Przy różnicy cenowej 200zł na poziomie ceny powyżej 1000zł zdecydowanie wolałbym dołożyć do E-PL5. I sądzę, że nie jestem pod tym względem wyjątkowy
Pozdrawiam!
Marek Wyszomirski (wyszomir@toya.net.pl)
Dziś udało mi się zwiedzić niemal wszystkie elektromarkety w Szczecinie i obejrzeć, potrzymać, uruchomić większość z m4/3 Sony NEX i Samsung NX. Początkowo(gdzieś tak w październiku) myślałem o zmianie mojej amatorskiej lustrzanki E-620 na coś z M4/3 albo małym eksperymencie(wymianie części obiektywów na E-PM2).
Szczerze, utkwiły mi 4 aparaty Olka z m4/3, które powiedzmy może będą w moim zasięgu cenowym. E-p3, E-PL5, E-pm2 i E-m10.
- E-p3 całkowicie nieergonomiczny, od razu skreślony.
- E-pl5 fajny, wygodny i jak to mowią "do schowka, na później" - jak będzie tańszy to zobaczymy.
- E-m10 wygląda zabójczo, wydaje się być bardzo ergonomiczny i w zasadzie cała reszta może przy nim nie istnieć. Wszystko prysło, jak Pan sprzedawca przyniósł baterię. Włączylem wizjer i.... dobra jednak wizjer elektroniczny dalej wyglada jak..elektroniczny(miałem taki, na pewno dużo gorszy w Minolcie Z3, ale to wciąż wygląda jak patrzenie na ekranik i nijak sie ma do wizjera lustrzanki, nawet tak ciemnego jak mój).
- I wreszcie na koniec, rozważany tutaj E-pm2. Największe zaskoczenie dla mnie. Najmniejszy(i to jest dla mnie zaleta, bo zawsze w reklamach mówi się, że te bezlusterkowce takie małe, a jak co do czego, to już wcale takie małe nie są), o wiele wygodniejszy niż E-p3, dobrze się go trzyma(wg mnie), szybko ostrzy i ma tryby PASM(choć brak tu standardowego pokrętła), do tego najtańszy i mozna go mieć bez pozbywania się lustrzanki i najczęściej używanych obiektywów(czyli tam gdzie nie wystarczy maluch, biorę lustro).
Jak dla mnie dziwne jest zachowanie Olka. Pozbywa sie serii która powinna być kontynuowana, bo jak pokazują nowość w E-pl, to cenę dają kosmiczną, więc co ma kupić przeciętny Kowalski?
Samsunga, Nexa albo lustrzankę innej firmy, ale nie Olympus. Zlikwidowali najtańsze lustrzanki, likwidują najtańsze bezlusterkowce i co? Jeżeli E-pl5 będzie utrzymane i cena rzeczywiście dojdzie do ceny E-pm2 to OK i to jest sensowne, ale obawiam się, że wypchną z magazynów E-pl5, a potem zostanie juz tylko kosmicznie drogi E-pl7.
Ostatnio edytowane przez RafS ; 6.12.14 o 22:32 Powód: literówki
czasami mniej znaczy więcej..
Przeciętny Kowalski jest biedny i dlatego jest poza targetem Oly. Na podstawie zapowiedzi CM1 można stwierdzić, że w Europie liczy się Gerhard Wurst, Fransuła Bibuła i Dżeremi Klaxon.
Pozbędziesz się uprzedzeń i kupisz w dobrej cenie Lumię 1020, zaktualizujesz ją do .dng a potem zaczniesz robić zdjęcia.
Tak, słuchaj mój też to ma.
Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko cały dzień Plejstejszyn.

www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
Sami widzicie, na proste pytanie, które ktoś w dziale marketingu powinien zadać, wy podajecie wiele opcji, ale żadna nie tyczy się zakupu czegos ze stajni Olympusa.
Szkoda Panowie, szkoda... już cos podobnego przerabiałem jak likwidowali 4/3, teraz na szczęście nie zdążyłem nawet zebrać pieniędzy żeby je wydać, a tu już kolejna likwidacja.
Jesli chodzi o smartfony, to ja jeszcze w przedszkolu jestem, teraz przedłużałem abonament i dostałem Szajsunga Ace4(ten biały co to teraz wszędzie reklamują) i... zabawka fajna, aparat do d..y a o baterii to szkoda wspominać..
Prawda jest taka, że nie stać mnie na zmianę systemu, jedyne co mogłem uzyskać, to wyprzedając to, czego używam najrzadziej kupić najtańszego bezlusterkowca i zobaczyć jak to będzie. Jednak teraz to już sam nie wiem. Na szczęście nic jeszcze nie sprzedałem, więc nie ma się czym martwić
czasami mniej znaczy więcej..

Przede wszystkim Olympus nie jest tanią firmą. Taki wybrali model i trzeba o tym pamiętać, czy słuszny to się dopiero okaże. Ale Fuji i Sony też nie wychodzą tanio.
Co do serii E-PL to E-PL7 wszedł na rynek w cenie 600USD, E-PL5 wchodził w cenie 699USD, E-PM2 w cenie 599USD (wszystkie ceny według DXO), nie wiem czy ten dolar różnicy (o ile DXO się nie pomyliło) to znowu tak dużo w porównaniu do E-PM2?
Oczywiście w tej chwili E-PL5 i E-PM2 są znacznie tańsze, ale to modele schodzące już z rynku.
Chyba nie ma co narzekać za bardzo że w cenie modelu z serii E-PM otrzymujemy wyraźnie lepszy E-PL.
E-PM2 ciągle jest w sprzedaży, jak zauważył apz, więc nie ma nad czym rozpaczać. Idziesz do sklepu i kupujesz
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb