulejka, UV Hama 390 HTMC, Hama Skylight, Velbon DF-40, lampa Soligor DG-280

Awatar milo
    Mieszka w
    łódź
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    @jwmedgdy - nie zgodze sie z toba ze c725 nie ostrzy dobrze w makro, moim zdaniem robi to nie najgorzej, pamietajac tylko o tym ze ma makro od 10cm , jesli chcesz to pokarze ci jakies zdjecia w makro, ktore sa ostre bez problemu. w auto zdjecia wychodza dobre ale pod warunkiem ze bez lampy, bo z lampa w malych pomieszczeniach konieczne jest przyciemnienie [wb], ale zgodze sie za to ze przy slabym oswietleniu trudno zlapac ostrosc, ale wystarczy zrobic pare zdjec i da sie wyczuc. pozdrawiam
    pozdrawiam

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez milo
    @jwmedgdy - nie zgodze sie z toba ze c725 nie ostrzy dobrze w makro, moim zdaniem robi to nie najgorzej, pamietajac tylko o tym ze ma makro od 10cm , jesli chcesz to pokarze ci jakies zdjecia w makro, ktore sa ostre bez problemu. w auto zdjecia wychodza dobre ale pod warunkiem ze bez lampy, bo z lampa w malych pomieszczeniach konieczne jest przyciemnienie [wb], ale zgodze sie za to ze przy slabym oswietleniu trudno zlapac ostrosc, ale wystarczy zrobic pare zdjec i da sie wyczuc. pozdrawiam
    Może się zagalopowałem bo moje doświaqdczenia również w makro to narazie próby ( przed cyfrakiem używałem tradycyjnej lustrzanki z mieszkiem). Chętnie obejrzę twoje zdjęcie z komentarzem o technice wykonania ( oświetlenie, statyw czy ręka). Nie wiem co oznacza wb i przyciemnienie lampy - czy mówimy o fleszu. Moje zdjęcia z Wigili - pierwsze cyfrówką i na auto mogę wyrzucić. Trochę mi szkoda dlatego kręcę nosem.
    Pozdrowienia.

Awatar milo
    Mieszka w
    łódź
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    wiesz co j swoje wiem ale nie chce ci moze blednie tlumaczyc, chodzilo mi aby przyciemniac ekspozycje w malych pomieszczeniach gdy robisz z lampa, a fotki makro robie i z reki i ze statywu, im lepsze oswietlenie to oczywiscie lepsza ostrosc. Mowisz ze zdjecia mozesz wyrzucic wrzuc tu jedno to zrobie ci je tak ze bedzie do przelkniecia... wpadki czasem sie zdarzaja...
    pozdrawiam