Nie radiowe tylko błyskiem lampy wbudowanej, czy innej tam założonej na sanki i wspierającej funkcję sterownika błysku.
Do tego potrzebny jest korpus bodajże E-520 lub nowszy i lampa "R".
Teoretycznie zostaje zachowany pomiar TTL, w praktyce działa mi to tak sobie (przetestowane na E-PL5 i E-M10). Często zdarza się błędne naświetlenie.
Nikon D90 + SB600 radził sobie znacznie lepiej, podobnie Sony A700 + HVL-42 też wyniki były bardziej powtarzalne.
RC oznacza Remote Control a nie Radio Control, tzn. sterujesz lampami zewnętrznymi poprzez lampę na aparacie, lub wbudowaną w aparat.
W ogródku sąsiadki są ładne kwiatki.
Popieram Stopkę Krakmana !
LUBIĘ WYCHODZIĆ NA DWÓR, NA POLE MAM ZA DALEKO.
Czy bezprzewodowy system RC to fotocela czy też właśnie wyzwalanie błysku migawką? Bo już się pogubiłem.
Czyli wyzwalanie drugiej lampy błyskiem tej zamontowanej w aparacie tak?
"Fotografując staraj się pokazać to, czego bez ciebie nikt by nie zobaczył." Robert Bresson
Ok a jest możliwość ogólnie dokupując coś robić to radiowo ??
Jakbym chciał w grupę połączyć np. Dwie yongnuo to jak najlepiej to zrobić ?
System RC to wyzwalanie lamp zewnętrznych (do 4 grup) przy użyciu wbudowanej lampy w aparat (lub tej malutkiej dodawanej do kompletu) - seria przedbłysków "programuje" lampy przed wyzwoleniem błysku głównego.
Pracuje to w TTL'u lub manualnie - można ustawiać parametry każdej lampy indywidualnie.
---------- Post dodany o 23:27 ---------- Poprzedni post był o 23:24 ----------
To najlepiej kupić dwie YN560-III i wyzwalacz YN560-TX
Albo jeszcze lepiej trzy (sam tak zrobiłem - kosztuje to wszystko mniej niż jedna FL-600)
Nie - pomieszałeś dwa wątki...
Najpierw chciałeś zdalnie wyzwalać FL600 - to nic nie trzeba dokupywać, wystarczy wyzwalać "kukółką" - i masz pracę również w TTL'u
a potem przeskoczyłeś na dwie Yongnuo... to lampy manualne, ale wyzwalacz YN560TX pozwala zdalnie sterować mocą i zoomem lamp YN-560-III