Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 56

Wątek: Koniec linii E-PM

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Darekw1967 Zobacz posta
    ... ludzie przechodzili masowo na mniejsze puszki i szkla ...
    z tą masowością toś lekko przesadził
    W internecie nie szukam miłości i akceptacji. Te tematy załatwiam w realu. W internecie szukam partnerów do dyskusji.
    Aktualnie odpoczywam na autobanie.

| OlyJedi Awatar wyszomir
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    390
    Moja galeria
    Przy różnicy cenowej 200zł na poziomie ceny powyżej 1000zł zdecydowanie wolałbym dołożyć do E-PL5. I sądzę, że nie jestem pod tym względem wyjątkowy
    Pozdrawiam!
    Marek Wyszomirski (wyszomir@toya.net.pl)

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar RafS
    Mieszka w
    Myślibórz
    Siła reputacji
    59
    Moja galeria
    Dziś udało mi się zwiedzić niemal wszystkie elektromarkety w Szczecinie i obejrzeć, potrzymać, uruchomić większość z m4/3 Sony NEX i Samsung NX. Początkowo(gdzieś tak w październiku) myślałem o zmianie mojej amatorskiej lustrzanki E-620 na coś z M4/3 albo małym eksperymencie(wymianie części obiektywów na E-PM2).
    Szczerze, utkwiły mi 4 aparaty Olka z m4/3, które powiedzmy może będą w moim zasięgu cenowym. E-p3, E-PL5, E-pm2 i E-m10.
    • E-p3 całkowicie nieergonomiczny, od razu skreślony.
    • E-pl5 fajny, wygodny i jak to mowią "do schowka, na później" - jak będzie tańszy to zobaczymy.
    • E-m10 wygląda zabójczo, wydaje się być bardzo ergonomiczny i w zasadzie cała reszta może przy nim nie istnieć. Wszystko prysło, jak Pan sprzedawca przyniósł baterię. Włączylem wizjer i.... dobra jednak wizjer elektroniczny dalej wyglada jak..elektroniczny(miałem taki, na pewno dużo gorszy w Minolcie Z3, ale to wciąż wygląda jak patrzenie na ekranik i nijak sie ma do wizjera lustrzanki, nawet tak ciemnego jak mój).
    • I wreszcie na koniec, rozważany tutaj E-pm2. Największe zaskoczenie dla mnie. Najmniejszy(i to jest dla mnie zaleta, bo zawsze w reklamach mówi się, że te bezlusterkowce takie małe, a jak co do czego, to już wcale takie małe nie są), o wiele wygodniejszy niż E-p3, dobrze się go trzyma(wg mnie), szybko ostrzy i ma tryby PASM(choć brak tu standardowego pokrętła), do tego najtańszy i mozna go mieć bez pozbywania się lustrzanki i najczęściej używanych obiektywów(czyli tam gdzie nie wystarczy maluch, biorę lustro).

Jak dla mnie dziwne jest zachowanie Olka. Pozbywa sie serii która powinna być kontynuowana, bo jak pokazują nowość w E-pl, to cenę dają kosmiczną, więc co ma kupić przeciętny Kowalski?

Samsunga, Nexa albo lustrzankę innej firmy, ale nie Olympus. Zlikwidowali najtańsze lustrzanki, likwidują najtańsze bezlusterkowce i co? Jeżeli E-pl5 będzie utrzymane i cena rzeczywiście dojdzie do ceny E-pm2 to OK i to jest sensowne, ale obawiam się, że wypchną z magazynów E-pl5, a potem zostanie juz tylko kosmicznie drogi E-pl7.
    Ostatnio edytowane przez RafS ; 6.12.14 o 22:32 Powód: literówki
    czasami mniej znaczy więcej..

| OlyJedi Awatar gietrzy
    Mieszka w
    Kielcach
    Siła reputacji
    106
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez RafS Zobacz posta
    więc co ma kupić przeciętny Kowalski?
    Przeciętny Kowalski jest biedny i dlatego jest poza targetem Oly. Na podstawie zapowiedzi CM1 można stwierdzić, że w Europie liczy się Gerhard Wurst, Fransuła Bibuła i Dżeremi Klaxon.

likwidują najtańsze bezlusterkowce i co?
    Pozbędziesz się uprzedzeń i kupisz w dobrej cenie Lumię 1020, zaktualizujesz ją do .dng a potem zaczniesz robić zdjęcia.
    Tak, słuchaj mój też to ma.
    Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko
    cały dzień Plejstejszyn.

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez gietrzy Zobacz posta
    Przeciętny Kowalski jest biedny i dlatego jest poza targetem Oly. Na podstawie zapowiedzi CM1 można stwierdzić, że w Europie liczy się Gerhard Wurst, Fransuła Bibuła i Dżeremi Klaxon.

Pozbędziesz się uprzedzeń i kupisz w dobrej cenie Lumię 1020, zaktualizujesz ją do .dng a potem zaczniesz robić zdjęcia.
    Znakomita rada , też polecam, po co się męczyć i dramatyzować....
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    ...więc co ma kupić przeciętny Kowalski?
    To, co robi najczęściej: kupić Canona 1000D
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar RafS
    Mieszka w
    Myślibórz
    Siła reputacji
    59
    Moja galeria
    Sami widzicie, na proste pytanie, które ktoś w dziale marketingu powinien zadać, wy podajecie wiele opcji, ale żadna nie tyczy się zakupu czegos ze stajni Olympusa.

Szkoda Panowie, szkoda... już cos podobnego przerabiałem jak likwidowali 4/3, teraz na szczęście nie zdążyłem nawet zebrać pieniędzy żeby je wydać, a tu już kolejna likwidacja.

Cytat Zamieszczone przez gietrzy Zobacz posta
    Jesli chodzi o smartfony, to ja jeszcze w przedszkolu jestem, teraz przedłużałem abonament i dostałem Szajsunga Ace4(ten biały co to teraz wszędzie reklamują) i... zabawka fajna, aparat do d..y a o baterii to szkoda wspominać..

Prawda jest taka, że nie stać mnie na zmianę systemu, jedyne co mogłem uzyskać, to wyprzedając to, czego używam najrzadziej kupić najtańszego bezlusterkowca i zobaczyć jak to będzie. Jednak teraz to już sam nie wiem. Na szczęście nic jeszcze nie sprzedałem, więc nie ma się czym martwić
    czasami mniej znaczy więcej..

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria
    Sami widzicie, na proste pytanie, które ktoś w dziale marketingu powinien zadać, wy podajecie wiele opcji, ale żadna nie tyczy się zakupu czegos ze stajni Olympusa.

Szkoda Panowie, szkoda... już cos podobnego przerabiałem jak likwidowali 4/3, teraz na szczęście nie zdążyłem nawet zebrać pieniędzy żeby je wydać, a tu już kolejna likwidacja.

Jesli chodzi o smartfony, to ja jeszcze w przedszkolu jestem, teraz przedłużałem abonament i dostałem Szajsunga Ace4(ten biały co to teraz wszędzie reklamują) i... zabawka fajna, aparat do d..y a o baterii to szkoda wspominać.. ą c

Prawda jest taka, że nie stać mnie na zmianę systemu, jedyne co mogłem uzyskać, to wyprzedając to, czego używam najrzadziej kupić najtańszego bezlusterkowca i zobaczyć jak to będzie. Jednak teraz to już sam nie wiem. Na szczęście nic jeszcze nie sprzedałem, więc nie ma się czym martwić
    A jeżeli chodzi Ci o Olympusa to wciąż jest E-PM2 na rynku podobnie jak E-PL5.

Oba mają przyzwoitą matrycę i nadają się do produkowania obrazów...
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

| OlyJedi
    Mieszka w
    śląsk
    Siła reputacji
    135
    Moja galeria
    Jak dla mnie dziwne jest zachowanie Olka. Pozbywa sie serii która powinna być kontynuowana, bo jak pokazują nowość w E-pl, to cenę dają kosmiczną, więc co ma kupić przeciętny Kowalski?
    Przede wszystkim Olympus nie jest tanią firmą. Taki wybrali model i trzeba o tym pamiętać, czy słuszny to się dopiero okaże. Ale Fuji i Sony też nie wychodzą tanio.

Co do serii E-PL to E-PL7 wszedł na rynek w cenie 600USD, E-PL5 wchodził w cenie 699USD, E-PM2 w cenie 599USD (wszystkie ceny według DXO), nie wiem czy ten dolar różnicy (o ile DXO się nie pomyliło) to znowu tak dużo w porównaniu do E-PM2?

Oczywiście w tej chwili E-PL5 i E-PM2 są znacznie tańsze, ale to modele schodzące już z rynku.

Chyba nie ma co narzekać za bardzo że w cenie modelu z serii E-PM otrzymujemy wyraźnie lepszy E-PL.
    Zapraszam do albumu i galerii

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    E-PM2 ciągle jest w sprzedaży, jak zauważył apz, więc nie ma nad czym rozpaczać. Idziesz do sklepu i kupujesz
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb