Przy różnicy cenowej 200zł na poziomie ceny powyżej 1000zł zdecydowanie wolałbym dołożyć do E-PL5. I sądzę, że nie jestem pod tym względem wyjątkowy![]()
Pozdrawiam!
Marek Wyszomirski (wyszomir@toya.net.pl)
Dziś udało mi się zwiedzić niemal wszystkie elektromarkety w Szczecinie i obejrzeć, potrzymać, uruchomić większość z m4/3 Sony NEX i Samsung NX. Początkowo(gdzieś tak w październiku) myślałem o zmianie mojej amatorskiej lustrzanki E-620 na coś z M4/3 albo małym eksperymencie(wymianie części obiektywów na E-PM2).
Szczerze, utkwiły mi 4 aparaty Olka z m4/3, które powiedzmy może będą w moim zasięgu cenowym. E-p3, E-PL5, E-pm2 i E-m10.
- E-p3 całkowicie nieergonomiczny, od razu skreślony.
- E-pl5 fajny, wygodny i jak to mowią "do schowka, na później" - jak będzie tańszy to zobaczymy.
- E-m10 wygląda zabójczo, wydaje się być bardzo ergonomiczny i w zasadzie cała reszta może przy nim nie istnieć. Wszystko prysło, jak Pan sprzedawca przyniósł baterię. Włączylem wizjer i.... dobra jednak wizjer elektroniczny dalej wyglada jak..elektroniczny(miałem taki, na pewno dużo gorszy w Minolcie Z3, ale to wciąż wygląda jak patrzenie na ekranik i nijak sie ma do wizjera lustrzanki, nawet tak ciemnego jak mój).
- I wreszcie na koniec, rozważany tutaj E-pm2. Największe zaskoczenie dla mnie. Najmniejszy(i to jest dla mnie zaleta, bo zawsze w reklamach mówi się, że te bezlusterkowce takie małe, a jak co do czego, to już wcale takie małe nie są), o wiele wygodniejszy niż E-p3, dobrze się go trzyma(wg mnie), szybko ostrzy i ma tryby PASM(choć brak tu standardowego pokrętła), do tego najtańszy i mozna go mieć bez pozbywania się lustrzanki i najczęściej używanych obiektywów(czyli tam gdzie nie wystarczy maluch, biorę lustro).
Jak dla mnie dziwne jest zachowanie Olka. Pozbywa sie serii która powinna być kontynuowana, bo jak pokazują nowość w E-pl, to cenę dają kosmiczną, więc co ma kupić przeciętny Kowalski?
Samsunga, Nexa albo lustrzankę innej firmy, ale nie Olympus. Zlikwidowali najtańsze lustrzanki, likwidują najtańsze bezlusterkowce i co? Jeżeli E-pl5 będzie utrzymane i cena rzeczywiście dojdzie do ceny E-pm2 to OK i to jest sensowne, ale obawiam się, że wypchną z magazynów E-pl5, a potem zostanie juz tylko kosmicznie drogi E-pl7.
Ostatnio edytowane przez RafS ; 6.12.14 o 22:32 Powód: literówki
czasami mniej znaczy więcej..
Przeciętny Kowalski jest biedny i dlatego jest poza targetem Oly. Na podstawie zapowiedzi CM1 można stwierdzić, że w Europie liczy się Gerhard Wurst, Fransuła Bibuła i Dżeremi Klaxon.
Pozbędziesz się uprzedzeń i kupisz w dobrej cenie Lumię 1020, zaktualizujesz ją do .dng a potem zaczniesz robić zdjęcia.
Tak, słuchaj mój też to ma.
Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko cały dzień Plejstejszyn.
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
Sami widzicie, na proste pytanie, które ktoś w dziale marketingu powinien zadać, wy podajecie wiele opcji, ale żadna nie tyczy się zakupu czegos ze stajni Olympusa.
Szkoda Panowie, szkoda... już cos podobnego przerabiałem jak likwidowali 4/3, teraz na szczęście nie zdążyłem nawet zebrać pieniędzy żeby je wydać, a tu już kolejna likwidacja.
Jesli chodzi o smartfony, to ja jeszcze w przedszkolu jestem, teraz przedłużałem abonament i dostałem Szajsunga Ace4(ten biały co to teraz wszędzie reklamują) i... zabawka fajna, aparat do d..y a o baterii to szkoda wspominać..
Prawda jest taka, że nie stać mnie na zmianę systemu, jedyne co mogłem uzyskać, to wyprzedając to, czego używam najrzadziej kupić najtańszego bezlusterkowca i zobaczyć jak to będzie. Jednak teraz to już sam nie wiem. Na szczęście nic jeszcze nie sprzedałem, więc nie ma się czym martwić![]()
czasami mniej znaczy więcej..
Przede wszystkim Olympus nie jest tanią firmą. Taki wybrali model i trzeba o tym pamiętać, czy słuszny to się dopiero okaże. Ale Fuji i Sony też nie wychodzą tanio.
Co do serii E-PL to E-PL7 wszedł na rynek w cenie 600USD, E-PL5 wchodził w cenie 699USD, E-PM2 w cenie 599USD (wszystkie ceny według DXO), nie wiem czy ten dolar różnicy (o ile DXO się nie pomyliło) to znowu tak dużo w porównaniu do E-PM2?
Oczywiście w tej chwili E-PL5 i E-PM2 są znacznie tańsze, ale to modele schodzące już z rynku.
Chyba nie ma co narzekać za bardzo że w cenie modelu z serii E-PM otrzymujemy wyraźnie lepszy E-PL.
E-PM2 ciągle jest w sprzedaży, jak zauważył apz, więc nie ma nad czym rozpaczać. Idziesz do sklepu i kupujesz![]()
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb