Strona 3 z 8 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 72

Wątek: A7 ii

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar Thomasso
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    91
    Moja galeria
    Ja widzę możliwości, Ty przeszkody.

Adaptery aktualnie przeze mnie uzywane nie ujmuja sztywnosci ukladu E-30 -> obiektyw. Nie popadajmy w przesade.
    Dobrze i z glowa skonstruowane łącze pierwotne jest do zrobienia.

Co do winietowania... Mozna odwrotnie.. m43 jako pierwszoplanowe rozwiazanie, FF z nieco wiekszym FFD w celu unikniecia winietownia

Owszem rozwiazanie pewnie nie byloby tanie, ale z dodaniem jakiejs technologi zwiazanej np. z poruszaniem matrca dodatkowo dla efektow tilt-shift + AF dla szkiel manualnych... to Olek by zamiotl konkurencje pod dywan na kolejnych pare lat.

T.
    "Najpiękniejszy bokeh dostaję, gdy... ściągam okulary."

Lumix G80 + Olek E-30 + trochę szkieł ZD i mZD, trochę OM, trochę światła i sporo innych szpejów.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria
    Jest prostszy ruch do zrobienia. Połaczenie bagnetu m4/3 z matrycą APS (JVC połączyło ten bagnet z matrycą super 35 więc wiadomo, że się da). Są już nawet szkła do tego rozwiazania (np. Sigma)
    W internecie nie szukam miłości i akceptacji. Te tematy załatwiam w realu. W internecie szukam partnerów do dyskusji.
    Aktualnie odpoczywam na autobanie.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    113
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez fret Zobacz posta
    Jest prostszy ruch do zrobienia. Połaczenie bagnetu m4/3 z matrycą APS (JVC połączyło ten bagnet z matrycą super 35 więc wiadomo, że się da). Są już nawet szkła do tego rozwiazania (np. Sigma)
    no spoko, a potem w ramach powrotu do telecentryczności się powiększy bagnet... a potem znowu się powiększy matrycę... etc...
    Szukam linka do "Autobana"
    ---
    "Do Zobaczenia"

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Jan_S Zobacz posta
    no spoko, a potem w ramach powrotu do telecentryczności się powiększy bagnet... a potem znowu się powiększy matrycę... etc...
    Spokojnie, już samo APS by sporo dało. Może nawet bez zwiększania kosztów
    W internecie nie szukam miłości i akceptacji. Te tematy załatwiam w realu. W internecie szukam partnerów do dyskusji.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Ciekawe ile pikseli musiałaby mieć taka matryca FF, żeby po wykrojeniu z niej cropa 4/3 obrazek miał jeszcze przyzwoitą rozdzielczość. Skoro już dziś 16 mpx to standard znajdujący się niebezpiecznie blisko dolnej granicy, za parę lat będzie już absolutnym minimum. A 16 razy 4 to 64 mpx na FF.

Ale macie fantazję
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar szafir51
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    223
    Moja galeria
    epicure

i popsułeś taką fajną zabawę

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar Thomasso
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    91
    Moja galeria
    nic nie popsuł... 36mpix w FF a w 43 byloby ok 10 i jako rozwiznie dajace mozliwosc pelnego korzystania z roznych obiektywów.. calkiem akceptowalne.

T.
    "Najpiękniejszy bokeh dostaję, gdy... ściągam okulary."

Lumix G80 + Olek E-30 + trochę szkieł ZD i mZD, trochę OM, trochę światła i sporo innych szpejów.

| OlyJedi
    Mieszka w
    WROClove
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    No tak. mamy już 36mp na FF ale nie zapominajmy, że mamy także 41mp (38mp effective, 7152 x 5368 pixels) na mniejszej matrycy.
    Nokia 808 pv
    czyli generalnie nie powinno być problemu z ilością pixeli na FF
    było Lustro jest panasonic lumix Lx100
    (brakuje mi tylko dłUUgiego zUUma)

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria
    Ale jest problem z dyfrakcją. Nie bez powodu Olek nie chciał przekraczać 12 Mpx. Ciemnozumy już mają problem.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Nie ma problemu z dyfrakcją, bo nawet jeśli osiągnie się pewna graniczną rozdzielczość powyżej jakiejś przysłony, to wcale nie znaczy, że uzyskiwanie wyższych rozdzielczości na mniejszych przysłonach traci sens.

A Olek trzymał się 12 mpx nie z powodu dyfrakcji, tylko dlatego, że innej matrycy nie miał. Tak samo mówił kiedyś, że trzyma się ekranie o niskiej rozdzielczości, bo mają mniejsze zapotrzebowanie na energię. Oczywiście była to ściema, po prostu nie mieli lepszych matryc LCD.
    Ostatnio edytowane przez epicure ; 21.11.14 o 12:24
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

Uprawnienia umieszczania postów