Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 56

Wątek: Koniec linii E-PM

| OlyJedi Awatar PanMarecq
    Mieszka w
    Białystok
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Czyli mój epm2 zyskał teraz miano kultowego ostatniego modelu w swojej serii
    Reaktywowany blog: mtwarowskifoto.blogspot.com

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar zigger
    Mieszka w
    Olsztyn
    Siła reputacji
    96
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez MAF Zobacz posta
    Olympus kupuje matryce od Sony, myślę że nic nie będzie stało na przeszkodzie aby Sony zrobiło dla Olympusa matrycę z czujnikami fazowymi...
    Pytanie przy okazji - czy matryca w XZ-10 również pochodzi z tego samego źródła, czy do takich maluchów to inna para kaloszy?
    Ostatnio edytowane przez zigger ; 19.11.14 o 01:36
    Moczarom... mówimy zdecydowane NIE!!!

| OlyJedi Awatar wulf
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    76
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez PanMarecq Zobacz posta
    Czyli mój epm2 zyskał teraz miano kultowego ostatniego modelu w swojej serii
    Dzięki takim ruchom w tej sytuacji całkiem niedawno znalazło się znacznie więcej osób.
    A co do wygody używania aparatu praktycznie pozbawionego przycisków i pokręteł na rzecz ekranu dotykowego to od jakiegoś czasu drażni mnie brak tej funkcji w starszych modelach. Ciągle zdarza mi się próbować szturchać w ekran 5d2 a on nie reaguje
    Jeśli sprzedaż tej linii była marna to słuszna decyzja a jeśli nie to cóż, prawdziwy miłośnik marki powinien to jakoś przeżyć.
    bezbagnetowiec z mianowania

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Gdyby sprzedaż była dobra, to by nie zaorali tej linii. Widocznie zaawansowany kompakty i lustrzankowe plasticzaki ją mocno podgryzały. Teraz jest parcie na wbudowany EVF, jasne obiektywy, duże matryce i sterowanie wyciągnięte na zewnątrz - nawet w kompaktach producenci prześcigają się, kto da więcej tych gadżetów. Tani bezlusterkowiec o podstawowych funkcjach, z ciemnym kitem i dwoma przyciskami na krzyż nikogo już nie grzeje, oprócz wąskiej grupy ludzi, którzy liczą się z każdym groszem i szukają najlepszego stosunku jakości obrazu do ceny (głównie niektórzy użytkownicy for fotograficznych z biedniejszych krajów). Z reguły jak już ktoś się zna, to i tak uzbiera więcej siana na sprzęt z wyższej półki lub właśnie wypasionego kompakta, bo go to po prostu jara A jak się nie zna, to w tej cenie kupuje lustrzankę z kitem, bo wygląda ona bardziej profesjonalnie.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

Jd
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Gdyby sprzedaż była dobra, to by nie zaorali tej linii. Widocznie zaawansowany kompakty i lustrzankowe plasticzaki ją mocno podgryzały. Teraz jest parcie na wbudowany EVF, jasne obiektywy, duże matryce i sterowanie wyciągnięte na zewnątrz - nawet w kompaktach producenci prześcigają się, kto da więcej tych gadżetów. Tani bezlusterkowiec o podstawowych funkcjach, z ciemnym kitem i dwoma przyciskami na krzyż nikogo już nie grzeje, oprócz wąskiej grupy ludzi, którzy liczą się z każdym groszem i szukają najlepszego stosunku jakości obrazu do ceny (głównie niektórzy użytkownicy for fotograficznych z biedniejszych krajów). Z reguły jak już ktoś się zna, to i tak uzbiera więcej siana na sprzęt z wyższej półki lub właśnie wypasionego kompakta, bo go to po prostu jara A jak się nie zna, to w tej cenie kupuje lustrzankę z kitem, bo wygląda ona bardziej profesjonalnie.
    100/100 - tu jest pies pogrzebany

"Musisz rozdać trochę punktów innym użytkownikom zanim będzie można przyznać punkty epicure"

| OlyJedi Awatar wyszomir
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    390
    Moja galeria
    Dodam jeszcze, że dla mnie ogromną wadą serii EP była koniecznosć kadrowania 'na zombie' na nieodchylanym ekraniku. Praktycznie uniemożliwia to korzystanie z dłuższych obiektywów bez statywu. Sądzę, że to też odbijało się negatywnie na sprzedaży.
    Pozdrawiam!
    Marek Wyszomirski (wyszomir@toya.net.pl)

| OlyJedi
    Mieszka w
    śląsk
    Siła reputacji
    135
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez wyszomir Zobacz posta
    Dodam jeszcze, że dla mnie ogromną wadą serii EP była koniecznosć kadrowania 'na zombie' na nieodchylanym ekraniku. Praktycznie uniemożliwia to korzystanie z dłuższych obiektywów bez statywu. Sądzę, że to też odbijało się negatywnie na sprzedaży.
    Faktycznie dłuższe ogniskowe to porażka bez wizjera. O ile z 14-42 nie było problemów to już 40-150 nie potrafiłem ogarnąć.
    Niby można EVF dokupić, tyle że kosztuje on prawie drugie tyle co aparat i robi mu paskudnego garba.

Seria E-PL wystarczy, szczególnie jeśli E-P miałby być dalej tak absurdalnie wyceniany, a E-PM mocno ograniczony.
    Zapraszam do albumu i galerii

| OlyJedi
    Siła reputacji
    113
    Moja galeria
    ja myślę że E-PM jeszcze wróci. Na rynku w każdym systemie jest potrzebny aparat "entry level" - coś może i bardzo pookrawanego z funkcjonalności ale taniego. Taki E-PL dla ubogich. Na tej zasadzie przecież funkcjonują (i to dobrze) Canony 1x00D czy Nikony D3x00

Tylko że na rynku jest obecnie sporo "starych" korpusów E-PM i E-PL które trzeba wypchnąć i to one po przecenach robią za wstępniaki. Ale jak się podaż skończy to myślę że Olympus coś zaproponuje. I mam nadzieję że nie będzie to taki stylistyczny potworek jak E-PM2.
    Szukam linka do "Autobana"
    ---
    "Do Zobaczenia"

| OlyJedi
    Mieszka w
    śląsk
    Siła reputacji
    135
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Jan_S Zobacz posta
    ja myślę że E-PM jeszcze wróci. Na rynku w każdym systemie jest potrzebny aparat "entry level" - coś może i bardzo pookrawanego z funkcjonalności ale taniego. Taki E-PL dla ubogich. Na tej zasadzie przecież funkcjonują (i to dobrze) Canony 1x00D czy Nikony D3x00

Tylko że na rynku jest obecnie sporo "starych" korpusów E-PM i E-PL które trzeba wypchnąć i to one po przecenach robią za wstępniaki. Ale jak się podaż skończy to myślę że Olympus coś zaproponuje. I mam nadzieję że nie będzie to taki stylistyczny potworek jak E-PM2.
    Taaa, zrobią coś na kształt A3000 od Sony
    Zapraszam do albumu i galerii

| OlyJedi
    Siła reputacji
    113
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez MAF Zobacz posta
    Taaa, zrobią coś na kształt A3000 od Sony
    miejmy nadzieję że bardziej w strone Panasonicowego GF
    Szukam linka do "Autobana"
    ---
    "Do Zobaczenia"