cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
Po chwili zastanowienia postanowiłem usunąć moją odpowiedź. Bodzip, jak nie zdążyłeś przeczytać, to pisz na priv, ty nie wedkujesz, ale ...
Ostatnio edytowane przez sepi19 ; 5.12.14 o 22:24
Wielu nie zdaje sobie sprawy że niezależnie od modelu aparatu ich zdjęcia będą wyglądały tak samo
Sladami Jana Matejki w Krakowie.
Dworek Jana Matejki w Krzesławicach – Muzeum Pamiątek po Hugonie Kołłątaju i Janie Matejce – staropolski dworek wystawiony w 1826, którego obecnym właścicielem jest Towarzystwo Przyjaciół Sztuk Pięknych w Krakowie. Jan Matejko zakupił dworek w 1876 za pieniądze ze sprzedaży obrazu Stefan Batory pod Pskowem.
Adres: Ul.Melchiora Wańkowicza 25, Kraków
JM1
JM2
Widok z parku na XVII w.kosciol pw.sw.Jana Chrzciciela.
Na krakowskich Plantach pomnik Mistrza Jana.
Pomnik, którego projekt wykonał profesor krakowskiej ASP JanTutaj,został odsłonięty 12 listopada 2013 przez prezydenta Krakowa w przypadającą 175 rocznicę urodzin i 120 rocznicę śmierci artysty.
Gmach Akademii Sztuk Pieknych jego imienia przy palcy Jana Matejki.
Plac Jana Matejki.
Dom Jana Matejki przy ul.Florianskiej 41
Stara, krakowska kamienica (przebudowywana w XVIII i XIX w.) jest miejscem, w którym urodził się, mieszkał z rodziną, tworzył i zmarł Jan Matejko.
Na podziwianie dziel malarza zaprasza Muzeum Narodowe w Sukiennicach.
Milej wedrowki.
.
Kon, świetne zdjęcia i kapitalna narracja. Dzięki za pomysł na kolejny spacer po krakowie z aparatem.
Pozdrawiam w imieniu KOT-ów
ps . pierwsz fotka, myślałem za pierwszym spojżeniem, że to Rydlówka![]()
Ostatnio edytowane przez sepi19 ; 5.12.14 o 22:26
Wielu nie zdaje sobie sprawy że niezależnie od modelu aparatu ich zdjęcia będą wyglądały tak samo
Jeszcze musisz dołożyć do kompletu jesień i (chyba) wiosnę
---------- Post dodany o 21:30 ---------- Poprzedni post był o 21:23 ----------
Od czasu do czasu wpadam do Krakowa, ale jakoś nie widziałem do tej pory tego pomnika. Dzięki za info. Muszę kiedyś tam podejść, bo przyznam, że spodobał mi się![]()
Cos z minionej rzeczywistosci:
Muzeum PRL-u - placówka muzealna znajdująca się w dawnym kinie Swiatowid w Nowej Hucie na os.Cenyrum E 1.Istnieje od kwietnia 2008 roku
Głównymi pomysłodawcami i animatorami powstania Muzeum PRL-u są Krystyna Zachwatowicz i Andrzej Wajda
1
2.
3.
Obecnie jest wystawa zdjeci z minionego okresu Henryka Hermanowicza.
Wydawało mi się onegdaj, że muzeum w "moim " kinie już zlikwidowano jakiś czas temu.....
Piszę w moim bo spędziłem tam moją młodość . Pod Swiatowidem były randki, szło się (stare konie) na "poranek" dla dzieci za całe 3 zł. Nieraz się stało w długich kolejkach by zdobyć bilety na jakiś Amerykański hit.
W zimie zawsze wewnątrz było pełno młodzieży, która udawała, że czeka na seans a sumie chodziło o to , że w środku było cieplo i można było z dziewczynami postać w ciepełku... Dzisiaj młodziesz tego nie zrozumie mając kasę i zatrzęsienie różnistych knajp, barów klubów.....
Dzień bez uśmiechu - dzień stracony!
Wszystkim smętnym, nie mającym poczucia humoru, tudzież agresywnie reagującym na nasze wspaniałe i pogodne wpisy, zwane dalej oftopami - MÓWIĘ STANOWCZE NIE ! KRAKMAN - Uczestnik i Użytkownik czego się da..., nawet TWA![]()