cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
Dla mnie termin idealny tj.wszystko co sie dzieje od pn-pt w godz:8.00-14.00.
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
Kon dzięki za plik. Jako pierwszy coś nadesłałeś.
Przecież DITL to dzień z życia, także termin może być przypadkowy, a najlepiej niespodziewany. To nigdy nie powinien być zbiór wyjątkowych wyjść na zdjęcia, wymuszonych ogłaszaną akcją. "Dzień z życia" to dzień z życia codziennego, nawet kiedy jesteśmy w pracy, kiedy jest ciemno, kiedy jemy pierogi z kapustą i grzybami, albo ruskie okraszone skwarkami i złocistą cebulką.
Po prostu dzień z życia. Bierzemy aparat i "jedziemy" reportaż z naszego dnia, który właśnie mija. Z tego powstaje opowieść o tym dniu. Oglądamy to co działo się tego dnia w naszej rozsianej po świecie społeczności forum. Jeśli najlepszym, wartym zapamiętania wydarzeniem był obiad, to w przypadku Video-DITL-a, 10 sekund naszego talerza wypełnionego smakołykami może być tym czym możemy się podzielić z resztą uczestników akcji. Może to być też ta chwila, kiedy widzimy coś niespotykanego na ulicy w drodze do pracy. Ktoś kto się nam spodobał, a kogo widzimy pierwszy i zapewne ostatni raz w życiu. Po prostu chwila.
Tych ciekawych chwil w ciągu dnia u każdego z nas może być więcej. Film lubi zmianę akcji, różnorodność scen, dlatego zdecydowałem, że można przesłać kilka, a nawet kilkanaście ujęć z tego konkretnego dnia od każdego z nas.
Ta akcja ma skłonić do przyglądania się dniu codziennemu, życiu, wychwytywaniu tych chwil, które uciekają, wyrwaniu się z rutyny. Stajemy się obserwatorami, stajemy obok tego co zwykle robimy automatycznie i nagle dostrzegamy nowe rzeczy. Nie spłycajmy tej akcji do specjalnego wyjścia tego dnia na zdjęcia czy nakręcenie krótkiego ujęcia. Może dzięki temu wszystkiemu DITL zachęci nas by tego zwykłego dnia uczynić coś niezwykłego.
Szanowny kolego Łukaszu, przypuszczam, że mogę nawet publicznie napisać - przyjacielu
Ja znam i rozumiem te zasady. Napisałem jak wyżej bo rzeczywiście ciemno było, a w domu światło takie różne, więc też kicza wstawiać nie chciałem - a o kiczach w galerii i forum dość już napisano i łez wylano
Drugi powód to... pierogi. Nie chciałem pokazywać z dwu powodów:
- ilości - "jak on tyle zeżre to pęknie"
- smaku - obawiam się wpierdzielu na następnym spotkaniu.
Czy Ty myślisz, że jak waruga swoje szyneczki pokazuje, albo golus swoje upichcone potrawy, to co się dzieje ? To jest sadyzm normalnie na człowieku i lanie dostaną na najbliższym zlocie![]()
Nie widzę przeciwwskazań.
Wartość dokumentalna liczy się bardziej. O kicz nikt nikogo nie posądzi.
Obronimy Cię.
---
A tekst ogólnie był moim spojrzeniem na DITL ogólnie, które to spojrzenie staram się prezentować przy każdej okazji. Jest to też zachęta by bez względu na porę ogłoszenia DITL-a pomyśleć o nim i może coś zrobić.
Wrzucę w sobotę![]()
E5 + parę standardowych drobiazgów...
Każdy z nas stworzony jest do tego, co robi ...
moje podróże | moje spotkania z Kanarami ... | samoloty, samoloty, samoloty ... | mój profil | Japonia w obiektywie Gaijina