Strona 2 z 8 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 72

Wątek: A7 ii

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Mogliby zacząć wpuszczać szkła, które w końcu pozwolą wykorzystać przewagę rozmiaru matrycy, a nie kolejną puszkę. Trochę liczyłem, że w tej serii Sony poważniej podejdzie do tematu, ale póki co powtarza schemat z NEXów.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

Moderator Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar nightelf
    Mieszka w
    Olsztyn/Warszawa
    Siła reputacji
    186
    Moja galeria
    Zapewne więcej środków przeznaczyli na dział badania i rozwoju korpusów niż obiektywów.
    Bardzo ciekawa premiera, kilka zmian kosmetycznych, kilka w specyfikacji.
    Ciekawią mnie te punkty fazowe ostrości, jest ich aż 117 (jak są rozmieszczone?), natomiast punktów ostrości po kontraście raptem jest 25.
    "Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
    E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
    moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA

| OlyJedi
    Mieszka w
    WROClove
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Może jeszcze nie chce zabić swojego systemu bliźniaczego z lustrem.
    Stąd opóźnienia z obiektywami.
    Ja węszę spiskową politykę marketingu.
    było Lustro jest panasonic lumix Lx100
    (brakuje mi tylko dłUUgiego zUUma)

| OlyJedi
    Mieszka w
    śląsk
    Siła reputacji
    135
    Moja galeria
    Cóż, A7II to dla mnie korpus idealny. Nie potrzebuję szybciej niż 5kl/s. Jeszcze tylko 85mm niech pokażą i powoli zacznę myśleć nad zmianami. Póki co wybili mi z głowy Fuji...

EDIT: Jednak ceny szkieł FE skutecznie studzą entuzjazm
    Ostatnio edytowane przez MAF ; 20.11.14 o 15:14
    Zapraszam do albumu i galerii

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar Thomasso
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    91
    Moja galeria
    No tak.. oto efekty "współpracy" Olek ma ochłapy a Sony prze do przodu.
    Oj Olku, Olku :P
    Może czas na olkowego fulfrejma bezlustrowego?

T.
    "Najpiękniejszy bokeh dostaję, gdy... ściągam okulary."

Lumix G80 + Olek E-30 + trochę szkieł ZD i mZD, trochę OM, trochę światła i sporo innych szpejów.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Thomasso Zobacz posta
    ...
    Może czas na olkowego fulfrejma bezlustrowego?

T.
    Chyba byś blokował obiektywy na f/4, żeby nie doświadczyć grzesznej GO

A tak serio, to marne szanse. Kto by zaufał po raz kolejny firmie zmieniającej systemy jak rękawiczki?
    W internecie nie szukam miłości i akceptacji. Te tematy załatwiam w realu. W internecie szukam partnerów do dyskusji.
    Aktualnie odpoczywam na autobanie.

Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    91
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez fret Zobacz posta
    A tak serio, to marne szanse. Kto by zaufał po raz kolejny firmie zmieniającej systemy jak rękawiczki?
    Zależy.. jakby zrobili pomysłową hybrydę mogąca przyjmować szkła zarówno z m43 (wtedy crop na matrycy) jak i z nowego systemu FF, czemu nie. Do zrobienia - wystarczy zrobić uniwersalny bagnet z wymiennymi adapterami.
    I myślę, że to mogłoby rynkiem wstrząsnąć bardzo pozytywnie.

T.

Lumix G80 + Olek E-30 + trochę szkieł ZD i mZD, trochę OM, trochę światła i sporo innych szpejów.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    113
    Moja galeria
    Zależy.. jakby zrobili pomysłową hybrydę mogąca przyjmować szkła zarówno z m43 (wtedy crop na matrycy) jak i z nowego systemu FF, czemu nie. Do zrobienia - wystarczy zrobić uniwersalny bagnet z wymiennymi adapterami.
    I myślę, że to mogłoby rynkiem wstrząsnąć bardzo pozytywnie.

T.
    Raczej nie sądzę, różne odległości matrycy i bagnetu... nie... naprawdę szczerze wątpię żeby to było możliwe....

Ale fakt, też spodziewam się że Olympus czymś zaskoczy, bo dawno już nie było premiery budzącej duże emocje
    Szukam linka do "Autobana"
    ---
    "Do Zobaczenia"

Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    91
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Jan_S Zobacz posta
    Raczej nie sądzę, różne odległości matrycy i bagnetu... nie... naprawdę szczerze wątpię żeby to było możliwe....
    No jak nie, jak tak
    W puszce tylko uniwersalne mocowanie i złącza. I do tego zakładasz odpowiedni adapter, albo z bagnetem do szkiel FF, albo do m43 - gdzie adapter reguluje odległość obiektywu od matrycy.
    Jak najbardziej do zrobienia.
    Flange focal distance (nie wiem jak się to na nasze tłumaczy) dla bagnetu E (A7) by Sony to 18mm, dla m43 to 19,25mm. Czyli by z FF przystosować złącze do szkieł m43 wystarczyłby adapter odsuwający te szkła o 1,25mm dalej od ustawienia dla FF.
    Dla szkieł 43 adapter dający FFD 38,67mm, dla starych szkieł OM (na pełną klatkę) FFD 46mm - kwestia dobrze pomyślanych przejściówek i systemu wyjściowego tak żeby się dało pokryć zakresy dające możliwośc podpięcia odp szkieł - tu priorytetem jest m43.
    A m43 po to by użytkownicy mogli korzystać z szerokiej bazy juz dostepnych obiektywów, a w międzyczasie konstruować nowe dla FF

T.
    Ostatnio edytowane przez Thomasso ; 20.11.14 o 16:57

| OlyJedi
    Siła reputacji
    113
    Moja galeria
    No jak nie, jak tak
    W puszce tylko uniwersalne mocowanie i złącza. I do tego zakładasz odpowiedni adapter, albo z bagnetem do szkiel FF, albo do m43 - gdzie adapter reguluje odległość obiektywu od matrycy.
    Jak najbardziej do zrobienia.

T.
    tak, tylko za jaką cenę?

Każde złącze (a tu będziemy mieli dodatkowe połączenie korpus - adapter) zmniejsza sztywność układu i powiększa błędy montażowe. Nie sądzę żeby to było uzasadnione.

---------- Post dodany o 16:13 ---------- Poprzedni post był o 16:08 ----------

Dwa
    piszesz:
    Flange focal distance (nie wiem jak się to na nasze tłumaczy) dla bagnetu E (A7) by Sony to 18mm, dla m43 to 19,25mm.

T.
    i efekt jest taki że optyka FE potężnie winietuje. Oczywiście, matryca ma taką pojemność że sporo jest w stanie skompensować ale to tylko półśrodek. W A7 to niestety było wymuszone koniecznością zgodności ze szkłami do małych NEXów. Ot, taki kompromis, nawet nieco zgniły kompromis
    Szukam linka do "Autobana"
    ---
    "Do Zobaczenia"

Uprawnienia umieszczania postów