Strona 5 z 8 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 72

Wątek: A7 ii

| OlyJedi Awatar mareksopl
    Mieszka w
    Gliwice
    Siła reputacji
    63
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Darekw1967 Zobacz posta
    Witam !

... Mam wątpliwości czy stosowane szkla w m.4/3 mają aż tak dużą rozdzielczość, że
    pokrywają zapotrzebowanie sensora 16 Mpix ? ....
    No właśnie! Mój E-M10 jest modelem 16 Mpix adresowanym do początkujących, a najlepsze szkło jakie Olympus oferuje jako standard; 25mm F:1/1,8 według DXOMark oferuje rozdzielczość w porywach 6 Mpix. Jaka matryca jest, każdy widzi, ale czy istotnym ograniczeniem systemu nie jest to, że nie możemy kupić obiektywu rysującego np. 12 Mpix?
    "Trzeba się uczyć grać nie od tych co robią instrumenty, ale od tych co umieją grać" - Galileusz
    popatrzna.blogspot.com

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez mareksopl Zobacz posta
    ...według DXOMark...
    Nie wierz w te głupoty.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

Awatar pebe
    Mieszka w
    Kielce
    Siła reputacji
    15
    Moja galeria
    No właśnie! Mój E-M10 jest modelem 16 Mpix adresowanym do początkujących, a najlepsze szkło jakie Olympus oferuje jako standard; 25mm F:1/1,8 według DXOMark oferuje rozdzielczość w porywach 6 Mpix.
    Weź pod uwagę że testowane są układy obiektyw+aparat, więc gdybyś osiągnął na matrycy 16 Mpix wynik 16 Mpix oznaczałoby to że masz fizycznie idealny aparat oraz obiektyw. Zobacz jak wypadają obiektywy uznane ogólnie za doskonałe - np. Otus 1.4/55 osiąga 29 Mpix na 36 Mpix matrycy (D800). Można więc założyć że wynik w granicach 80% rozdzielczości matrycy jest doskonały.

Jaka matryca jest, każdy widzi, ale czy istotnym ograniczeniem systemu nie jest to, że nie możemy kupić obiektywu rysującego np. 12 Mpix?
    Panasonic 20/1.7 ma wg. DxO 10 Mpix na E-M10 i 12 Mpix na E-M5, to chyba nie ma co narzekać na ten wynik.
    P.B.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez pebe Zobacz posta
    ...Otus 1.4/55 osiąga 29 Mpix na 36 Mpix matrycy (D800).
    Zła diagnoza. To matryca 36 mpx wyciąga na Otusie 29 mpx. W przeciwnym razie po podpięciu tego obiektywu do matrycy 24 mpx wyciągnąłbyś tyle, ile daje matryca, czyli 24 mpx, a założę się o wszystko, że uzyskasz dużo gorszy rezultat.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

Awatar pebe
    Mieszka w
    Kielce
    Siła reputacji
    15
    Moja galeria
    Oczywiście że mniej. Dlatego że sumują się tu niedoskonałości obiektywu, aparatu i matrycy, więc osiągnięcie w teście wyniku takiego jak rozdzielczość matrycy jest niemożliwa. I dlatego uważam że jeśli całość osiąga 80% tej rozdzielczości to jest to wynik doskonały. W związku z tym narzekanie na szkła które mają wynik 10-12 Mpix na 16 Mpix matrycy uważam za bezzasadne.
    P.B.

| OlyJedi Awatar mareksopl
    Mieszka w
    Gliwice
    Siła reputacji
    63
    Moja galeria
    Myślę Pebe, że masz rację. Ja narzekałem, że na matrycy 16 Mpix Oly 25/1,8 wyciąga tylko 6 Mpix. 10 lub 12 Mpix oferowane przez Panasonic 20/1.7, to już dobry wynik.
    "Trzeba się uczyć grać nie od tych co robią instrumenty, ale od tych co umieją grać" - Galileusz
    popatrzna.blogspot.com

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar And.N
    Siła reputacji
    270
    Moja galeria
    ... Ja narzekałem, że na matrycy 16 Mpix Oly 25/1,8 wyciąga tylko 6 Mpix. ...
    Ciekawe ile "wyciąga" na starszego typu matrycy (12 Mpix z filtrem AA) obiektyw kitowy? Pewnie biorąc powyższe pod uwagę to góra 3 Mpix ale nie narzekam
    Ostatnio edytowane przez And.N ; 23.11.14 o 21:25
    G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
    Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg

Awatar pebe
    Mieszka w
    Kielce
    Siła reputacji
    15
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez andtor2 Zobacz posta
    Ciekawe ile "wyciąga" na starszego typu matrycy (12 Mpix z filtrem AA) obiektyw kitowy? Pewnie biorąc powyższe pod uwagę to góra 3 Mpix ale nie narzekam
    Nie trafiłeś - 14-42 na E-620 wyciąga 4 Mpix (oczywiście cały czas mowa o testach DxO)
    P.B.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar szafir51
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    223
    Moja galeria
    Myślę Pebe, że masz rację. Ja narzekałem, że na matrycy 16 Mpix Oly 25/1,8 wyciąga tylko 6 Mpix. 10 lub 12 Mpix oferowane przez Panasonic 20/1.7, to już dobry wynik.
    srutututu
    w środku oba mają bardzo podobną jakość, na brzegach 25-tka wypada mz lepiej

Jd
    Gość
    Jako , ze nie znalazłem wątku o Sony A7, A7R czy A7S podepne sie pod ten watek.
    Otóz w sobote miałem mozność pomacać w dwóch miejscach Sony A7. Ładny, mały i zgrabny aparat. Jedno mnie tylko zdziwiło . W każdym przypadku pod body przypiety był (kit?) 28-70. W obu tez przypadkach mozna było wyczuć luz w mocowaniu obiektywu tak na oko 1.5 mm . Pierwszy raz sie z takim czymś spotkałem. Co o tym sadzicie ??

Uprawnienia umieszczania postów