Ciekawie wyszło![]()
Ciekawie wyszło![]()
Kasprowy Wieczorową porą: http://forum.olympusclub.pl/threads/...=1#post1249315
Orion, Plejady i inne dziady: http://forum.olympusclub.pl/threads/...=1#post1246830
Olympus E-PL5 dual kit 14-42mm + 40-150mmplus Nikony
@Hades,myslalem,ze cos przytniesz..
Brawo dla Władcy Podziemi !!!![]()
W ogródku sąsiadki są ładne kwiatki.
Popieram Stopkę Krakmana !
LUBIĘ WYCHODZIĆ NA DWÓR, NA POLE MAM ZA DALEKO.
Czytałem kiedyś wypowiedź fachowca od takich filmików, dowodzi on, że człowiek jest wstanie przez 15 min oglądać bez znudzenia.. (mówimy o filmach amatorskich), później zaczyna się nudzić i traci powoli zainteresowanie..... Tyle fachowiec.
Pomysł super, spodobał mi się
Kiedy kolejny termin..?!![]()
Dzień bez uśmiechu - dzień stracony!
Wszystkim smętnym, nie mającym poczucia humoru, tudzież agresywnie reagującym na nasze wspaniałe i pogodne wpisy, zwane dalej oftopami - MÓWIĘ STANOWCZE NIE ! KRAKMAN - Uczestnik i Użytkownik czego się da..., nawet TWA![]()
Pewnie przycinałbym gdybym miał więcej klipów. Wówczas zostawiałbym najlepsze 10 sekund z każdego, by nie rozciągać filmu. Jednak to też nie do końca byłoby dobre. Czasami nie ma najlepszych 10 sekund, tylko całe 3 minuty, i wszystko trzeba zmieścić by scena miała sens.
Tutaj, w tym konkretnym przypadku, chciałem docenić wszystkich, którzy się odważyli coś przysłać. Już pisałem: "pierwsze koty za płoty".![]()
Hades, dobry pomysł! Może jak faktycznie będzie więcej klipów będzie można materiał bardziej dynamiczny (krótsze scenki) zmontować.
Duży plus za pomysł.
Słowa uznania należą się tym, którzy nie widzieli a uwierzylii materiał przysłali.
Dzień bez uśmiechu - dzień stracony!
Wszystkim smętnym, nie mającym poczucia humoru, tudzież agresywnie reagującym na nasze wspaniałe i pogodne wpisy, zwane dalej oftopami - MÓWIĘ STANOWCZE NIE ! KRAKMAN - Uczestnik i Użytkownik czego się da..., nawet TWA![]()
Fachowiec pewnie ma racje.
A będziesz chętny uczestniczyć?Już niedługo.
---------- Post dodany o 19:48 ---------- Poprzedni post był o 19:45 ----------
Sprostować chciałem: 1 jajko. Lekkie śniadanie.
---------- Post dodany o 21:05 ---------- Poprzedni post był o 19:48 ----------
Dynamika, to coś co fajnie wygląda, ale jednak sceny w DITL-u są różne. 10 sekundowe migawki z nich są czasami interesujące. Może być jednak problem by utrzymać uwagę widza na dłużej niż 3-4 minuty takimi migawkami. Po prostu obraz stanie się w którymś momencie "zlewem" ruchomych obrazków, który straci sens.
Ja bym te 10 sekund potraktował jako czas wyjściowy, pewne minimum. Na przykład ta scenka ode mnie z godziny 16, kobieta z dzieckiem. Scena wydawała mi się nie do ucięcia, dopóki matka nie złapie ponownie córki za rękę. To detal, może nikt tego nie zauważył, bo były już obie daleko, ale nie chciałem tego ciąć. Dla mnie się to zamykało. Matka puściła dziecko by je ponownie złapać za rękę.
Ale ogólnie w ilości ujęć i różnorodności czasów widzę kierunek do rozwoju tego pomysłu. Punkt wyjścia dla każdego uczestnika to minimum 10 sekund na ujęcie i najmniej kilkanaście ujęć przez cały dzień. Ok, może nic się ciekawego nie wydarzyć, nie chce nam się, czy nie uznamy niczego za interesujące przez cały dzień. Najwyżej wyślemy tylko jedno ujęcie lub zero. Trudno. Ale jeśli mamy pomysł, albo pamiętamy by co jakiś czas wziąć aparat/kamerę/telefon przed siebie i nagrać to na co patrzymy to następnego dnia po selekcji zostanie nam co najmniej jedno ujęcie, jeśli nie więcej.
To trochę inaczej jak ze zdjęciami. Tutaj moment trwa więcej niż wyzwolenie migawki. Możemy mieć jakiś koncept podpatrzony w kinie. Możemy przestawić się na tryb reporterski. Przyglądać się i nagrywać. Można sobie zrobić DITL na próbę. Wziąć jutro telefon czy aparat i nagrywać coś dla nas interesującego i wieczorem zmontować to w następujące po sobie migawki. Może wtedy złapie się koncept samego DITL-a. Pojawi się jakiś pomysł na narracje obrazem.
Widzę, że zabawa spodobała się jeszcze kilku osobom. Niedługo kolejna edycja. Bądźcie czujni. Dwa dni przed dam znać.![]()