Strona 8 z 9 PierwszyPierwszy ... 6789 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 82

Wątek: Porządny kompakt do street foto

| OlyJedi Awatar Dag
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Oleryk
    Był jeszcze taki rodzynek ale jego trafić...
    http://www.dpreview.com/news/0603/06031502epsonrd1s.asp
    ma kropa 1.5 wiec jest problem ze szklami

| OlyJedi Awatar zibi1303
    Mieszka w
    Gdynia
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Kółka mnie nie ruszają, ale to Rafał musi wybrać pomiędzy

1. dwa kółka --> jedno
    2. Niskie ISO spore szumy --> bardzo wysokie ISO (do 6400) małe szumy
    4. brak stabilizacji --> stabilizacja matrycy
    5. RAW --> brak RAW
    6. brak lub słabe rozpoznawanie twarzy --> szybkie i dokładne rozpoznawanie twarzy
    7. średnia lub słaba szybkość --> duża szybkość do 5 klatek/sek
    8. 24 lub 28 mm --> 32-36mm
    /*...................*/
    /* ...........................*/

| OlyJedi Awatar Dag
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Zibi ale naprawde uwazasz ze rozpoznawianie twarzy to jeden z fjuczerow na ktore w ogole warto zwracac uwage?

| OlyJedi Awatar Don Pedro
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Dag-Ricoh GX100 to profi kompakt i gdyby tak doposażyć go we wszystkie akcesoria to pewnie ceną przebiłby body E3, kogo na to stać? Wydawców prasowych? "Zwykły" łapacz fotek, o dochodach Kowalskiego może sobie kupić cieniutkiego Ricoha R7 o zakresie 28-200, stabilizacji matrycy i bodajże z oprogramowaniem w body umożliwiającym korekcje lini pionowych i ustawieniem ostrości od 1cm. Tylko ilu ludzi jest zainteresowanych Ricohami lub np Sigmą DP1 z rewelacyjną matrycą Foveon?

| OlyJedi Awatar zibi1303
    Mieszka w
    Gdynia
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Tak w przypadku fotografowania ludzi tak, zwłaszcza jak to robić Rafał. Nieraz na z cichca z biodra, bez kadrowania i ustawiania. To może zapewnić dobrą jakość zdjęć. Ja Cię rozumiem, że nieufnie do tego podchodzisz. To zrozumiałe mało kto tego tak naprawdę używał na większą skalę. Rafał pożycz taki aparat i połaź po mieście.. potem opowiesz wrażenia i pokażesz co to potrafi
    /*...................*/
    /* ...........................*/

| OlyJedi Awatar Dag
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Don Pedro - R7 jest fajny, moja kobitka ma R5 i sobie chwali a to prawie to samo, tylko to aparat dla kobitki...

| OlyJedi Awatar Don Pedro
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Ojej, uuu. Dag - zapachniało mi konserwatyzmem. Aparat dla kobitki.... To dla prawdziwego mężczyzny ma być? Leica Digilux 2 o pięknym rasowym szkiełku i jasności F2.0

| OlyJedi
    Siła reputacji
    62
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez blady
    I nie twórzcie legend o Canonach serii G bo jeszcze ktoś uwierzy, kupi i będzie miał żal.
    Oczywiście, wszystko do G5 to obecnie zabytek dystansowany jakością przez wiele dzisiejszych najtańszych małpek. Jednakże g9 odstaje jakością od prawie wszystkich dzisiejszych kompaktów z kilku względów - szkło, szumy i budowa (bardzo przemyślana i dość pancerna) i na teraz jest to legenda wraz z tą leicą coś tam i rikochem. (g7 byłby miał podobnie, ale rawa nie ma i odpada).

| OlyJedi
    Mieszka w
    podlaskie
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Dag
    Ale to nie chodzi o GX100.
    Tępy jestem, czy co? Nie można normalnie napisać?
    pewnie dorjan ma cos do sprzedania i "wprowadza" produkt na rynek
    Prawie zgadłeś. Mam taki aparacik, ale wcale nie chcę się go pozbywać.

Rafał, ty chwytasz, co to za model ma być?
    Cytat Zamieszczone przez Rafał Czarny
    Dorjan, nie kumam. Ale z tego co piszesz, to chcę go mieć.
    Cytat Zamieszczone przez Don Pedro
    zibi1303-Dojran raczej na pewno zachwala Canona S70 ale dziś kupić to male aczkolwiek grubawe cacko nie będzie łatwo. Pozdrawiam.
    Zgadza się. Powinienem postawić piwo za trafienie w dziesiątkę. Proponowany aparacik to właśnie Canon S-70. Był to dość krótko produkowany model i przez to jego popularność i dostępność jest ograniczona. Nie chciałem by przeglądarki internetowe pokazywały linki do pochwlnego tekstu Canona na OC, więc nie nazwałem modelu licząc na domyślność.

Canon S-70 to praktycznie cały G-6 w mniejszej obudowie, ze zmienionym obiektywem i brakiem gorącej stopki pod lampę. Matryca, procesor, zastosowany AF i inne osiągi są identyczne. Wystarczy poczytać o G-6 i mamy pełny obraz co potrafi mniejszy S-70. Następca S-70 (Canon S-80) został już pozbawiony trybu RAW, więc nie spełnia wymagań Rafała.

Ja mojego S-70 kupiłem prawie 3 lata temu i zapłaciłem ponad 2k. Czasami się zastanawiam, czy w ogóle potrzebna mi jest lustrzanka przy normalnych fotkach rodzinnych w plenerze. Ta zabawka (S70) daje zadziwiająco dobrej jakości obraz i pomyślałem, że doskonale przydała by się Rafałowi do jego ulicznych fotek. Czasami widziałem oferty na Allegro z ceną 600-700zł za S-70 i to w opcji "kup teraz". Solidna aluminiowa obudowa w grafitowym kolorze i praktyczna pokrywka obiektywu, uruchamiająca jednocześnie aparat to również zalety tego profesjonalnego malucha.

Pozdrawiam.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Dorjan, a pilocik do tego jest? I czy do dostania gdziekolwiek?
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.